Informacje dla graczy f2p

Nie. Konta f2p nie mogą wysyłać mailem kasy i itemów. Handel twarzą w twarz, jak w GW1, nie istnieje. Konta f2p nie mogą też korzystać z guild banku.

Podsumowując - nie, nie możesz.

Imo abonament/b2p to genialna rzecz. Można to zauważyć po masie dzieciarni narzekających na owe systemy płatności twierdząc, że "ta gra nie jest warta takich pieniędzy".

Leci masa hejtu na twórców gry, ale lepiej, by taki motłoch został wyeliminowany w przedbiegach. GW2/SWTOR posiadają wspaniałe community mogące konkurować z dawną Atlanticą Online (kto grał ten zrozumie).

Cześć, chciałem zapytać o co chodzi z questami głównej linii fabularnej, mianowicie, czemu jest ich tak mało? Może ja coś robie źle,ale serio :-/ Questy z levela 10 kończy sie ok. lvl 12/13,a później do 20 serduszka i odkrywanie mapy. Tak samo jest z 20lvl, główna fabuła skończyła sie około lvl 22 i do 30lvl znowu mam odkrywać mapy?

To muszę przyznać community jest świetne i w gw2 nie grał bym gdyby nie f2p teraz już przetestowałem grę i się wciągnełem. Zaczepiłem się z jakąś dziewczyną z Rumuni która gra od 2 lat pomaga mi cały czas wszystko pokazuje gra ze mną. Chociaż mówię żeby nie traciła na mnie czasu , to nawet nie chce tego słyszeć. Tak samo czaty pozdrawiają i witają nowych graczy. A że nowy nie może używać map chatu to nie ma dzieciarni. Jedno z lepszych community napewno kupię dodatek.

@MrPimko

Personal story, moim zdaniem, robi się szybko. Kiedyś nie było czegoś takiego. Personal story miałeś od początku i jedynie, co cię powstrzymywało przed robieniem kolejnych zadań, to poziom mobów. W pewnym patchu ANet wprowadziła etapy personal story od konkretnego poziomu. To dlatego robisz story, a później musisz grindować, żeby mieć 20 poziom i nowe zadania z personal story.

@MrPimkoPersonal story, moim zdaniem, robi się szybko. Kiedyś nie było czegoś takiego. Personal story miałeś od początku i jedynie, co cię powstrzymywało przed robieniem kolejnych zadań, to poziom mobów. W pewnym patchu ANet wprowadziła etapy personal story od konkretnego poziomu. To dlatego robisz story, a później musisz grindować, żeby mieć 20 poziom i nowe zadania z personal story.

O to mi chodziło. Dzięki. Btw. troche szkoda

To muszę przyznać community jest świetne i w gw2 nie grał bym gdyby nie f2p teraz już przetestowałem grę i się wciągnełem. Zaczepiłem się z jakąś dziewczyną z Rumuni która gra od 2 lat pomaga mi cały czas wszystko pokazuje gra ze mną. Chociaż mówię żeby nie traciła na mnie czasu , to nawet nie chce tego słyszeć. Tak samo czaty pozdrawiają i witają nowych graczy. A że nowy nie może używać map chatu to nie ma dzieciarni. Jedno z lepszych community napewno kupię dodatek.

No community jest OK. Trochę dosłownie wzięło do serca słowa Mike'a, żeby przywitać nowych. Jak już kurz opadł i trochę się nad tym zastanowiłem, to w sumie, koniec końców, nawet się cieszę. Trzech moich znajomych z "reala" właśnie testuje grę, wcześniej nie mogli wziąć udziału w traialach (pracują w weekendy), więc nie mieli okazji nawet zainstalować gry. Jeden mi już mówi, że się wciąga i pewnie kupi dodatek, może reszta też się zdecyduje. Ja im ogólnie mówię, że do dodatku sporo czasu, więc niech sobie grają na spokojnie, dobiją ten 80 poziom i wtedy niech się zdecydują. Niestety to są typy ludzi starej daty, pamiętający czasy, gdy producenci wydawali dema gier, żeby sprawdzić, czy jest sens wydać kasę :D.

Dobry ruch marketingowy ze strony ANet. Ludzie mówią, że to ze względu na niską ilość graczy, ja raczej jestem skłonny stwierdzić, że po przejściach z ceną HoT itd, Areniacy musieli wyskoczyć z czymś takim, bo by im się sprzedaż dodatku nie zgadzała, bo graczy było przed f2p na prawdę sporo.

A z ciekawości. Wiadomo - osoby z kontem F2P nie mogą pisać na /map, a widzą w ogóle co piszą tam inni?

Tak, widza, tylko nie moga pisac ;). Tak samo chyba dziala czat w pvp lobby ;)

Przypadkiem czat w pvp nie odblokowuje się po wbiciu odpowiednio wysokiego ranka ? :)

do swojego teamu mozesz zawsze pisac

lepiej sobie wydać te 160zł niż się męczyć na koncie f2p :) jesli macie taką możliwość.

lepiej sobie wydać te 160zł niż się męczyć na koncie f2p jesli macie taką możliwość.

Jasne, że lepiej. Już z samego tego powodu, że mimo wszystko aktualny content to Heart of Thorns, a w nim będzie dodanych bardzo dużo rzeczy, no i co najważniejsze: każda nadchodząca aktualizacja ma dotyczyć tego dodatku :)

Myślę, że nowi gracze nie powinni z góry zakładać, iż przychodzą do gry i będą zawsze grać w nią za darmo - strasznie się przez coś takiego ograniczają. Po to jest ten darmowy dostęp, żeby GW2 przetestować. Pobawić się na starym contencie - podstawce. Bo nawet jeśli ktoś stoi słabo z kasą, to przecież przez czas grania na F2P może odkładać sobie na Heart of Thorns :) Zresztą do samej premiery jest jeszcze czas, a potem święta, prezenty i te sprawy... ;) Albo nawet kiedyś skorzystać z promocji, które prędzej, czy później z pewnością będą.

Cieszcie się, że nie trzeba płacić abonamentu :P Taki jednorazowy wydatek za dodatek, to zdrowy system.

Ja mam za to pytanie dotyczące trading postu chodzi o oczywiście wersje f2p - nie które przedmioty mogę kupować i sprzedawać a nie które nie - nie ma znaczenia ranga przedmiotu. Jeśli chce kupić item to pisze albo dodatek albo po 4 dniach unlock będzie , tylko gram już od soboty i nie mam pojęcia jak to działa i czy odblokują mi się wszystkie itemy na trading poscie jak to działa ??

Co do listy itemow to juz wyjasniam - to wyglada tak ze gdzies tam jest lista z przedmiotami ktore mozesz kupic jako f2p, a ktorych nie mozesz pod zadnym pozorem kupic (bo sie nie da i juz). I tego nie obejdziesz. A co do tego unlocka po 4 dniach to nwm jak to a niby wygladac ale mozliwe ze czesc ograniczen zostanie zniesiona, choc moim zdaniem nie ma sensu meczyc sie na f2p tutaj. Jak juz to dobic do max lvl (za questy w zupelnosci starczy eq), porobic pare wypadow jako endgame i tyle. Niczego powazniejszego nie zrobisz bo wszystko poblokowane - TP, wymiana golda na gemy, logowanie dzienne etc etc

Mam takie zapytanie, nie grałem w gw2 przez wakacje, możliwe, że wrócę po wprowadzeniu dodatku.. mam zakupioną grę i wgl. czy będę musiał jeszcze kupować dodatek czy jeśli mam już grę to pobiorę go za darmo ?

jeśli chcesz mieć dostęp do dodatku to go musisz kupić, premiera jest w październiku.

To warto zagrać na wersji free2play ? jak zaraz będzie dodatek Więc tak naprawdę jest miesiąc grania za darmo, a potem kto będzie chciał grać dłużej, będzie zmuszony zakupić dodatek.

Oczywiście że warto.
To że dodatek wprowadza nowe tereny, nie oznacza że stare staną się wyludnioną pustynią.
Stare Dungeony, PvP, WvW, World Bossowie nadal będą popularne wśród graczy którzy posiadają dodatek, bo nie ma zwiększonego level capu.
Tak na prawdę zależy co ciebie interesuje, jeżeli tylko PvP aspekt gry nie musisz kupować HoT'a wcale (ominą ciebie tylko nowe Elite specializacje).
Jeżeli WvW, to samo co wyżej, tak jak gracze posiadający dodatek będziesz w stanie normalnie grać WvW na nowych mapach używając nowych mechanik.

Jeżeli chcesz mieć "wszystko" w PvE wtedy warto zastanowić się nad zakupem dodatku. Nowe fractale, Raidy, Guild Halle, Legendary backpack oraz armor, 4 trzypoziomowe mapy do eksploracji oraz możliwość alternatywnego rozwoju po wbiciu poziomu 80 (mastery system). Nie będziesz słabszy od "płatnych graczy", tylko będziesz troszkę ograniczony w wyborze swojego buildu oraz contentu jaki możesz robić.

HoT nie zamyka starego contentu, wręcz otwiera się na niego dając nowe nagrody za eventy na starych mapkach (dla każdego gracza).

Spokojnie możesz przegrać kilkaset godzin w GW2 na darmowym koncie, jak poczujesz że chcesz content z dodatku, ficzery jakie posiada wtedy można zastanowić się nad jego zakupem, a tak F2P to tak na prawdę calusienka podstawka GW2 z ograniczeniami które mają zablokować botowanie.

Czyli można sobie spokojnie poczekać, jak lubię przy każdej zakupie gry na spadek ceny. Więc od jutra sobie pogram, nie interesuje mnie aby wymiatać na pvp, chce sobie pograć na luzie po pracy.