Witam
Czy internet lte z plusa 40gb wystarczy na oglądanie filmów np. na cda. itd, słuchanie muzyki na yt i kilka innych rzeczy ? Czy jest to zbyt mało ?
Witam
Czy internet lte z plusa 40gb wystarczy na oglądanie filmów np. na cda. itd, słuchanie muzyki na yt i kilka innych rzeczy ? Czy jest to zbyt mało ?
Zależy ile tych filmów oglądał, a także w jakiej jakości... bo między 480p, a 1080p różnica jest dość spora, a wiem, że filmy na cda w 1080p też są.
Jak tam jakieś 2-3 filmy w tygodniu, to powinno wystarczyć.
Na dodatek pobierz sobie NetWorx czy GlassWire i będziesz widział ile GB już zużyłeś
W tygodniu ok 5-6 filmów w jakości 720p oraz 1080p. Muzyki też dość dużo słucham i czasami dziewczyna ogląda na yt jakieś tam swoje seriale (ale nie wiem w jakiej jakości) więc właśnie wydaje mi się, że te 40gb to może być trochę mało. Do wyboru mam również UPC 60 Mb/s za 50 zł tylko nie jestem pewien czy jest możliwość podpięcia się pod WiFi
No, to w takim wypadku UPC jest zdecydowanie lepszym wyborem.
Pobierz sobie NetWorx, odpal jakiś film w 1080p i niech leci przez cały film. Jak się film skończy, to patrzysz ile GB wzięło, mnożysz, to x6 i wychodzi ci średnie zużycie transferu w tygodniu. Dużej filozofii w tym nie ma
Ale jak masz do wyboru UPC, to bierz UPC. Nie ma o czym gadać Jest też LTE "bez limitu", ale nie wiem jak, to wygląda
wygląda to tak, że masz normalny limit a jak go przekroczysz to Ci spada transfer do takiej wielkości, że nawet w 120p nie odpalisz filmu... ale twardo limitu nie ma
Ja mam najtansza opcje LTE od Orange i po przekroczeniu limitu internet zwalnia do 5-6mb. mozna odpalic film, a w tle jakies pobieranie ograniczone do 300-350kb/s i wszystko smiga ladnie.
Ale ten internet od UPC to i tak chyba znacznie lepsza opcja.
Powiedzcie mi jeszcze czy gdy będę miał ten internet od UPC to będę mógł się połączyć przez WiFi np. na telefonie ?
jak kupisz odpowiednie pudełko to nie ma problemu z rozdzieleniem pod wifi
Dobra, a teraz pytanie jak wygląda sprawa z LTE bez ograniczeń w Plusie? Bo jak dla mnie to trochę wałek. Dziewczyna teściowej zabrała router z kartą od tego neta lte w plusie. Zjadło 80 gb i mimo zasięgu lte lata z prędkością 30 kb/s o co chodzi wiecie ?
Mam LTE bez ograniczeń, widzę ruter przed twarzą, cały czas lata na prędkości LTE i miesięcznie zużywam jakieś 300/500GB transferu co przekracza teoretyczny nie LTE transfer o 200/400GB. Trzeba patrzeć na to w jakiej prędkości działa, ale przy dobrym ustawieniu i ruterze lata cały czas bez limitu. Z tym że jak spada to nie ma zmiłuj
O damn to to jakoś się ustawia ? Posiadam Huawei e3272 usb stick. Jakieś podpowiedzi ?
Starter Red Bull za 5zl i doladowanie 30zl co miesiac by aktywowac darmowy pakiet LTE (z automatu tez dostajesz zwykly pakiet mb jako haczyk lecz nie pamietam jakiej wielkosci wiec zalecam poszukanie na *111# jeszcze darmowego pakietu 1gb a nawet dokupienie normalnie pakietu 2gb w razie gdyby urzadzenie zgubilo zasieg LTE i jechalo nam np z 3g poniewaz po utracie pakietu mb dostajecie lejek nawet na LTE) do tego zalecam telefon z obsluga LTE bardziej od modemu by moc zrobic mu ROOT oraz wgrac aplikacje Advanced Signal Status ktora wymusza na telefonie dzialanie tylko okreslonej sieci (wiec nie ma szans ze LTE zmieni sie na 3g lecz takze blokuje to mozliwosc wykonywania i odbierania polaczen)
Uzywam juz 3 rok i tylko raz przytrafilo mi sie ograniczenie predkosci ze wzgledu iz Play (tak red bull dziala pod nimi) wykryl ze pobralem powyzej 100gb w miesiaciu (dokladnie 224gb)
Nie wiem w jaki sposob udalo mi sie zignorowac to ograniczenie po przez hard reset telefonu...
Mam LTE bez ograniczeń, widzę ruter przed twarzą, cały czas lata na prędkości LTE i miesięcznie zużywam jakieś 300/500GB transferu co przekracza teoretyczny nie LTE transfer o 200/400GB. Trzeba patrzeć na to w jakiej prędkości działa, ale przy dobrym ustawieniu i ruterze lata cały czas bez limitu. Z tym że jak spada to nie ma zmiłuj
tez mam te LTE tyle ze za 15zl/msc bo mam smart dom, najwiecej miałem 40Mb/s najmniej i to najczęściej sie utrzymuje 3Mb/s ciągle jest LTE tyle że napierdzielam animu ciągle
da radę to jakoś zwiększyć ? mieszkam ~60km od wrocławia
U mnie LTE z Playa fajnie łapie, bo mają nadajnik na rynku.
W ogóle skoro już jest temat o LTE, to jak jest sprawa z pingiem? Jest w miarę stabliny? Obecnie mam internet radiowy na 5 GHz i za 16 Mb/s (od 23 godziny do 7 rano transfer x2, więc osiąga tak 28-32 Mb/s) płacę 56 zł, więc taki sobie interes. Ping jest stabliny i strasznie niski, bo cała sieć działa na światłowodzie, ale wiadomo... nikt mi nie podłączy światłowód pod dom jednorodzinny, więc została antena na dachu
Umowa mi się kończy w marcu i tak sobie myślę czy by tego LTE nie spróbować... Chyba postawiłbym na Play, to tego kupiłbym zewnętrzną antene, a nie jakieś śmieszne sticki od huawei, to działałoby to stabilnie?
Aaa i miesięcznie pobieram od 300-400 GB danych, to jest sens się pakować w LTE?
takie coś na dach bym walnął
Jak wspomniałem sam używam plusa najbogatszej oferty 100GB limitu jeżeli nie ma LTE. Ping 40-60 zależnie od pory dnia, nigdy nie tracę pakietów, wszystko jest stabilne. Nie posiadam anteny tylko jakiś drogi ruter z dwoma antenami skierowanymi na okno. Nigdy sygnał mi nie spadł poniżej LTE. Warto się pakować tylko jak ma się pewność zasięgu, ew kupuje się całą antenę od tego, która dodatkowo zwiększa możliwości internetu. O ile ktoś nie ściąga codziennie filmów, to LTE spokojnie starcza do oglądania filmów w fullHD online, czy do w miarę szybkiego ściągnięcia pacza do gry. Same gry też się ściągają w przyzwoitym czasie, ale trzeba brać na poprawkę że kabel to to nie jest i 60GB potrafi się ściągać 3/4 godziny.
Witam