Iris Online

Witam,

ostatnio znowu coś naszła mnie ochota na pogranie sobie w cukierkowego mmo, jednakże nie może być to tytuł oklepany i prosty jak budowa cepa. Mam na oku kilka produkcji, jednakże trzeba mieć jakąś alternatywę w razie gdy okaże się to fiaskiem.

Pytania odnośnie gry Iris Online:

• Do jakiego tytułu można porównać tą grę ?
  • Jakie są tam klasy ? Jeśli można prosiłbym o krótką charakterystykę każdej z wymienionych.
  • Zauważyłem że jest kilka ras, a dokładnie 3. Czymś one się różną czy po prostu jest to zabieg kosmetycznu aby urozmaicić wyglądy graczy w grze ?
  • Jak ma się sprawa z item_shop'em ?
  • Rodzaje pvp, na jakiego rodzaju potyczki mogę się nastawiać ? Jakieś areny, bg/tw ? Czy tylko czyste pvp/duale gdziekolwiek na mapie ?
  • Świat jest otwarty czy zamknięty ?

Za wszelaką pomoc bardzo dziękuję, jeśli "nasuną" się i jeszcze jakieś pytania to będę na bieżąco dodawał :)

Iris online to dość nietypowa gra. Nie wiem dokładnie do czego jest podobne ;)(najbardziej do Rose Online oraz Luny i Flyffa) , jest to mmorpg z bajkową grafiką.

Są jak już zauważyłeś 3 klasy ;), takie jak :

- Human (człowiek)

-Klasy Wojownik i Mag :

Wojownik : Klasa, która może być zarówno tankiem, jaki i dpsem.

- Profesje Woja :

Fighter --> Knight --> Templar (tank 1-h sword)

Fighter --> Gladiator --> Crusader (typowy dps duale)

Mag : Posiada silne ofensywne czary, potrafi władać różnymi elementami, takimi jak lód i elektryczność. Może stać się się Priestem i pełnić rolę supportera.

- Profesje Maga:

Mage --> Magician --> Wizard (mag ofensywny)

Mage --> Priest --> High Priest (healer + buffer)

- Hybrid (taki ork ;p)

-Klasy Wojownik (typowy destroyer) i Rouge :

Wojownik : Bardzo podobna postać do Fightera, z tym że zamiast bonusów do defensywy posiada bonusy do ataku.

- Profesje Woja

Warrior --> Guardian --> Champion

Warrior --> Berserker --> Vanquisher

(tu nie pamiętam który latał z 2-recznym mieczem a kto z dualami)

Rouge : Wyspecjalizowana klasa, której celem jest jak najszybsze wyeliminowanie przeciwnika. Świetny dps, posiada zdolność znikania. Może atakować z dystansu, lub przy pomocy daggerów.

- Profesje Rouge'a :

Rogue --> Assasin --> Shadow Walker (sztyleciarz)

Rogue --> Hunter --> Desperado (łucznik)

- Elf

- Klasy to Shaman (tak samo jak mag) i Wanderer (tak samo jak scout)

Shaman:Klasa podobna do Mage, jednak bardziej wyspecjalizowana we władaniu elementami natury, posiadające bardzo silne ataki wiatru i ognia. Również może być supportem stając się Sagem.

- Profesje Shamana :

Shaman --> Warlock --> Sorcerer (mag ofensywny)

Shaman --> Sage --> Elementalist (buffer , healer)

Wanderer: Bardzo podobna klasa do Rogue, lecz bardziej wyspecjalizowana w ataku z dystansu.

- Profesje Wander'a:

Wanderer --> Adventurer --> Wind Walker (Sztyleciarz)

Wanderer --> Scout --> Sniper (Łucznik)

Pvp

-Duel system (pojedynki)

-Areny (CTF i Team Death Match)

-CTF (Capture The Flag) polega na przejęciu flagi przeciwnika i doeskortowaniu jej do swego spawna

-Team Death Match polega na masowym pvp

-od 30 lvl'u jest możliwość wchodzenia na specjalne miejscówki w których jest zdjęty "Protection Zone" , czyli można bić tam każdego kto wejdzie Ci w drogę ;)

Gra zwiera unikatowy element jakim jest Tarot system, który polega mniej więcej na tym, że w zależności od szczęścia gracz może zmieniać się w różnego typu stworzenia, zamieniać rozmiar postaci. Karty Tarota służą również do enchantu ekwipunku oraz odgrywają istotną rolę w systemie dungeonów.

W Iris Online występuje rozwinięty Dungeon system. Możemy chodzić do nich w całym party, aczkolwiek są specjalne dungeony przeznaczone dla par w których mogą wejść razem w parze tylko postacie płci męskiej i żeńskiej.(taki RB, można dostać ładny drop)

W Irisie są 3 "Zawody" :

Kucharz : Robi boost'y (dopalacze), które dodają nam statów/ataku/hp/mp itp.

Alchemik : Może wytwarzać własne poty oraz swoje boosty ;)

Crafting : O dziwo ten zawód nie zajmuje się w tworzeniu Itemów lecz "kart" (ulepszacze do eq)

IS

W irisie jest to bardziej pomoc niż kupowanie eq / lvli za realną kase. Z is'a można kupić unikatowy strój/exp boosty/reset skili i takie duperele ;)

Proszę, spędziłem nad tym prawie godzine ;p (opisy postaci nie są moje ;])

Witam,

ostatnio znowu coś naszła mnie ochota na pogranie sobie w cukierkowego mmo, jednakże nie może być to tytuł oklepany i prosty jak budowa cepa. Mam na oku kilka produkcji, jednakże trzeba mieć jakąś alternatywę w razie gdy okaże się to fiaskiem.

Pytania odnośnie gry Iris Online:

• Do jakiego tytułu można porównać tą grę ?
  • Jakie są tam klasy ? Jeśli można prosiłbym o krótką charakterystykę każdej z wymienionych.
  • Zauważyłem że jest kilka ras, a dokładnie 3. Czymś one się różną czy po prostu jest to zabieg kosmetycznu aby urozmaicić wyglądy graczy w grze ?
  • Jak ma się sprawa z item_shop'em ?
  • Rodzaje pvp, na jakiego rodzaju potyczki mogę się nastawiać ? Jakieś areny, bg/tw ? Czy tylko czyste pvp/duale gdziekolwiek na mapie ?
  • Świat jest otwarty czy zamknięty ?

Za wszelaką pomoc bardzo dziękuję, jeśli "nasuną" się i jeszcze jakieś pytania to będę na bieżąco dodawał :)