Witam, mam jeszcze dużo czasu do końca umowy, posiadam internet DO 10 mb/s. Problem tkwi w tym "do", na speedteście wskazuje mi poniżej 4 mb/s, a gdy ściągam transfer osiąga maksymalnie 450kb/s. Zrobić z tym nic nie mogę, bo na umowie pisze, że jest do 10 mb/s. Tłumaczą się tym, że nie ma zasięgu takiego, żebym miał 10mb/s, gówno prawda, bo sąsiedzi mają normalnie. Zapomniałbym, posiadam Neostradę TP z Orange. Reasumując chciałem zapytać, czy zna ktoś jakieś firmy, które oferują internet bez tego "do" w umowie? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.
Internet
Witam, mam jeszcze dużo czasu do końca umowy, posiadam internet DO 10 mb/s. Problem tkwi w tym "do", na speedteście wskazuje mi poniżej 4 mb/s, a gdy ściągam transfer osiąga maksymalnie 450kb/s. Zrobić z tym nic nie mogę, bo na umowie pisze, że jest do 10 mb/s. Tłumaczą się tym, że nie ma zasięgu takiego, żebym miał 10mb/s, gówno prawda, bo sąsiedzi mają normalnie. Zapomniałbym, posiadam Neostradę TP z Orange. Reasumując chciałem zapytać, czy zna ktoś jakieś firmy, które oferują internet bez tego "do" w umowie? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.
a moze jak by cie przelaczyli do innej linii to bys osiagna swoje do 10mb musisz ich nekac
Żaden dostawca nie zagwarantuje ci że dostaniesz neta 10 mb/s i będziesz miał to 10, najlepiej według mnie jest poszukanie nie dostawcy który nadaje na całą polske tylko takiego "prywaciarza?" ja mieszkam na śląsku i istnieje tu taki dostawca jak art-com, i mój internet 4mb/s chodzi lepiej, plynniej, mniej awarii, niż kolegi który ma z neostrady czy tam tp. Na umowy nie masz co patrzeć bo w KAŻDEJ umowie masz napisane że dostarcza ci internet DO XX mb/s co może oznaczać ze kupisz internet np: 50mb/s a będziesz odczuwał neta 2-4 mb/s, jak będziesz chciał zmienić neta warto zadać pytanie "fajnie że będe mial przepustowość 10mb a jaki będe miał tak naprawde"
Internet tak naprawde zależy od tego jakie kable prowadzą do twojego domu, jaki zasięg masz jeżeli radiówka, oraz moc zasięgu (sam sie zdziwiłem ale zasięg i moc to 2 różne sprawy) moc zasięgu nie zawsze da się wyleczyć kupieniem nowej anteny, tu już wchodzą w gre fale radiowe (chyba, tak mi mowili) noi oczywiście przebicia.
To, że sąsiedzi maja normalnie to może dlatego, że mają internet od innego dostawcy, który ma swój nadajnik bliżej. Też mam neta do 10mb/s a prędkość sciągania to max 800kb/s a śrenia to 350kb/s. Mój kumpel, który mieszke niedaleko też ma do 10mb/s i ma te 10, ale ma innego dostawce, którego nadajnik znajduje się bliżej domu. Musiałbyś popatrzeć jakich możesz mieć dostawców i jak daleko jest ich nadajnik od Twojego domu.
Raczej nie znajdziesz dostawców, którzy w umowie nie mają "do" bo oni tym się właśnie bronią i nic na to nie poradzisz.
Żaden dostawca nie zagwarantuje ci że dostaniesz neta 10 mb/s i będziesz miał to 10, najlepiej według mnie jest poszukanie nie dostawcy który nadaje na całą polske tylko takiego "prywaciarza?" ja mieszkam na śląsku i istnieje tu taki dostawca jak art-com, i mój internet 4mb/s chodzi lepiej, plynniej, mniej awarii, niż kolegi który ma z neostrady czy tam tp. Na umowy nie masz co patrzeć bo w KAŻDEJ umowie masz napisane że dostarcza ci internet DO XX mb/s co może oznaczać ze kupisz internet np: 50mb/s a będziesz odczuwał neta 2-4 mb/s, jak będziesz chciał zmienić neta warto zadać pytanie "fajnie że będe mial przepustowość 10mb a jaki będe miał tak naprawde"Internet tak naprawde zależy od tego jakie kable prowadzą do twojego domu, jaki zasięg masz jeżeli radiówka, oraz moc zasięgu (sam sie zdziwiłem ale zasięg i moc to 2 różne sprawy) moc zasięgu nie zawsze da się wyleczyć kupieniem nowej anteny, tu już wchodzą w gre fale radiowe (chyba, tak mi mowili) noi oczywiście przebicia.
gówno prawda ( czytałem tylko 1 zdanie )
Tak jest z internetem MOBILNYM. Najlepiej było by gdybyś miał gdzieś w pobliżu internet osiedlowy ( stałe łącze ) Ja np mam 40mb dow / 6 up. I nigdy mi ta prędkość nie spada. Każdy internet Mobilny bd mieć " DO " bo to zależy od zasięgu.
Naprzeciwko mnie znajduje się "siedziba" prywaciarza, niestety jest kompletnym idiotą i wyłącza internet gdy jest burza i pada długo deszcz, a maksymalny transfer wynosi 200 kb/s, czasem spada do 30 kb/s. Posiadam liveboxa i płacę miesięcznie za utrzymanie linii telefonicznej. Jak to jest z światłowodami, chwalą tak, że tyle i tyle mb/s, a słyszałem różne opinie, jak z tym jest? Mieszkam na wsi, także innego prywatnego dostawcy internetu tutaj nie znajdę.
Przepraszam, właściwie nie udzielam się na tym forum, ale nie mogłem z jakości wypowiedzi tutaj wytrzymać Mimo że niewiele płacą mi za moją robotę to czuję się urażony że ktoś kto nie ma w ogóle pojęcia się tu wypowiada.
Pozwolę sobie najpierw odpowiedzieć autorowi.
Nie znajdziesz firmy która zaoferuje Ci STAŁĄ prędkość. Większość ISP ciągnie internet za pomocą własnych sieci szkieletowych(Przykład - Orange) gdzie na końcu takiej sieci jest klient - odbiorca usługi. W dużej mierze zależy od jakości owej sieci jaką maksymalną prędkość mogą Ci zaoferować.
W Orange[Dawniej TP S.A] odległość od centrali gra bardzo dużą rolę. Podejrzewam że jeśli przyznali Ci DO 10mb/s posiadasz internet na ADSL2+, tak więc reasumując istnieje zapis w umowie "Prędkość gwarantowana" którą musi spełniać, by umowa była ważna. Nie jestem pewny, gdyż jestem fizyczny ale dla 10mb/s jest to prędkość rzędu 6mb/s. Jeśli takiej nie osiągasz możesz bez przeszkód umowę zerwać. Minusem TP S.A jest bardzo stara sieć szkieletowa, oraz wykorzystywanie już przestarzałych kabli CU(Miedź) zamiast nowoczesnej technologii - Światłowód. Próbują podtrzymywać swoją sieć wprowadzając VDSL ... Ale cóż, przeszkoda w tych "pięknych prędkościach" które oferują(40 i 80mb/s) to odległość, gdyż 80 pójdzie do kilometra od centrali(Później strata wynosi blisko 50% prędkości łącza) a 40 do ok. 1,5-2km od centrali. Jednakże nie wątpliwą zaletą neostrady w przeciwieństwie do prywaciarzy jest to, że posiadamy stałe łącze za które firma ręczy. Dodam że wielu amatorów ciągnie swoje sieci "po taniości" ciągnąc własne ceny zawyżone w ch*j Nie muszę wypominać nikomu że oferują oni to, co im neostrada da ?(DSL / ADSL / VDSL)
Mogę odpowiedzieć CI na pytanie co jest powodem takiej a nie innej prędkości gdy autorze napiszesz mi w statystykach routera / modemu podasz mi swoje Szumy i Tłumienie(SNR/Margines) Up/Down.
Teraz przejdę kolejno do każdego użytkownika osobno wtrącając swoje uwagi
Mokregacie
Nie jestem pewny co osiągniesz przepinając linię Z resztą ... Nie da się jako tako przepiąć linii
. Co najwyżej może być uszkodzony port na szafie kablowej / centrali... Wystarczyło by zgłosić uszkodzenie. Dojdą do tego co jest nie tak technicy.
Xario
Jak już nadmieniłem - w większości prywaciarze swoje "sieci" opierają na usługach Orange(Neostrada), ale cóż, najlepiej prywaciarza A co do mocy nadajnika, odbiornika - Odsyłam do fizyki
Ksarou
Zaletą światłowodu jest to, że z samej nazwy - dane są przesyłane za pomocą wiązki światła. Można osiągnąć nie wyobrażalne prędkości(Nawet do 1Gb/s) na większych odległościach niż te śmieszne miedziaki. Drugą nie wątpliwą zaletą jest wytrzymałość. Miedziaki mają tendencję do uszkodzeń, gdzie światłowód psuje się dość rzadko, a głównie są to uszkodzenia mechaniczne z CZYJEJŚ winy Jedynym minusem światłowodów jest drogie urządzenie stojące na końcu - u klienta
Pozdrawiam ! Myślę że mogłem pomóc, w razie pytań - PW.
Co do fragmentu, że firma ręczy za lącze - zgodnie z prawem telekomunikacyjnym każda firma musi pilnować warunków zawartych w umowie
a jako klient mozemy zglosic awarie, pozniej reklamacje, a jesli to nie przyniesie skutkow zerwac umowe bez konsekwencji, wiec orange nie jest jedynym slusznym wyborem
A co do swiatlowodow, to samo wlokno jest okolo 3x drozsze niz kabel miedziany.
Dikei, a jak mógłbym sprawdzić te statystyki, szumy i tłumienie?
Edit: Znalazłem w zakładce DSL w ustawieniach liveboxa coś takiego
- Prędkość synchronizacji DSL w górę - 862 Kb/s
- Prędkość synchronizacji DSL w dół - 5016 Kb/s
- Margines szumu w dół - 6.0 dB
-
producentZTE
-
nazwa modeluLivebox FTTH v2
-
krajPolska
-
numer seryjnyL20Z12040012556
-
wersja firmwareZT20_sip-pl-4.31.9.17SoftAtHome
-
wersja firmware orangestep4-sip-pl
- A to link to speedtesta - http://www.speedtest.pl/test/77177048
Co do fragmentu, że firma ręczy za lącze - zgodnie z prawem telekomunikacyjnym każda firma musi pilnować warunków zawartych w umowiea jako klient mozemy zglosic awarie, pozniej reklamacje, a jesli to nie przyniesie skutkow zerwac umowe bez konsekwencji, wiec orange nie jest jedynym slusznym wyborem A co do swiatlowodow, to samo wlokno jest okolo 3x drozsze niz kabel miedziany.
Właśnie że samo włókno nie jest takie drogie, jak urządzenia obsługujące ową technologię. HUAWEI czy ALCATEL który dziś siedzi w centralach neostrady to pikuś w porównaniu z urządzeniami, kartami obsługującymi światłowody
@UP
Interesuje mnie właśnie
"
- Margines szumu w dół - 6.0 dB" - Tylko dorzuć jeszcze w górę i tłumienie(SNR) z livebox
Mam jedynie coś takiego, nigdzie nie widzę tego "w górę"
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/58/iq/kx/xysnsg.jpg