Imperia Online to darmowa gra strategiczno-ekonomiczna z tradycjami, a debiutowała już w 2005 roku. Świat i historia gry osadzony jest we wczesnych średniowiecznych klimatach, gdzie nie znano jeszcze broni palnej, więc wszelkie starcia odbywają się za pomocą broni białej, jazdy konnej i machin wojennych (katapulty balisty itd.) co dla mnie jest wielkim plusem.
Co do samej rozgrywki jest to klasyczna strategia w czasie rzeczywistym z ładnie wykonanym tłem graficznym i podkładem dźwiękowym. Rozbudowujemy wioskę, gromadzimy surowce i wojsko, a następnie podbijamy worgie tereny i odpieramy ataki. Do wyboru są dwie frakce które są swoim przeciwieństwemi charakteryzują się odmiennym stylem i bonusami. Możliwść zawierania sojuszy, handel, łatwy i szybki dostęp do gry nic się nie zacina, chodzi płynnie.
I chodź Imperia ma już swoje lata to zaczołem w nią grać dopiero od niedawna z uwagi że zaczął się rok szkolny i znowu spędzam dużoo czasu w komunikacji miejskej, a ta gra idealnie sprawdza się w takich sytuacjach. Polecam wszystkim miłośnikom gier strategicznych bo naprawdę jest wara uwagi. Autorzy wprowadzają liczne aktualizacje, jak niedawno animowane bitwy (co jest rzadkością w tego typu grach) dokładne statystyki, raporty czy codzienny wyzwania. Miła atmosfera, dużo polskich graczy.
Dokładny opis Imperia Online znajdziecie tutaj: http://www.kopalniammo.pl/p/imperia-online-klasyczna-sredniowieczna.html