Z góry przepraszam, jeżeli źle wybrałem dział. Z mojego punktu widzenia najlepiej tu pasował. Zaczynając. Niedługo czeka mnie matura, po tym jakieś studia. Jedną z opcji są studia informatyczne, ale z informatyką w szkole u nas powiedzmy krucho. Więc pomyślałem poprosić Was o małą poradę. Do matury i składania papierów na studia jeszcze czasu trochę i chciałbym go dobrze spożytkować. Co powinienem znać, aby dostać się i wytrwać na owych studiach? Zarobki z wakacji chciałbym przeznaczyć na wszelakiego rodzaju kursy, poradniki etc. Jedyne co na pewno wiem, że język html trzeba opanować. Mam nadzieję, że potraktujecie moją prośbę poważnie, gdyż wszystkie porady na pewno się przydadzą. Dodam, że jestem z Dolnego Śląska, jeżeli to jakoś pomoże. W razie jakichkolwiek pytań co do odpowiedzi będę kierować się na pw, lub skomentuje.
Informatyka - pomoc
Podczepiam się. W tym roku szkolnym też czeka mnie matura i chciałbym udać się na studia. Też jestem ciekawy co najlepiej było by umieć/douczyć się aby dać sobie radę.
Pytanie, z natury osobistej po co iść na studia ?
Ja jak bym mógł od razu do pracy, cofając się w czasie. Tak naprawdę papier jest zbędny, i w dzisiejszych czasach liczy się doświadczenie, a studia jest to dodatek do życia.
Ja co prawda nie ukończyłem studiów, ale znajomy magister jak powiedziałem mu, że chciałem się czegoś nauczyć na nich, to mnie wyśmiał. O ile nie trafi się wam młoda/światła kadra, to profesorowie będą uczyć jak oni to robili, czyli generalnie wiedzę przestarzałą o wiele lat. Natomiast jeśli o samo utrzymanie się chodzi, to nie trzeba przychodzić z konkretną wiedzą imo, wystarczy być ogarniętym. Ja w każdym bądź razie nie miałem większych problemów, zrezygnowałem bo nie chciałem się uczyć jak informatyka wyglądała 15 lat temu.
Wiedza wyciągnięta z Politechniki Łódzkiej.
Pytanie, z natury osobistej po co iść na studia ?Ja jak bym mógł od razu do pracy, cofając się w czasie. Tak naprawdę papier jest zbędny, i w dzisiejszych czasach liczy się doświadczenie, a studia jest to dodatek do życia.
Ja studiowałem z kumplem, który chciał papier, bo szef mu powiedział, że nie może mu dać awansu ani podwyżki bez magistra, więc jednak jakiś sens jest. Mimo tego uważam że studia są dobre jak już masz pracę i doświadczenie, a potrzebujesz po coś papierku.
Dlatego najlepiej równoważyć moc, robiąc coś w zawodzie, a nie sam papier. Bez doświadczenia o godnych zarobkach można pomarzyć, więc wybrańcze jeden z wielu. Wybierz drogę mądrze, bo łatwo iść na ciemną stronę mocy. Niech moc prowadzi cię ku oświeceniu, a możliwe na końcu wypłata powyżej średniej krajowej.
Powiem tak, u mnie w liceum też z informatyką było dosyć krucho, a zdałem maturę dosyć dobrze. Jednak musisz sam się do niej przygotować, ponieważ informatyka wbrew pozorom nie jest wcale taka prosta. Jeżeli umiesz dobrze fizykę to lepiej zdawać maturę z fizyki niż informatyki (liczy się na większej liczbie kierunków), a co do tego co musisz znać aby wytrwać na studiach to zależy na jaki konkretnie kierunek pójdziesz. Ja wybrałem kierunek z naciskiem na programowanie bo to mniej najbardziej interesuje i właśnie tutaj jest największy nacisk.
zamiast iść na jakieś studia informatyczne, posmakuj każdego języka i wybierz dla siebie odpowiedni, wiążący z odpowiednią półką informatycznej dziedziny. Następnie kup 2 książki związane z danym językiem i się go wyucz, przekąś, przerzuj, ewentualnie jakieś poboczne (poszukaj CV i zobacz, jakie języki się ze sobą je, jakich szukają). Jak pójdziesz na studia, to tak jak poprzednicy napisali - dostaniesz jedynie papierek po skończeniu. Jest szansa że wszystkiego drapniesz po trochu, ale żadnego nie załapiesz konkretnie, będziecie szkoleni po staroświecku, bo niestety 3/4 wykładowców są niereformowalni, stracisz te kilka lat, w których w pierwszym półroczu znajdziesz język, drugim zapoznasz się z nim w stopniu zaawansowanym i potem już 2,5 roku praktyki - co dużo lepiej wróży na przyszłość. Przykład z polibudy w Szczecinie (niszowa, no ale cóż).
Jak chcesz wybrać sie na studia o kierunku informatyka zacznij ogarniać programowanie i matematyke. Taka prawda że na studiach informatycznych masz tylko programowanie więc o tworzeniu stron możesz raczej zapomnieć, chyba że masz takie hobby albo bedziecie mieli pare godzin do przeznaczenia na to - w każdym razie nie wiąż z tym nadziei.
Matematyka i programowanie - najważniejsze jak chcesz sie przygotować zawczasu: liczby zespolone, macierze, pochodne, granice, całki, c++, c#
btw. do pozostałych jak nie macie nic do powiedzenia w temacie DLA autora to darujcie sobie bo bede wszystko zgłaszał jak leci za spam.
Przez 4 lata w technikum informatycznym: Systemy operacyjne i sieci komputerowe cz.1 i 2 (całe przerobilismy) - WSiP (jednym słowem sieci, Windows i Linux, BHP), Urządzenia Techniki Komputerowej WSiP (całe), CorelDRAW, Corel PhotoPaint, Aligator, Photoshop Elements 6, troszkę HTML, TurboPascal, C++, Java, Delphi, Fotografia (podstawy)..pewnie jeszcze coś ale zapomniałem
Przykład z polibudy w Szczecinie (niszowa, no ale cóż).
Szczecin chyba nie ma polibudy tylko ZUT (z tego co wiem) na który się wybieram w tym roku.
Jak chcesz wybrać sie na studia o kierunku informatyka zacznij ogarniać programowanie i matematyke. Taka prawda że na studiach informatycznych masz tylko programowanie więc o tworzeniu stron możesz raczej zapomnieć, chyba że masz takie hobby albo bedziecie mieli pare godzin do przeznaczenia na to - w każdym razie nie wiąż z tym nadziei.Matematyka i programowanie - najważniejsze jak chcesz sie przygotować zawczasu: liczby zespolone, macierze, pochodne, granice, całki, c++, c#btw. do pozostałych jak nie macie nic do powiedzenia w temacie DLA autora to darujcie sobie bo bede wszystko zgłaszał jak leci za spam.
Dokładnie jak ktoś już napisał, c#, c++, java, asembler, i matematyka (E-trapez ) Politechnika Opolska
Z własnego doświadczenia wiem, że w wielu przypakach nawet o szkołe nie pytają więc może lepiej dać sobie siana? no chyba, że masz dwie lewe łapy i nic nie umiesz to może zrób te studia i skorzystaj z jedynej opcji nauczenia się czegoś.
Po pierwsze, moim zdaniem programowania na studiach sie nie nauczysz, żeby być programistą trzeba to robić w domu z zamiłowania. Jeśli chodzi o same studia wydaje mi się że, na początku największy nacisk jest na matematyke. Programowania uczysz się od totalnych podstaw i przynajmniej na pierwszym semestrze nie będą wymagali nie wiadomo czego. Najważniejsza jest matma, na pierwszym roku są to wręcz zajęcia przesiewowe, lecz to zależy od tego jaka to jest szkoła. Matematyka na informatyce to i tak zuuuuuupełnie co innego niż w liceum, jednak solidne podstawy wyniesione z przygotowania do matury na pewno się bardzo przydadzą, samo logiczne myślenie wykształcone przy rozszerzonych zadaniach da dużo. Matura najlepiej roz. z matmy i przynajmniej pdst. fizyka. Fajnie jakbyś się dowiedział jak jest na Informatyce w szkole do której chcesz pójść, każda uczelnia rządzi się własnymi prawami. Są wakacje, czyli dowiadujesz się jaki język bedziesz mial na uczelni i do programowania, tylko nie zapomnij w tym wszystkim o matmie. Powodzenia !
W obecnej chwili idąc na informatykę nie wiele musisz potrafić. Podstawowe rachunki matematyczne Ci wystarczą reszty się nauczysz w trakcie.
I tylko mała rada. Nie zawal pierwszego roku jak ja, jeżeli zawalisz pierwsze podstawy z matematyki czyli pochodne, całki itp to będziesz przez resztę studiów kulał. Przyłóż się do tego bo wszystko to czego będziesz uczył się na początku będzie dążyło do Całek.
Przed pójściem na informatykę na pewno najważniejsze będzie przyłożenie się do matematyki. Nie widzę zbytniego sensu w nauce języków jeszcze przed pierwszym rokiem, bo i tak poznałbyś na studiach podstawy po raz drugi. Z własnego doświadczenia (informatyka stosowana akurat) mogę powiedzieć, że na pierwszym roku największy przesiew zrobiły przedmioty stricte matematyczne i fizyczne (chociaż Ty prawdopodobnie na zwykłej informatyce fizyki mieć nie będziesz). Wstępy do właściwej informatyki, to jak sama nazwa wskazuje wstępy, więc i nie ma się na pierwszym roku czego obawiać.
Również z własnego doświadczenia mogę dodać, że kursy mogą się owszem przydać, ale raczej na przełomie lat - powiedzmy, że dobrze je zacząć po pierwszym semestrze. Z dwóch powodów: rozszerzanie wiedzy, która będzie niezbędna na rynku pracy oraz w ramach zapobiegania sytuacjom, w których ciężko Ci będzie nadgonić aktualny materiał.
Niby studia są niepotrzebne ale bez nich bardzo ciężko znaleźć normalną pracę z odpowiednią wypłatą. Choć jeśli masz skończone technikum to coś dla siebie znajdziesz zrobisz jakieś kursy i git ale po liceum obowiązkowo musisz robić studia.
Żeby zdać maturę z infy potrzebujesz ogarniać: excel, access, c++ i algorytmy. Po cholerę ci HTML (nie zrozum mnie źle, fajnie go znać, ale na studia ci się nie przyda). Musisz ogarniać dobrze matę, przydało by się fizę i angola. The end.
Prawdziwa informatyka na studiach zaczyna sie dopiero na 3 roku, na początku masz nacisk na fizyke i matematyke + jakieś dupne zajęcia z informatyki, z których nic się nie nauczysz bo wszystko było w technikum.
Jako student informatyki (renomowana uczelnia) mogę powiedzieć, iż jest to kierunek dla ludzi, którzy się tym interesują. Na studiach uczą wszystkiego od początku, po za html'em na początku zazwyczaj nic nie ma z webmasteringu, żeby później coś z tego było to też się nie zapowiada(zależy to też od uczelni, oczywiście). Wszystko zależy czym się na prawdę chcesz zajmować w informatyce Webmastering, Security/Hacking, Gamedev, Reverse Engineering, Programowanie. Pierwszy rok u mnie wyglądał C++ JAVA Assembler Podstawy działania komputerów, coś o algorytmach, a reszta to zwykłe "wstawmy tu jakiś przedmiot, żeby plan nie był taki pusty" - np. Elektryka. Wniosek z tego jest prosty i nawiązuje do tego co mówiłem na początku. STUDIA NIE ZROBIĄ Z CIEBIE INFORMATYKA. Musisz wybrać co chcesz robić(np. jedno z pozywyższych co podałem) i skupić się głównie na tym,powiedzmy, że chcesz być(wskazane, nawet bardzo żeby łączyć/mieszać):
UWAGI: Wszędzie znajomość C++ jest ważna + jakiś język skryptowy LUA/PYTHON
Webmasterem pisz bezpieczne strony, łam hackme, ucz się np. Javy lub C#, i poznawaj nowe technologie
Security/Hacking poznawaj nowe luki w zabezpieczeniach protokołów,technologi sieciowej(podobne do pierwszego) no i kryptografia
Gamedev Pisanie gierek to raczej C#/C++, chyba, że chcesz np. pod androida to Java
Reverse Engineering poznawaj działanie procesów, budowy plików, debuguj aplikacje rozwiązuj crackme
Programowanie: Znajomość języków i wiedza o algorytmach i umiejętność implementowania ich.
Programowanie niskopoziomowe: Ucz się o pisaniu OS'ów i innych niskopoziomowych rzeczach.
Jak mówiłem łączyć, to nie jest tak, że są wyszczególnione grupy, i nie skupiać się tylko na jednym jak webmastering coś o wszystkim musisz wiedzieć. Warto znać jak najwięcej języków, ale na początek, może być C/C++
Na dzień dzisiejszy najwięcej ofert pracy(na prawdę jest to miażdząca przewaga ilości ofert nad innymi) jest o Jave i C# powiedzmy, że istnieje walka pomiędzy programistami tych języków, filmik lepiej to wyjaśni niż ja(wybrałem Jave):
https://www.youtube.com/watch?v=RnqAXuLZlaE
Więc wszystko, zależy od ciebie. Jeśli nie interesujesz się informatyką nie idź na studia możesz dostać magistra, ale pracy nie dostaniesz(przynajmniej dobrej) dostaną ją ci
co się uczą "sami z siebie". Jak chcesz dobrze zarabiać polecam uczyć się Javy lub C# programować w tych językach poznawać algorytmy i jednocześnie pisać jakieś gierki, i jeśli będziesz się uczył w domu, w przyszłości dobrze płatna praca gwarantowana.
Co do matury - nie ważne co weźmiesz czy to informatyka czy fizyka, ważne żeby punkty się zgadzały bo kiepsko z informatyką w liceach jest wszędzie( zdawałem fizyke rozszerzona ) Jak się nie dostaniesz tam gdzie chcesz (tylko na gorszą uczelnie) pamiętaj, że na studia się idzie tylko dla papierka, nie ważne gdzie go dostaniesz ważne, żebyś go miał, a gdy będziesz się uczył sam będziesz lepszy, niż ci na tych renomowanych uczelniach. Jeszcze link na koniec:
http://gynvael.coldwind.pl/?id=337
Ale się rozpisałem.
Z góry przepraszam, jeżeli źle wybrałem dział. Z mojego punktu widzenia najlepiej tu pasował. Zaczynając. Niedługo czeka mnie matura, po tym jakieś studia. Jedną z opcji są studia informatyczne, ale z informatyką w szkole u nas powiedzmy krucho. Więc pomyślałem poprosić Was o małą poradę. Do matury i składania papierów na studia jeszcze czasu trochę i chciałbym go dobrze spożytkować. Co powinienem znać, aby dostać się i wytrwać na owych studiach? Zarobki z wakacji chciałbym przeznaczyć na wszelakiego rodzaju kursy, poradniki etc. Jedyne co na pewno wiem, że język html trzeba opanować. Mam nadzieję, że potraktujecie moją prośbę poważnie, gdyż wszystkie porady na pewno się przydadzą. Dodam, że jestem z Dolnego Śląska, jeżeli to jakoś pomoże. W razie jakichkolwiek pytań co do odpowiedzi będę kierować się na pw, lub skomentuje.