Jest to mój własny (intuicyjny) spis.
Krótka piłka:
Wersja na bogato: x4 petów + 400 LT (waga) = 4000 pereł (uwzględniłem w tym ptaka i lisa) + 3400 pereł (2x200LT) = 7400 pereł = 80$ (trochę pereł wam jeszcze zostanie)
Wersja standard: x3 petów + 200LT (waga) = 3000 pereł (ptak + lis + pies) + 1700 pereł (1x200LT) = 4700 pereł = 50$ - tutaj wcisnąłbym zamiast wagi kolejnego peta, a nawet dwa.
Wersja standard (tańsza): x3 petów = 3000 pereł (ptak + lis + pies) = 3000 pereł = 30$
Wersja uboga: kombinować z dwoma petami (20$) i liczyć na to, że jakoś resztę się skądś złapie.
Outfit według uznania do każdej wersji i oczywiście można te wersje modyfikować na milion sposobów (zamiast wagi peta itd.)
5 peta nie dorzuciłem, bo po prostu łatwo go in-game zdobyć (jakieś eventy, a nawet ten market).
Do tych co piszą, że outfit jest potrzebny i jest P2W:
Gówno prawda. Expienie na bonusie +100% expa i więcej to standard w BDO. Ja w weekendy potrafię wyciągać po ~480% bonusu (100% od serwera za weekend; + 100% za dzwonek na serwerze; + 200% za daily logowanie się na 1h; + 50% od duszka za energię; + 10% za eliksir; + 8% za herbatkę; + 10% za ten mój "outfit"). Sami musicie przyznać, że przy takich liczbach te +10% wypada słabo, nieprawdaż? Każdy kto gra dłużej w BDO powie Ci, że outfit to ostatnia rzecz jaką powinieneś kupić z Item Shopa. Priorytet to 5 petów i waga (jeśli jej nie masz).
Jak naprawdę jest z tą wagą?:
Prawda jest taka, że niska waga jest całkiem upierdliwa. Zaraz nasza postać zostaje przeciążona i albo coś musimy wywalać z EQ albo cofać się do mounta / miasta i to odkładać / sprzedawać. Dlatego zaraz po petach wypadałoby ją kupić.
Jak radzić sobie z brakiem wagi?
Najprostszy sposób to zabierać ze sobą wóz na spota (wolniej jedzie, ale mieści więcej) / słonia (na pustyni).
Złożyć set z bonusem do wagi (zawsze te +150LT do przodu za 2 części).
Wydawać nasze loyalties (+100 na każdy dzień za logowanie) na wagę. Wymagane 3500 loyalties za +50LT. W przybliżeniu: za lekko ponad miecha kupujecie +50LT. Im dłużej grasz tym mniejszy masz wtedy problem.
Czy BDO jest P2W względem innych MMO B2P / P2P / F2P? (patrząc okiem gracza BDO):
Zależy z jakiego punktu widzenia na to patrzymy. Jeśli kupujesz grę B2P za 20zł i wymagasz, aby nic więcej już nie płacić to cóż... Masz takie prawo.
Patrząc znowu z widoku tego, ile wydajamy na inne gry B2P, to wydany na IS się po prostu zwraca. Patrząc po GW2 (z ich oficjalnej strony: za zestawy standard to 2x30$). Jest to między zestawem na bogato, a standardem (patrz na początek tematu). Znowuż GW2 reklamuje się jako F2P.
Kolejnym przykładem będzie World of Warcraft (tym razem niech będzie już allegro): 120zł Legion + 40zł battlechest + 50zł abonament na miecha (ze sklepu blizzarda) = 210 zł już w drugim miesiącu i zwiększa się co każdy następny o te 13$. Po trzecim miesiącu przekraczasz już wersję na bogato Black Deserta (patrz na początek tematu).
Ktoś teraz może powiedzieć: ''Halo, ale tam płacący ma przewagę, więc P2W”. Znowu nieprawda. Pety i waga to tylko zaoszczędzenie czasu. Żaden pet, żaden outfit, żadna waga nie pójdzie za Ciebie na World Bossa i nie dropnie itemu. Potem go nie ulepszy. Nie zrobi za Ciebie DPSa. W sumie jakby takim tokiem rozumowania iść, to w GW2 też nic bez dodatków większego nie osiągniesz (jak i w WoWie, bo zatrzymasz się na iLvL z poprzedniego dodatku). Więc zapłacić musisz.
Mało tego, w Black Desercie zdobywasz dosłownie wszystko samemu. Znawcą WoWa nie jestem, ale grałem parę miechów i widziałem jak u Nas w gildii były tzw. boosty. Co mam na myśli? Jak gildia potrzebowała dodatkowego tanka / dpsa / healera, to taka osoba dostawała więcej itemów na rajdzie, aby jak najszybciej się wygearować i móc przeskoczyć na wyższy poziom rajdów już jako jeden z głównych tanków / dpsów / healerów. W BDO nie masz czegoś takiego. Nikt Ci z gildii nie pomoże szybciej dropnąć itema z World Bossa, bo się po prostu tak nie da.
~ oczywiście sytuacja z WoWem tak się miała kilka miechów tematu, kiedy grałem do wyjścia Nightholda.
Nie rozumiem tej całej gównoburzy (tutaj na forum) wywoływanej w szczególności przez fanów Blizzarda. Nie każdy musi uważać WoWa za króla MMORPG, bo każdy ma swój własny gust. Wolę nie tylko coś wydropić, ale też później skupić się na ulepszaniu tego itema. Mam takie i takie rzeczy, których potrzebuję do tego upgrade'u i lecimy wtedy z RNG. A przede wszystkim kocham grindować na spotach, bo robienie questów w grach MMO mnie po prostu nudzi – w przeciwieństwie do zwykłych RPGów, które kocham całym swoim sercem.
Podsumowując:
Content Black Deserta można sprawdzić za te 20 zł (ta gra jest tyle razy przeceniana, a nawet za darmo już była też rozdawana, że trzeba naprawdę chcieć, aby te 40zł za nią dać) i najwyżej taki pieniądz pójdzie w błoto jak Ci się nie spodoba. Gra jest naprawdę zbalansowana i można grać dosłownie wszystkim. Jak znajdziesz swoją postać i będziesz chciał skupić się na end gamie, to śmiało możesz wtedy zainwestować pieniądze na tą grę. W innych grach musisz najpierw kupić, a dopiero potem ten content poznać.
Tak samo musisz mieć pieniądze na BDO jak na inne gry B2P / P2P / a nawet F2P.