Ideapad'y Lenovo

Słuchajcie, jest taka sprawa. Znajoma rozpoczyna biznes i potrzebuje porządnego laptopa do tego. Choć uważam że nie potrzebuje aż takiej maszyny, bo się kompletnie na tym nie zna ale taki chciała. Była popytać w różnych sklepach i usłyszała że do tego co ona ma zamiar robić, to najlepsze są laptopy tej firmy. Ja się na tym za bardzo nie znam, jakieś tam podstawy znam ale nie chce żeby potem było, że przeze mnie jakieś gówno kupiła.

Znalazła 2 laptopy i wydrukowali jej parametry

1. Lenovo Ideapad g500s 59-389006 za 2100zł

parametry:

Karta Graficzna: nVidia GeForce GT 720m, pamięć 2GB

Taktowanie procesora [MHz] 2500

Pamięć RAM (zainstalowana) 6GB

Typ pamięci RAM: DDR3

Dysk HDD: 500GB, obr. 5400, SATA

Akumulator: Litowo-jonowy (brzmi jak z nasa o.O)

Pojemność akumulatora [mAh] 2900

2. Lenovo IdeaPad Z500 za 2900zł

parametry:

Karta Graficzna: GeForce GT 740M

Procesor: Intel Core i5 2,5GHz

Pamięć RAM: 4GB DDR3 1600MHz

Dysk Twardy: 1000 GB SATA

Akumulator litowo-jonowy, 4 ogniwa 3400 mAh

Pytanie brzmi: co bardziej opłaca jej się wziąć? Który lepszy/wydajniejszy/sprawniejszy? Chodzi bardziej o jakieś programy graficzne. Jej firma zajmuje się szyciem ubranek. Przeznaczyła na to 3 tysiące, ani grosza więcej. Co o tym myślicie? Gdyby potrzeba było więcej info, dajcie znać :).

Wydajniejszy, lepszy wiadomo z500 ale myślę że nie potrzebuje aż tak dobrego laptopa do pracy. Lepiej kupić wg mnie tańszy a resztę przeznaczyć na jakieś akcesoria czy coś.

Jeżeli projektowanie grafiki to lepsza karta jest potrzebna czyli coś lepszego niż to np.karta nvidia quadro.

@Dain Ten przykład może drogo kosztować troszkę więcej niż 3tys z kartę by wyszło ;p

No projekty będą ale jakieś proste, bo ta kobieta w ogóle się na tym nie zna :P. Sam nie wiem dlaczego jej aż taki sprzęt ale mówiła że chce coś porządnego, co będzie jej długo służyć.

http://allegro.pl/la...3557565148.html

Trzymaj tego. W tej cenie jest najlepszy, najwydajniejszy i sprawdzi się dobrze w każdym zadaniu. Ewentualnie gry mogę przygarnąć ;) (żart).

Słuchajcie, jest taka sprawa. Znajoma rozpoczyna biznes i potrzebuje porządnego laptopa do tego. Choć uważam że nie potrzebuje aż takiej maszyny, bo się kompletnie na tym nie zna ale taki chciała. Była popytać w różnych sklepach i usłyszała że do tego co ona ma zamiar robić, to najlepsze są laptopy tej firmy. Ja się na tym za bardzo nie znam, jakieś tam podstawy znam ale nie chce żeby potem było, że przeze mnie jakieś gówno kupiła.

Znalazła 2 laptopy i wydrukowali jej parametry

1. Lenovo Ideapad g500s 59-389006 za 2100zł

parametry:

Karta Graficzna: nVidia GeForce GT 720m, pamięć 2GB

Taktowanie procesora [MHz] 2500

Pamięć RAM (zainstalowana) 6GB

Typ pamięci RAM: DDR3

Dysk HDD: 500GB, obr. 5400, SATA

Akumulator: Litowo-jonowy (brzmi jak z nasa o.O)

Pojemność akumulatora [mAh] 2900

2. Lenovo IdeaPad Z500 za 2900zł

parametry:

Karta Graficzna: GeForce GT 740M

Procesor: Intel Core i5 2,5GHz

Pamięć RAM: 4GB DDR3 1600MHz

Dysk Twardy: 1000 GB SATA

Akumulator litowo-jonowy, 4 ogniwa 3400 mAh

Pytanie brzmi: co bardziej opłaca jej się wziąć? Który lepszy/wydajniejszy/sprawniejszy? Chodzi bardziej o jakieś programy graficzne. Jej firma zajmuje się szyciem ubranek. Przeznaczyła na to 3 tysiące, ani grosza więcej. Co o tym myślicie? Gdyby potrzeba było więcej info, dajcie znać :).