Informacje dla graczy f2p

Na początku wyglądałem tak:

Ale im dłużej czytam, tym bardziej jestem przekonany, że to nie jest na poważnie. Czapki z głów, bo dałem się wkręcić.

@PanLowca

Jestem negatywnie nastawiony, bo dawałem linka do podstawki. Mam nadzieję, że nikt nie ma mi za złe. Nigdy nie spodziewałbym się tego, że GW2 przejdzie na f2p. Jeśli chodzi o dzieci, to nic nie zauważyłem. Nowi gracze wchodzą i się nie odzywają. W ogóle wiedzą, że można użyć chatu? Mnie to i tak rybka, bo mam zamiar siedzieć w Maguumie do następnego dodatku (zakładam, że wydadzą go szybciej niż za 3 lata).

@VampirX4

Ty chyba nie wiesz jak działa teraz kalkulacja populacji na serwerach, podajesz link sprzed 2 lat lol...

Populacja zalezy teraz tylko od aktywnych graczy WvW (eotm sie nie liczy), system mierzy kilka razy dziennie liczbę osób grających wvw na danym serwerze i uaktualnia status na bieżąco.

Źródła:

1. https://forum-en.guildwars2.com/forum/game/wuv/World-Population-Changes-Are-Coming/first#post5315121

2. https://forum-en.guildwars2.com/forum/game/wuv/World-Population-Changes-Are-Coming/page/4#post5324934

@Wanar

Dzięki za linki.

Teraz już wiem.

It will continue to be impossible to join or transfer to Full servers. It is possible that some servers are going to be marked as Full for a long time. While I understand this can be annoying for some, this is necessary to create a better experience for everyone.

Wątek ma miesiąc, a najpewniej ponad miesiąc, więc zbiegłoby się z moim kontem. Czyli nie ma już kont przypisanych do serwera? Wyliczana jest, tak jakby, średnia? Fajnie. Jeszcze ciekawsze jest to:

I agree that asking new players to chose a World before doing anything in the game is odd, now that Worlds are a WvW concept. This isn’t something we can change easily, however, but I’ll keep it in mind if an occasion arises.

W takim razie limity nie zostały zwiększone. Po prostu inaczej to wyliczają.

Dzięki.

O tym gem store to nie rozumiem, albo czegoś nie doczytałem.

To jasne, że free to play gracze nie będą mieli dostepu do rzeczy związanych z HoTem w gem store.

To samo z graczami którzy nie kupią dodatku.

Bo przecież co można kupić w gem store, przecież nie quest packi :)

@marcin1509

Opierałem się na ograniczeniach przedstawionych przez ANet. Tutaj: https://help.guildwars2.com/entries/95982157 Do nich się odnosiłem.

O co chodzi w gem store? Jeśli np. w gem store pojawi się możliwość kupna skina glidera (po skoku możesz sobie na tym szybować, dostępne tylko na terenie Maguumy i w siedzibie gildii), to nie będziesz mógł go kupić. Dlaczego? Bo nie masz dodatku, a ten skin jest związany tylko z dodatkiem.

@EDIT:
Dodałem przykład.

@EDIT2:

Quest packi? Oj, w gem store można kupić living story season 2 ;P Dodaje fabułę (taki pomost) związaną z nadchodzącym dodatkiem. Nie jest wymagana do gry. Nie jest też wymagane kupno, jeśli chcesz w to zagrać. Wystarczy, że będziesz miał w party kogoś, kto już to kupił/odblokował (było za darmo, kiedy wprowadzali kolejne "odcinki").

Ciężko jest polecić jakiś serwer, bo zależy to od preferencji gracza. Trzeba też wspomnieć o tym, jak WvW w GW2 wygląda. Każdy, kto przeglądał tematy związane z WvW w GW2, często spotykał się z określeniem "zerg" lub "blob". Zerg, to bardzo duże skupisko graczy. Przykład takiego zerga macie tutaj: (od 7:42). Na tym polegają masowe walki. Zerg biegnie i przejmuje twierdzę/zamek/strażnicę, ale chwilę później przybiega jakiś inny zerg i zaczyna się walka. Im wyższy tier, tym więcej takich masowych bitew. Im wyższy tier, tym częściej używa się taktyki i nie biegnie się "na pałę". Im wyższy tier, tym większe kolejki na WvW. W godzinach szczytu, kolejki sięgają nawet 2 godzin. Im niższy tier, tym mniej graczy i tym mniejsze zergi. Zerg na najniższych tierach rzadko przekracza 30 osób i to tylko w godzinach szczytu. Nie mówię, że tam nie używa się taktyki, ale naprawdę, nie ma porównania miedzy tierem 9, a tierem 1. To zupełnie inny styl gry. Tak więc, jeśli kochacie masowe bitwy i to was kręci, to wybierzcie serwer z tierów wyższych. Jeśli chcecie i masowe bitwy, i potyczki na mniejszą skalę, to wybierajcie tiery środkowe. Jeśli chcecie tylko potyczki na małą skalę, to wybieracie tiery najniższe. Ranking macie tutaj: https://leaderboards...2.com/en/eu/wvw (tiery są po prawej, ostatnia kolumna).

VampirX4 widać, że poświęciłeś czas na ten temat i gdybyś od początku do końca rzetelnie zebrał informację to w tym temacie bym Cię bronił.

Proponuje takie poprawki do twojego tekstu:

Ciężko jest polecić jakiś serwer, bo zależy to od preferencji gracza. Trzeba też wspomnieć o tym, jak WvW w GW2 wygląda. Każdy, kto przeglądał tematy związane z WvW w GW2, często spotykał się z określeniem "zerg" lub "blob". Zerg, to bardzo duże skupisko graczy. Przykład takiego zerga macie tutaj:

(od 7:42). Zerg biegnie i przejmuje twierdzę/zamek/strażnicę, ale chwilę później przybiega jakiś inny zerg i zaczyna się walka. Oprócz zergów spotyka się na borderach też zorganizowane grupy gildiowe, które często ignorują struktury i zajmują się walką między podobnymi grupami, lub odpieraniem zerga przeciwnika. Im wyższy tier, tym większe są zergi ale też więcej grup zorganizowanych. Im wyższy tier, tym częściej używa się taktyki i nie biegnie się "na pałę". Im wyższy tier, tym większe kolejki na WvW. W godzinach szczytu, kolejki mogą w trakcie "RESETU" trwać nawet 2 godziny. Reset odbywa się w piątek, następuje wtedy przetasowanie walczących ze sobą serwerów. Im niższy tier, tym mniej grup zorganizowanych i tym mniejsze zergi. Zerg na najniższych tierach rzadko przekracza 30 osób i to tylko w godzinach szczytu. Nie mówię, że tam nie używa się taktyki, ale naprawdę, nie ma porównania miedzy tierem 9, a tierem 1. To zupełnie inny styl gry.

Na każdym serwerze można powalczyć z zergami, grupami zorganizowanymi czy grupami roamingującymi jednak im wyżej tym przeciwnicy są bardziej wymagający.

Ranking macie tutaj: https://leaderboards...2.com/en/eu/wvw (tiery są po prawej, ostatnia kolumna).

Serwery polecane ze względu na występowanie polskich graczy:

Far Shiverpeaks - posiadają najsilniejsze zergi, jest tu trochę polaków i nieaktywne polskie gildie.

Piken Square - mocna społeczność serwerowa oraz trochę polaków.

Gandara - można spotkać polskich graczy.

Gunnar's Hold - 3 polskie gildie związane z wvwvw

Blacktide - wiele polskich gildii pvx, kilka wvwvw jednak serwer pod względem wvwvw mało oferuje.

Oj, nie zgodzę się z gildiami i z Polakami. Oni naprawdę są wszędzie. Na Desolation też są. Nie wiem, czy jest sens podawania serwerów na których obserwuje się "aktywność Polaków".

Co do reszty, to nie mam zastrzeżeń. Tym bardziej, że nie pisze tego członek gildii WvW z sojuszu Blacktide. Dodam. Dziękuję. Wieczorem, albo jutro, dodam jeszcze do tego punktu o WvW wzmiankę o rolach. Tym razem ograniczę się do wikipedii.

Pisząc "reset" masz na myśli dzień w którym ten reset się odbywa, czyli w piątek? Najwięcej kolejek jest w piątek? Chcę się tylko upewnić. Oczywiście 2 godziny, to skrajny przykład, ale kolejki na tierze 1 nie są raczej po 10 minut. Ok, teraz to ja zaliczyłem faila.

@EDIT:

Nie zgadzam się, co do "wymagających" przeciwników. Zerg zergowi nierówny, i zerg Vabbi nie może równać się z zergiem Desolation. Nie tylko ja uważam, że tier ma znaczenie. I nie chodzi tutaj o zorganizowanie, ale o ilość graczy i częstotliwość zergów, a te na tierze 1 potrafią żyć nawet 24h/7. Wzmianka o ilości graczy w zergu tutaj została, ale trochę to zmienię.

@VAMPIRX4

Proponuje poświęcenie jednego punktu Spvp,nigdzie takowego znaleść nie mogłem,coś w stylu:

Chcąc zagrać pvp , jesteś przenoszony do oddzielnej strefy skupionej tylko i wyłącznie na tym trybie,każdy gracz otrzymuje wszystkie umiejętności i traity , amulety (odpowiednik gearu) runy oraz sigile.

Rozgrywka jest skupiona na grze 5v5,celem drużyny jest osiągnięcie pułapu 500 pkt jako pierwsza,chodzi o przejęcie i jak najdłuższe utrzymanie 3 punktów rozmieszczonych na arenie (wykluczając mapę pod deadmatch,dodatkowo mapy posiadają unikatowe mechaniki dla danej areny)

Gra dzieli się na:

Hot-join - miejsce gdzie jesteśmy przenoszeni natychmiastowo , bez kolejki , można swobodnie zmieniać drużynę oraz oglądać grę w spectator mode,posiada ograniczenia dziennie na reward track.Za opuszczenie gry nie spotyka nas żadna kara.

Unranked arena - Różnica polega na tym , że grę rozpoczyna kolejka , w momencie zebrania 10 graczy i potwierdzenia gotowości mecz się rozpoczyna , niemożliwe jest zmienienie drużyny wedle swojej woli jak i oglądanie gry w spectator mode, liczba graczy może się zmieniać, w sytuacji gdzie jedna drużyna ma 2 graczy może dojść nawet do przemieszania drużyn i rozpoczęcia gry na nowo.W trakcie meczu nie da się zmienić ustawień swojej postaci.

Ranked arena - najbardziej kompetetywna odsłona pvp oferowanego przez dedykowane tryby,tu przeważnie można spotkać najlepszych graczy. (niewiem jak teraz,dawniej wymagało to przynajmniej 20 rangi,poprawcie mnie jeśli gdzieś się pomyliłem)

Rangi:

- Rabbit 1-9

- Deer 10-19

- Dolyak 20-29

- Wolf 30-39

- Tiger 40-49

- Bear 50-59

- Shark 60-69

- Phoeniks 70-79

- Dragon 80

Typy buildów:

- Hybrid - osoba skupiona na zadawania odrażeń od power jak i condition,często możliwy support

- Power - skupienie na obrażeniach bezpośrednich

- Condition - skupienie na dot damage (damage over time)

- Supprt/bunker - często ekstremalnie ciężki do ubicia,skupiony na supporcie

Role w Spvp:

- Bunker (mój ukochany) jako bunkier twoją główną rolą jest asystowanie sojusznikom i utrzymywać kontrolę nad punktami,buildy często są skupione na wysokiej liczbie hp,defa,healing power jak i unikach,to wszystko z dodatkiem mocnego supportu

- Roamer - jest to mobilny - skupiony na dps gracz którego celem jest poruszanie się między punktami i wsparcie członków drużyny tam gdzie jest to aktualnie potrzebne

- Far point assaulter - cel : atakowanie home pointu przeciwnika,decapowanie,jak sytuacja i czas pozwolą nawet przejęcie punktu,często używa się do tego thiefów z powodu ich mobilności

- Home point defender - ktoś dzięki komu masz pewność,że nikt nie zajmie tego punktu,często brane są do tego profesje dość tankowne lub mobilne.

Trochę się rozpisałem,ale z taką wiedzą to można grać :P

Jak gdzieś się pomyliłem to śmiało krytykować i poprawiać

Hot joiny chyba zlikwidowali z ostatni patchem?

@up

Dalej są,skasowali tylko przycisk,jest w sekcji wyszukiwarki serwerów jak i stoi w mistach odpowiedni npc

@Wanar

Skasowali przycisk "practice" (czy coś takiego), który znajdował się obok przycisku z unranked albo ranked tournament. Panel wygląda teraz tak: https://wiki.guildwars2.com/wiki/File:PvP_Home_interface.jpg Żeby zagrać w hot-joinach trzeba albo wyszukać grę w spisie (3 ikonka, zaraz pod skrzynką) albo iść do NPC-a PvP Browser.

@Awen

Ok, będzie.

Ja się zastanawiem czy jest sens grania na koncie f2p... mi się wydaje że lepiej wydac te 160 PLN czy ile tam kosztuje ten dodatek, niż sie męczyć. Wbiłem 13 lvl i mnie odepchneły te ograniczenia :/ ale pvp jest super :D

Ograniczenia w porównaniu do innych tytułów sa bardzo przyjazne, jest to wszystko robione by uniemożliwić zepsucie ekonomii gry i sprzedawanie golda przed goldsellerów.

Gra b2p. Źle. Crap. Shit. Szkoda czasu. Gra f2p. Trzeba kupić. Trzeba płacić. Nie opłaca się. Dają jakieś głupie ograniczenia. Czego ludzie się spodziewali? Jedni płaczą, że kupili 3 lata temu i teraz jest f2p, a drudzy, że dostali za darmo z ograniczeniami. Gdyby nie było żadnych ograniczeń, to w ciągu miesiąca w GW2 grałyby tylko boty, a po pół roku zamknęliby serwery, bo dopiero wtedy Xar przestałby grać.

Jedynie, co może denerwować, to trading post. Nie wiem już, czego gracze nie mogą tam kupić. Myślałem, że exoticów, ale niektóre exotici są na sprzedaż, a niektóre nie i nie chodzi tu o poziom, czy staty. Niby z jakiejś listy, ale nigdzie tej listy nie zamieścili. Poza tym, z TP kupuję tylko exotici na 80 poziom, wcześniejsze eq było z dropu i z nagród. Ta gra naprawdę nie jest aż tak wymagająca, żeby na 62 poziomie mieć już exotica.

Mam pytanie,jeśli wyłączę launcher i będę miał już w jakiejś części pobraną grę,to po ponownym włączeniu będę miał kontynuację pobierania od tego momentu w którym skończyłem?

@Sakulos jeden z najlepszych filmów pokazujących czym jest blob/zerg https://www.youtube.com/watch?v=BaRGUCXfqfQ RG można oglądać w nieskończoność, jeszcze prowadzenie Sacrx... aż chyba dzisiaj coś wbije na WvW :D

@Konusek Tak

@Zavael Tylko, że teraz zergi/bloby sa silniejsze, cały zerg nie padnie na 1 push w taki sposób jak na tym filmiku. Ludzie nauczyli sie juz grać, nowe taktyki, potrzeba więcej koordynacji i komunikacji w gildii. Część RG graczy gra w TA, a pozostali czekają na Camelot/Crowfall.

@Konsek Z tego co pamiętam, launcher tę część gry, którą jeszcze musisz pobrać, ustala sobie za 100%.

@Konsek

Tak jak pisze Avany. Launcher bierze pod uwagę tylko to, co ci zostało.

Da się jakoś wymieniać przedmiotami? Bo gram z kolegą w party i przydałoby się móc oddać niepotrzebny drop.