Inne pytanie-Konta

Witam, mam do was pytanie odnośnie komputera ale nie zwiazane ze sprzętem. Nie wiem czy mogę takie pytanie zadać, a jeśli nie to proszę moda o skasowanie tematu :)

Chodzi mo o konta na wind7.

Czy istnieje jakakolwiek ale darmowa możliwość aby posiadając dwa konta (Admin i ograniczone) wybrać co na ograniczonym będzie blokowane?

Chodzi mi o to aby konto admina zablokowane hasłem miało dostęp do wszystkiego a konto ograniczone nie mogło np usuwać nic, zmieniać, pobierać ani instalować żadnych programów, ale aby był dostęp do przeglądarki i korzystania z internetu?

I czy istnieje możliwość aby ograniczone konto nie miało dostępu do niektórych partycji na dysku?

Jeśli są takie możliwości to prosił bym o informacje jak to zrobić.

Pozdrawiam :)

No odpowiedziałeś sobie na to pytanie włączasz ograniczone konto i tyle. Tam nawet chyba nie zainstalujesz softu na tym koncie.

no właśnie jest w tym problem że ograniczone konto blokuje nawet przegladarkę. A ją chce mieć dostępną.

No ale tylko win 7 prof. chyba daje narzędzie do zabawy z kontami w narzędziach administracyjnych.

Moja wersja to Home Premium, czyli nie daje możliwości ustawenia co wolno a czego nie na ograniczonym ? Dobrze rozumiem?

Utwórz konto zwykłego użytkownika, nadaj mu hasło. Następnie przez Panel sterowania kliknij w aplet Konta użytkowników, Zarządzaj innym kontem, wybierz konto. Potem konfigurowanie ustawień kontroli rodzicielskiej. Kontrola rodzicielska - włączona. Poniżej będzie opcja Dozwalaj i blokuj określone programy. Chwilę musisz poczekać aż przemieli i z listy zaznaczasz tylko te które chcesz udostępniać. Jeśli chodzi o zabezpieczenie dysku wybierz po kolei partycje - ppm właściwości. Z zakładki Zabezpieczenia Nazwy grup lub użytkowników - dodaj Wprowadź nazwy obiektów - wpisz nazwę konta i enter Ustawienia dla usera - pełna kontrola zaznacz jako odmowę

Od teraz nasz użytkownik ma brak możliwości zrobienia czegokolwiek na partycji. Do udostępnienia tylko jednego katalogu zrób podobnie co wyżej, wybierz widoczne już konto a poniżej pełną kontrolę jako pozwalaj.

Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś ! Pozdrawiam :)

Witam, mam do was pytanie odnośnie komputera ale nie zwiazane ze sprzętem. Nie wiem czy mogę takie pytanie zadać, a jeśli nie to proszę moda o skasowanie tematu :)

Chodzi mo o konta na wind7.

Czy istnieje jakakolwiek ale darmowa możliwość aby posiadając dwa konta (Admin i ograniczone) wybrać co na ograniczonym będzie blokowane?

Chodzi mi o to aby konto admina zablokowane hasłem miało dostęp do wszystkiego a konto ograniczone nie mogło np usuwać nic, zmieniać, pobierać ani instalować żadnych programów, ale aby był dostęp do przeglądarki i korzystania z internetu?

I czy istnieje możliwość aby ograniczone konto nie miało dostępu do niektórych partycji na dysku?

Jeśli są takie możliwości to prosił bym o informacje jak to zrobić.

Pozdrawiam :)