Zastanawia mnie jak dobrze dziala Intel HD 4600(Np. z i5 4460) w porownaniu do mojego celerona g1840. Duza bedzie roznica w fpsach mimo nie posiadania dedykowanej karty?
Chcialem znalesc jakies benchmarkowe porowniania ale nikt ich prawie nie robi (w sensie z iGPU samym)
IGPU intel
Jakie masz pamięci?
jak dobrze rozumiem to ram. 1600mhz cl9 4gb (goodram)
Na single-channel przy takiej zmianie powinno być około 100% szybciej, ale to zależy od gry. Te siedzące na podsystemie pamięci będą się dławić niską przepustowością RAMu. Po dołożeniu kolejnej kości, wydajność wzrośnie bardziej(20-30%). Jaką masz płytę główną?
h81m-e33. Myslalem na dolozeniu ramu ale raczej nie do duala tylko Np.8gb cl8 1600mhz
W takim wypadku tylko dołożenie kolejnej kości ma sens. Dual-channel zwiększy przepustowość 2 krotnie. Do tego na tym mobo maksymalne takty dla pamięci to 1600MHz, dlatego postaraj się zjechać z timingami jak najniżej, nie przekraczaj 1,65V, więcej jest raczej niezalecane do Haswella. Do tego radzę też wykręcić iGPU ile się tylko da.
Tak srednio sie na OC znam i wole sie za to nie brac bo jeszcze cos zepsuje ;d. Chlodzenie mam tylko z boxa . Chyba ze powiesz mi co i jak
na boxie to zapomnij... zepsuć sie nie da najwyzej ci komp nie ruszy do tego do płyty głownej czesto są stery do OC proca ale z tego co widzę to starszny kastrat..
jednak najpierw wziąłbym 2x4gb zeby w dualu leciało wiecej nie ma sensu bo i tak nie potrzeba Ci wiecej przy tej płycie
na boxie to zapomnij... zepsuć sie nie da najwyzej ci komp nie ruszy do tego do płyty głownej czesto są stery do OC proca ale z tego co widzę to starszny kastrat.. jednak najpierw wziąłbym 2x4gb zeby w dualu leciało wiecej nie ma sensu bo i tak nie potrzeba Ci wiecej przy tej płycieŻe niby nie da się iGPU na boxie kręcić i to jeszcze na Celeronie? Chyba jaja sobie robisz.
https://www.youtube.com/watch?v=RZl2_sQmULw
Koles tu zrobil 3dmarka, generalnie wrzucil pare filmow na temat krecenia tego igpu w sumie
nic nie mówię że się nie da tylko na boxowym się z reguły nie kręci bo po prostu są do bani to raz dwa bez kręcenia szyny fsb za dużo nie ugra nawet kręcąc mnożnik dużo to nie da zresztą na jednej pamiątce tak samo
Krecenie IGPU a CPU to nie to samo ;p
a ja mówię o szynie fsb i o zakupie drugiej kości poza tym gdzieś ten podkręcony gpu na procku musi oddać ciepło i nie sądzę aby ten szajs co dają z prockiem był odpowiedni
O ile wiem to dualchannel malo daje tymbardziej jak mam 1600mhz na ramkach i max na plycie.
no tyle ze proc działa z przepustowością max 1333 ;] taki mały szczegół
dlatego OC szyny fsb da duzo to samo jest z drugą kością 2x większa szerokość przesyłania danych czy jakoś tak to samo tyczy sie z odczytem i zapisem
a ja mówię o szynie fsb i o zakupie drugiej kości poza tym gdzieś ten podkręcony gpu na procku musi oddać ciepło i nie sądzę aby ten szajs co dają z prockiem był odpowiedni
Jeśli się nie znasz to się nie wypowiadaj. Podkręcenie iGPU zwiększy jego pobór mocy z ~8W do 13-15W. Box sobie poradzi bez żadnego problemu.
Tutaj test HD4600 single vs dual channel:http://pclab.pl/art61709-2.html
Jeśli się nie znasz to się nie wypowiadaj. Podkręcenie iGPU zwiększy jego pobór mocy z ~8W do 13-15W. Box sobie poradzi bez żadnego problemu.Tutaj test HD4600 single vs dual channel:http://pclab.pl/art61709-2.html
oj wybacz panie i władco wszechwiedzący... toć to ja twoj uniżony sługa się nie znam..
co do tematu jak już mówiłem druga kość i będzie lepiej
Generalnie to w temacie nie bylo nic o Ramie . Bardziej mnie interesuje czy podkrecac i jak
oj wybacz panie i władco wszechwiedzący... toć to ja twoj uniżony sługa się nie znam..co do tematu jak już mówiłem druga kość i będzie lepiej
Zwyczajnie jeśli ja nie znam się na jakimś temacie - nie wypowiadam się i nie wprowadzam nikogo w błąd. Jeśli chodzi o podkręcanie to ściągnij program Intel XTU.
no zwłaszcza że powiedziałem dobrze druga kość jest potrzebna czy to wprowadzanie w błąd?