Imperium Ojca
Opis gry (twórców):
Imperium Ojca to wyjątkowa, satyryczna gra internetowa, która toczy się w wirtualnej rzeczywistości, stylizowanej na środowisko kościelne.
Celem gracza - który grę rozpoczyna jako kleryk i poprzez wykonywanie odpowiednich czynności doskonali się, a tym samym wspina po stopniach kościelnej hierarchii - jest takie rozwinięcie postaci, aby, wzorując się na Ojcu Dyrektorze, można było stworzyć własne imperium.
Kilka słów ode mnie:
Grę rozpoczynamy do wybrania jednej z siedmiu postaci księży. Nie trudno zgadnąć, że postacie stworzono na podstawie siedmiu grzechów głównych.
Po wyborze ustawiamy parę rzeczy na profilu i możemy zacząć grać. Od środka gra jest równie nietypowa jak sam jej temat.
Jak piszą twórcy celem gry jest zbudowanie własnego Imperium! Niby cel podobny do tego, co musimy osiągnąć w innych grach ale wykorzystujemy do tego inne narzędzia.
Najpierw obieramy ścieżkę, którą zechcemy pójść: DOBRO czy ZŁO? Od tego wyboru zależy to co w dalszej części rozgrywki będziemy mogli robić.
Na tym etapie musimy zacząć pracować, oczywiście prace są tematyczne dla tej gry np. spowiadanie parafian.
Dalej musimy dbać o rozwój postaci i jej cechy. W tej grze zdobywamy charyzmę, która określa to jak bardzo się rozwinęliśmy.
Charyzmę pozyskujemy dzięki czynnościom dobrym lub złym i tak na przykład dobre czynności to modlitwy i przysługi, a złe czynności to pokusy i świństwa.
Gra od początku śmieszy, satyra otacza graczy z każdej strony. Wystarczy spojrzeć na nazwy i opisy wielu elementów gry. Weźmy pod uwagę na przykład taki oto przedmiot: Spirytus. Wszelkie przedmioty możemy zakupić w sklepie, a jak myślicie do czego spirytus wam będzie potrzebny? Już odpowiadam: do wykonania pokusy pod tytułem: "Dolanie spirytusu do mszalnego wina". Gra tryska z każdej strony specyficznym poczuciem humoru.
Gracz na początku powinien skoncentrować się na jak najszybszym rozwoju postaci, dzięki pozyskiwanej charyzmie zdobywa kolejne rangi, a dzięki wyższej randze może pozwolić sobie na robienie coraz bardziej zyskownych rzeczy. Ciekawostką jest fakt, że gra jest całkiem świeża i wystartowała na początku tego roku. Widać, też że twórcy pracują nad kolejnymi opcjami do gry. Może w końcu będziemy mieć w pełni polską grę przeglądarkową, która nie zostanie zapomniana po roku. Myślę, że w czasach monotonii gier MMO strategicznych, przydarzył się nam powiew świeżości w temacie gier.
Jak chcecie mnie wspomóc w grze to rzućcie na moją tacę
Link do strony głównej jest TUTAJ
Kilka screenów z gry: