I7-4510u a wiedzmin3?

Sprawa wygląda tak niedawno nabyłem laptop lenovo z50-70

Parametry:

Procesor i7-4510u 2,0-3,1GHz

16GB ram ddr3

Nvidia GeForce 840m 4GB

dysk 1TB SATA

i szczerze zastanawiam się czy pogram w wiedzmina 3, premiera juz za 3 dni i nie wiem czy kupić tą grę czy nie bo mam obawy co do procesora.

Niby i7 itd. itp. ale ma tylko 2 rdzenie. Dlatego pytam co sądzicie na ten temat bo jeszcze mam kilka dni na oddanie towaru do sklepu w razie co :P

Proszę o pomoc

nie napisales jaka masz tam karte graficzna gt czy gtx ale jak gt to na pewno karta graficzna bedzie za słaba, jeszcze duzo zalezy do tego jaka masz natywna rozdzielczosc w laptopie ale wydaje mi sie, ze nawet przy niskich rozdzielczosciach rzedu 1280x720 czy 1366x768 bedzie chrupalo mocno.

Za słaba karta? Ludzie ogarnijcie się... Jeśli nie zależy Ci na 60 stałych FPS w full-hd to mogę się założyć, że grę da się odpalić na 2x słabszej konfiguracji i będzie płynnie chodziło.

Jeszcze warto pamiętać o jednej sprawie - gry nie maja obowiązku działania na zintegrowanej karcie graficznej, więc nawet jeśli teoretycznie powinien ci działać to może po prostu nie działać bo nie. To ryzyko ma jakieś 40% szansy, więc dosyć sporo. Jak chcesz możesz ryzykować ale nie od dziś wiadomo, że laptopy nie są przeznaczone do gier, właśnie głównie z tego powodu (no i jeszcze z tego, że się przegrzewają)

nom na dwu jajowcu może być problem, większość tych nowych gierek wymaga 64 bity w systemie, a co za tym idzie gry korzystają niby z 4 rdzeni. raczej ruszy ale szału nie będzie może po paczu z optymalizacją będzie lepiej

Ludzie czy zwróciliście uwagę, że autor posiada dedykowaną grafikę ? Piszecie o zintegrowanej grafice, jak on ma Nvidia GeForce 840m 4GB.

Ruszy na pewno, na jakich detalach medium/low aby ładnie to chodziło.

nie chodzi mi o caly czas 60fps ani ful ultra hiper turbo hd max detale. Chce żeby grało się w miarę normalnie i tyle :) i obawiam się tych moich nieszczęsnych 2 rdzeni..... Bo z tego co widziałem na minimalnych jak i na maksymalnych wymaganiach są procki 4 rdzeniowe.

Procek ma HT więc będzie chodziło tak jak na i3 podobnie taktowanym.

Tak już przy okazji żeby specjalnie nie zakładać tematu, jak wygląda w kontekście tej gry i3-4150?

dalej dwa jaja Krzych może odpali może nie :) okaże się na/po premierze :)

@edit: wg "znafcóf" na innych forach te i3 powinno wystarczyć na średnio/niskie ofc nie w FHD ;)

Podepnę się : D
Sprzęt ten sam co w sygnaturce, grafika i RAM też troszeczkę podkręcona. Wiesiek 2 działa na max. (oczywiście bez uberpróbkowania), ale co będzie z 3 to właśnie nie wiem... W teorii karta za słaba, a że kupować w ciemno nie mam zamiaru to też pytam. Uciągnę chociaż na minimalnych w tych 30-40 kl/s?

Ja się nie martwię o to czy odpali czy nie bo to jest oczywiste że odpali, tyle że nie mam zamiaru grać w 20 fps:D Będzie w ogóle jakieś demo czy coś? Mogłoby być przy tak monstrualnych wymaganiach rekomendowanych. Tutaj już na prawdę warto by było mieć opcje sprawdzenia jak chodzi i czy jest w ogóle sens kupować, bo może się okazać że będzie chodzić na 20 FPS i co wtedy? Dopiero co wydałem ponad 3k na nowy komputer, niestety sporo z tego poszło w monitor, system i takie sprawy, ale w każdym razie nie mam na razie opcji na upgrade, a tu mam jeszcze ryzykować wydanie ostatniej zaoszczędzonej kasy na grę, która nie wiem czy w ogóle mi pójdzie na jakimś przyzwoitym poziomie. Niby nie jest źle, bo GPU mam 270x i ostatnio jeszcze dokupiłem SSD, ale według jednej strony na której sprawdzałem to mój procesor jest o 40% za słaby niż zalecany na średnie ustawienia. To i tak jest na razie wróżenie z fusów, a wymagania są zwykle mocno zawyżone, ale mimo wszystko idzie się wk***ić jak się kupuje nowy komputer, a za pół roku nie jest się pewnym czy pójdzie na nim dana gra... A jak dodać do tego przyzwyczajenie do 60 FPS, na które nie mam pewnie szans to ja nie wiem co będzie:D

Choć może też przesadzam i już te lamenty dochodzące zewsząd o potwornych wymaganiach zadziałały jak reklama podprogowa:D Nie ma co się rozwodzić nad tym, jeszcze trochę i się okaże co jest grane:)

ja bym się martwił o grafikę :P a nie procka xD ale fakt w tym kompie ten i3 to strzał w stopę :P ale poważnie mówiąc tragedii nie będzie te 30 klatek będzie raczej wszystko zależy od optymalizacji tytułu jak nie zj**....ą :P to będzie git

ja dalej na moim starszym kompie (core2duo) odpalam większą część nowych tytułów lecz zdarzają się kosmiczne dropy i o to bym się na twoim miejscu martwił ;) to nie mmo co wymaga uber procka żeby "odświeżać" dużą ilość graczy na ekranie

Sprawa wygląda tak niedawno nabyłem laptop lenovo z50-70

Parametry:

Procesor i7-4510u 2,0-3,1GHz

16GB ram ddr3

Nvidia GeForce 840m 4GB

dysk 1TB SATA

i szczerze zastanawiam się czy pogram w wiedzmina 3, premiera juz za 3 dni i nie wiem czy kupić tą grę czy nie bo mam obawy co do procesora.

Niby i7 itd. itp. ale ma tylko 2 rdzenie. Dlatego pytam co sądzicie na ten temat bo jeszcze mam kilka dni na oddanie towaru do sklepu w razie co :P

Proszę o pomoc