I5 4670 czy i7 4770

Witam, jestem zmuszony kupić nowy procesor do mojej jednostki centralnej(płytę główną już mam pod socket 1150) i chciałem prosić o poradę oraz jej uzasadnienie w wyborze pomiędzy intel core i5 4670 a intel core i7 4770 do mojej konfiguracji sprzętowej:

pamięć ram: G. Skill RipjawsX DDR3 2X4GB 1600MHz CL 8

karta graficzna: MSI HD7850 2GB 256BIT GDDR5

Głównie mi chodzi o to jaki procesor byłby pod tą kartę optymalny i by ją w pełni wykorzystał w grach, wiadomo, że jeśli i5 ją w pełni wykorzysta to nie warto przepłacać i kupować i7. Dodam też, że wymiana karty graficznej nie wchodzi w grę przez najbliższe 3 lata, więc interesuje mnie tylko optymalny procesor pod ten konkretny model karty. Proszę o uzasadnione opinie i przepraszam za kłopot. Pozdrawiam :)

Tu masz bardzo ładnie przedstawione porównanie: http://cpuboss.com/c...l-Core-i5-4670K

Słowem podsumowania: bierz i5. Jak ładnie jest to pokazane w teście i5 podkręcona wygania spokojnie non-oc i7. Chociaż za i7 przemawia mniejsza prądożerność + trochę lepsza wydajność w zaawansowanych działaniach (np. konwertowaniu video).

do L2? i7 z pewnością i zastanów się dobrze co będziesz chciał robić

Ech, nic nie pisałem o żadnym Lineage 2, a poza tym to do L2 by mi starczył procek i3 + dysk ssd. Zamierzam grać w bardziej przyszłościowe gry typu Bless Online, Cabal 2, ale też nie o tym, pytałem się o stosunek procesora do mojej karty graficznej, chodzi mi o to czy i5 by tej karty nie ograniczał lub by ją w 100% wykorzystywał, wtedy nie warto dokładać pieniędzy do i7. Bo kolejnego kompa będę składał dopiero za parę dobrych lat i wtedy kupie tego nowego intela co ma mieć od 6 do 12 rdzeni i obsługę pamięci ddr4 pod całkiem nowy socket.

ja bym kupił po co ograniczać do jednej gry jak można patrzeć na wiele innych ... kupił bym też pod względem bf4 :)

i5 nawet lepiej się sprawdza w grach, jeśli w i7 nie wyłączysz HT to możesz mieć gorsze wyniki niż z i7 na pokładzie

więc do gier tylko i5

Jeśli czego nie wyłączy? HT? Zdecydowanie byłbym za braniem i5, pod twoją kartę nada się idealnie

@Dragon221

Żaden. Haswelle mają problemy z temperaturami. Procesory które trafiły do sprzedaży detalicznej mają temperatury o 10-15*C gorsze od tych, które Intel dostarczył do testów. Skoro jednak już masz płytę pod LGA1150 to kup i5. Wydajność w grach będzie taka sama (ewentualnie różnice będą minimalne).

@HeyltsChris

Jeśli nie wiesz co to HT to nie widzę powodu dla którego się tu wypowiadasz. Skoro nie znasz podstaw to jakim cudem chcesz doradzać?

Witam, jestem zmuszony kupić nowy procesor do mojej jednostki centralnej(płytę główną już mam pod socket 1150) i chciałem prosić o poradę oraz jej uzasadnienie w wyborze pomiędzy intel core i5 4670 a intel core i7 4770 do mojej konfiguracji sprzętowej:

pamięć ram: G. Skill RipjawsX DDR3 2X4GB 1600MHz CL 8

karta graficzna: MSI HD7850 2GB 256BIT GDDR5

Głównie mi chodzi o to jaki procesor byłby pod tą kartę optymalny i by ją w pełni wykorzystał w grach, wiadomo, że jeśli i5 ją w pełni wykorzysta to nie warto przepłacać i kupować i7. Dodam też, że wymiana karty graficznej nie wchodzi w grę przez najbliższe 3 lata, więc interesuje mnie tylko optymalny procesor pod ten konkretny model karty. Proszę o uzasadnione opinie i przepraszam za kłopot. Pozdrawiam :)