Internet mobilny jaka sieć?

Witam.

Na wstępie Od razu napiszę że nie ma u mnie możliwości pociągnięcia kabla do Internetu czy też telefonu stacjonarnego.

Problem mam taki ze od kilku miesięcy uzeram się z Plusem z powodu słabego Internetu. Mam idu odu 200 karta sim wymieniona na jakąś specjalną do tego uzadzenia. Z powodu podobno przenoszonych tych ich nośników internet mi wariuje czasem mam prędkość pobierania 3 mb a wysyłania 17. Jednak dla nich to nie problem. Dziś mi sami zaproponowali reklamację. Teraz nie znam się jak sprawdzić i kogo najlepiej wziąć internet. Jestem skazany na radiowki wiem że to słabe ale może będzie coś lepiej niż z tym plusem.

Nadajnik jest 650m ode mnie. Działam na paśmie 800hz gdyż na 1800 mam większe cyrki niż 800.

Dziękuję za propozycję.

Z LTE fajną ofertę ma Play - na kartę, bez umowy, za 45 zł miesięcznie masz 100 GB do wykorzystania na pełnej prędkości (po przekroczeniu tej ilości jest możliwy lejek, mi zdarzył się raz).

Ogólnie po prostu musisz popróbować wszystkiego i wybrać to co okaże się dla Ciebie najlepsze, najszybsze czy najstabilniejsze.

Plus mnie zainteresował tym idu odu 200 wydawało się to porządne ale nie wygląda tak.

@tigerforce Tyle, że wiesz, nie możesz się sugerować opiniami na temat działania internetu radiowego/mobilnego ze względu na to, że jest to kwestia całkowicie indywidualna. Wysokość domu, antenka, pasmo, odległość do nadajnika, przeszkody dla sygnału (drzewka, budynki), pogoda, typ odbiornika, długość przewodów, typ podłączenia (bezpośrednio czy router) itd. to wszystko ma wpływ na działanie takiego internetu. Więc u mnie taki oto Play LTE chodzi dość stabilnie, 11-40 Mb/s down, 4-22 Mb/s up, a u Ciebie może nie działać wcale. Tak samo radiówka, prosty przykład - Arkom, 60 zł, teoretycznie u mnie 6/2 Mb/s, w praktyce góra 3/1 Mb/s i to tylko czasem i pingi po milion. A wszyscy wokół polecają.

Kup sobie modem LTE i testuj karty od każdego operatora, po radiówki dzwoń do dostawców - pomiar sygnału, montaż, zazwyczaj jest jakiś okres testowy czy coś (jak nie to umowę bez problemu do chyba 10 czy 14 dni można zerwać) i wtedy zdecyduj w co warto zainwestować. Tylko nie daj się wkręcić, że będzie lepiej, a technicy już za tydzień czy dwa będą wszystko perfekcyjnie konfigurować. A no i zawsze patrz na oferty - często dostawcy wstawiają sobie obok oferowanej prędkości słówko "Do", to oznacza tylko tyle, że nie ma żadnej gwarancji na to, że przy internecie do 8 Mb/s kiedykolwiek osiągniesz to magiczne 8. Może być to też i 512 kb/s bo to też jest do. Wszystko jest do. Zawsze pytaj o prędkości gwarantowane. Pozdro i powodzenia w szukaniu ; )

Wiesz co? Widzę tutaj śmieszne dobre rady ale nikt się nie pofatygował żeby sprawdzić czy w ogóle jesteś w zasięgu 3G bądź LTE! Wchodzisz na google wpisujesz mapa sieci (jaką chcesz) wpisujesz miasto i pokazuje Ci gdzie masz jaki sygnał . Sam używam mobilnego internetu a nie mieszkam dużym mieście i porównując jakoś połączenia oraz pobieranie to Orange i Play działają najlepiej, używam sam Orange (w telefonie jako router) i jestem zadowolony z 5 kresek LTE) .Polecam wziąć Ci starter z Orange i go zarejestrować starter ok 10zl i 100GB internetu (a starterów w domu mam jeszcze trochę xD) tylko musisz się spieszyć bo do 1 lutego dają bonus .

To jaki sygnał musi sprawdzić osobiście a nie przez mapkę internetową. Problemu nie ma jak mieszkasz w mieście. Problem zaczyna się jak mieszkasz na jakieś wsi obok miasta jak ja. Niby Play mówi mi że bez problemu powinienem być w zasiegu LTE, ale ja takiego sygnalu nie doświadczyłem w domu :)

Zasieg LTE mam sprawdzałem :)

Oj w mieście też problemy. Od roku użeram się z Orange, mam umowę na LTE darmowe bez limitu, mieszkam prawie w centrum Szczecina a od zmiany nadajnika w godzinach 17-23 prędkość neta spada do 0.56 mbps (nadajnik przeciążony w tych godzinach - nic z tym nie zrobią).

Z cudów na kiju jeśli masz możliwość skombinowania polecam anteny kierunkowe (rozwiązanie świetnie działa w domku na działce) - tylko jeśli urządzenie słabo łapie zasięg, jeśli to kwestia nadajnika - szukaj nowego operatora.

Witam.

Na wstępie Od razu napiszę że nie ma u mnie możliwości pociągnięcia kabla do Internetu czy też telefonu stacjonarnego.

Problem mam taki ze od kilku miesięcy uzeram się z Plusem z powodu słabego Internetu. Mam idu odu 200 karta sim wymieniona na jakąś specjalną do tego uzadzenia. Z powodu podobno przenoszonych tych ich nośników internet mi wariuje czasem mam prędkość pobierania 3 mb a wysyłania 17. Jednak dla nich to nie problem. Dziś mi sami zaproponowali reklamację. Teraz nie znam się jak sprawdzić i kogo najlepiej wziąć internet. Jestem skazany na radiowki wiem że to słabe ale może będzie coś lepiej niż z tym plusem.

Nadajnik jest 650m ode mnie. Działam na paśmie 800hz gdyż na 1800 mam większe cyrki niż 800.

Dziękuję za propozycję.