Item Shop - P2P, a ,,niedzielni gracze"

Z góry piszę, iż jest to moja pierwsza praca na taki temat. Piszę z głowy i jestem otwarty na surową krytykę. Patrząc na prace użytkowników na forum dotyczących gier coś mnie tchnęło do stworzenia własnego tekstu.

Od razu napiszę, że jest to moja opinia na temat tej gry, tj. Tibii.. Co prawda mam 15 lat, może mało wiem na temat mmo, ale uważam, że przesadą jest zachowanie większości ,,społeczeństwa mmo" na temat tej klasycznej, dwuwymiarowej gry.

Zacznę od krótkiego opisu jak i historii. Tibia, jest dwuwymiarową ( 2D ) grą stworzoną przez niemieckich ( już teraz ) informatyków na pracę zaliczeniową. Początkowo gra miała być tylko zadaniem domowym, lecz wraz z zaciekawieniem jej popularność rosła jak i dalej rośnie aż do dzisiaj. Polega ona ( tak samo jak reszta gier mmo ) na expieniu. Chodząc ,,WSAD"em i zaznaczając myszką na przeciwnika / potwora czekamy, aż ,,padnie gorszy". Oczywiście mamy ,,swobodę" i nie czekamy obgryzając paznokcie z nadzieją, że wygramy. Mamy możliwość poruszania się i leczenia. Ale nie o tym tutaj mowa. Chciałbym poruszyć temat oceniania tej gry przez innych graczy. Od dłuższego czasu czytając, jak użytkownicy for mmorpg.org.pl jak i innych wyzywają grę, lub też jak jej ,,fani" obrażają i bluzgają na krytyków tej gry. Trzeba przyznać, że firma Cipsoft, która odpowiada za tą grę, zaniedbywuje ją pod względem graficznym jak i ,,anty cheaterskim". Licząc na oko mogę z czystym sumieniem przyznać, że minimum 20% ,,dziennej populacji online" to boty, które sterują postaciami ( char'ami ). Tutaj niestety jest duży minus dla tej gry. Ale trzeba szukać także jej pozytywnych cech. Po pierwsze to nie gra, a jej wydawcy są winni temu, co się teraz dzieje w jej świecie. Po drugie trzeba wziąć liczbę pod uwagę liczbę osób z całego świata, która zagrała w tą grę. Jest to gra, która zebrała największą ilość graczy ( biorę pod uwagę także WoW ). I tutaj sam sobie ,,zaprzeczę". Gdyby nie ,,uboga" grafika oraz małe wymagania sprzętowe, gra na pewno byłaby mniej popularna. Następnym ,,failem" są ludzie wypowiadający się na forach i rzucający mięsem na temat gry. Jestem pewien, że połowa tej grupy nie grała w tą grę, tylko oglądnęła kilka filmików i zdjęć. Niektórzy może przeczytali recenzję i komentarze, przez co nieświadomie niszczą reputację tej grze. Problem tkwi nie tylko w jej ,,antyfanach", ale także w uzależnionych graczach, którzy swoim zachowaniem i wypowiedziami typu : ,,...Noo... ja to gram tak z 6 godzin dziennie. W ogóle mam knajta i wale z aksa..." odstraszają innych. Rozwinę kilka zdań wcześniej wypowiedź na temat traktowania gry przez studio. Jest ona tylko i wyłącznie po to, by mogli zarobić. Co prawda, każda gra jest robiona dla zarobku, ale większość gier mmo stara się jakoś rozwinąć. Ostatnio został zmodyfikowany klient gry. Według mnie ( to moje zdanie, mogę się mylić ) został zrobiony tylko po to, by wrócili starzy gracze, którzy kupowali PACC.

Tak jest w każdej grze, ale nie na taką skalę. Biorę pod uwagę, to co się działo w maju. ,,...Do beta testów gry zostaną dopuszczeni tylko gracze, którzy mają konta PREMIUM..." Większość teraz pomyśli ,,I co on chciał uzyskać tym tekstem ? Na g*wno ja to czytałem ?" Jest to moje zdanie na temat oczywiście Tibii, jak i już powoli innych gier. Prostując i podsumowując chcę pokazać, że coraz więcej dobrych tytułów gier MMO sypie się z powodu robienia jak największego zarobku z Item Shopu, jak i P2P. Tutaj chciałem także zadać pytanie do Was. Jak myślicie, co się stanie, jeśli wszystkie gry zaczną dawać niewyobrażalną przewagę dzięki Item Shop, a gracze przestaną grać ?

Nie wiem czy klei mi się ten tekst. Zacząłem go pisać o północy. Chciałem nim rozpocząć forumową dyskusję jak i oddać tą pracę do oceny.

Dziękuję za przeczytanie i proszę o surową krytykę.

Mound

W pewnym stopniu sie zgadzam. Item Shopy zabily juz nie jedna gre ale nalezy tez pamietac ze dziala to w droga strone tzn. jezeli gra nie zarabia na siebie napewno upadnie.

Trzeba sie zastanowic nad tym jaka przewage powinien miec gracz placacy za gre? Np. League of Legends gierka ta zarabia bardzo duzo to widac, ale czy gracz ma jakakolwiek przewage wydajac tam prawdziwe pieniadze? Oczywiscie ze nie.

Item shop powinien dawac przewage w postaci szybszego lvlingu, wiekszej szansy na dropa lub jakies stoje do postaci, wyglady itd. Wtedy gracz ktory z samego poczatku wmawia sobie ze nic nie zaplaci wie ze moze spokojnie grac nie matwiac sie o to ze w pewnym momecie bedzie musial za cos zaplacic co pozwoli mu grac na takim samym poziomie co inni. I tu wlasnie dziala to cos... gracz ktory na samym poczatku wie ze bez wydawania pieniedzy nic nie osiagnie prawdopodobie przestanie w to grac. Wieksza szansa jest na to ze gracz ktory przez pare miesiecy gral w gre bez potrzeby wydawania na nia pieniedzy kupi cos z item shopu niz gracz ktory od samego poczatku musie wydawac gotowke.

Mound a propo krytyki tekst bardzo ciezgo sie czyta :P

Temat wałkowany już nie raz :P. Dobra, co do tekstu... Zacznę od tego, co mi się od razu w oczy rzuciło.

Tekst jest dobry, ale czytaj co napisałeś: "Po drugie trzeba wziąć liczbę pod uwagę liczbę osób z całego świata".

Następne to akapity! Błagam Cię! Wszystko jest zlepione w jeden, ciągły tekst. Co nie oznacza, że nie wygodnie się go czyta.

Co do: "Chodząc ,,WSAD"em i zaznaczając myszką na przeciwnika / potwora czekamy, aż ,,padnie gorszy". Oczywiście mamy ,,swobodę" i nie czekamy obgryzając paznokcie z nadzieją, że wygramy. Mamy możliwość poruszania się i leczenia."

Moim zdaniem to zdanie (lol) jest bez sensu! Mogłeś chociażby napisać:

"W grze użyty został system Point'n'click."

A przedłużać mogłeś gdy zacząłeś o ocenianiu gry...

Dlaczego raz użyłeś ,, a innym razem "?

Pamiętaj że to moja opinia. Napisałem tylko to, co rzuciło mi się w oczy ;).

W odpowiedzi na Twoje pytanie:

W sumie to nic. Gry utrzymywać się będą tylko z tych, którzy kupują w IS i próbują być najlepsi. Nawet jeśli w grach jest IS który daje niewyobrażalną przewagę, dajmy na ten przykład Rohana, ludzie i tak grają! Jest ich mniej, owszem, ale nadal można ich spotkać ;). Oczywiście nigdy się to nie stanie, bo nie wszyscy producenci mają "parcie na kasę".

Dziwnie się czyta, jakiś ten tekst chaotyczny i nie spójny. A głównym tematem jest ,że Tibia jest good ,ale Cipsoft ble. Zmienili by grafikę to stracili by graczy ,a poprzez PACC muszą jakoś zarabiać. Nic w tym nadzwyczajnego. Temat wiele razy poruszany.

Chodzi mi o to, że w Tibii mamy na FACC, tj. normalnym ( nie opłacanym ) koncie tylko około 10% dostępu do miejsc z całej mapy. To samo tyczy się Addonów ( co prawda trzeba uzbierać trochę itemków, ale dla chcącego nic trudnego ). Gdybyś siedział czasami w grze i gadał z H-lvl'ami, to byś wiedział, jak wiele osób już odeszło.

Mimo wszystko i tak nic nie poradzicie :) Jeżeli nic nie zmieniają to najwidoczniej jest to im na rękę.

I tu pojawia się nauka czytania

,,Tutaj chciałem także zadać pytanie do Was. Jak myślicie, co się stanie, jeśli wszystkie gry zaczną dawać niewyobrażalną przewagę dzięki Item Shop, a gracze przestaną grać ?"

Na pewno końca świata nie będzie ,a wszyscy nie przestaną grać. Za wielu jest maniaków :) Producenci są cwani i nie aż tak nieudolni. Nie robią zmian na kolosalne ceny, wszystko sprawnie obserwują. Co dużo ludzi kupuje i co cieszy się dużym powodzeniem.

Było takich tematów wiele. Robi się to nudneee.

Z góry piszę, iż jest to moja pierwsza praca na taki temat. Piszę z głowy i jestem otwarty na surową krytykę. Patrząc na prace użytkowników na forum dotyczących gier coś mnie tchnęło do stworzenia własnego tekstu.

Od razu napiszę, że jest to moja opinia na temat tej gry, tj. Tibii.. Co prawda mam 15 lat, może mało wiem na temat mmo, ale uważam, że przesadą jest zachowanie większości ,,społeczeństwa mmo" na temat tej klasycznej, dwuwymiarowej gry.

Zacznę od krótkiego opisu jak i historii. Tibia, jest dwuwymiarową ( 2D ) grą stworzoną przez niemieckich ( już teraz ) informatyków na pracę zaliczeniową. Początkowo gra miała być tylko zadaniem domowym, lecz wraz z zaciekawieniem jej popularność rosła jak i dalej rośnie aż do dzisiaj. Polega ona ( tak samo jak reszta gier mmo ) na expieniu. Chodząc ,,WSAD"em i zaznaczając myszką na przeciwnika / potwora czekamy, aż ,,padnie gorszy". Oczywiście mamy ,,swobodę" i nie czekamy obgryzając paznokcie z nadzieją, że wygramy. Mamy możliwość poruszania się i leczenia. Ale nie o tym tutaj mowa. Chciałbym poruszyć temat oceniania tej gry przez innych graczy. Od dłuższego czasu czytając, jak użytkownicy for mmorpg.org.pl jak i innych wyzywają grę, lub też jak jej ,,fani" obrażają i bluzgają na krytyków tej gry. Trzeba przyznać, że firma Cipsoft, która odpowiada za tą grę, zaniedbywuje ją pod względem graficznym jak i ,,anty cheaterskim". Licząc na oko mogę z czystym sumieniem przyznać, że minimum 20% ,,dziennej populacji online" to boty, które sterują postaciami ( char'ami ). Tutaj niestety jest duży minus dla tej gry. Ale trzeba szukać także jej pozytywnych cech. Po pierwsze to nie gra, a jej wydawcy są winni temu, co się teraz dzieje w jej świecie. Po drugie trzeba wziąć liczbę pod uwagę liczbę osób z całego świata, która zagrała w tą grę. Jest to gra, która zebrała największą ilość graczy ( biorę pod uwagę także WoW ). I tutaj sam sobie ,,zaprzeczę". Gdyby nie ,,uboga" grafika oraz małe wymagania sprzętowe, gra na pewno byłaby mniej popularna. Następnym ,,failem" są ludzie wypowiadający się na forach i rzucający mięsem na temat gry. Jestem pewien, że połowa tej grupy nie grała w tą grę, tylko oglądnęła kilka filmików i zdjęć. Niektórzy może przeczytali recenzję i komentarze, przez co nieświadomie niszczą reputację tej grze. Problem tkwi nie tylko w jej ,,antyfanach", ale także w uzależnionych graczach, którzy swoim zachowaniem i wypowiedziami typu : ,,...Noo... ja to gram tak z 6 godzin dziennie. W ogóle mam knajta i wale z aksa..." odstraszają innych. Rozwinę kilka zdań wcześniej wypowiedź na temat traktowania gry przez studio. Jest ona tylko i wyłącznie po to, by mogli zarobić. Co prawda, każda gra jest robiona dla zarobku, ale większość gier mmo stara się jakoś rozwinąć. Ostatnio został zmodyfikowany klient gry. Według mnie ( to moje zdanie, mogę się mylić ) został zrobiony tylko po to, by wrócili starzy gracze, którzy kupowali PACC.

Tak jest w każdej grze, ale nie na taką skalę. Biorę pod uwagę, to co się działo w maju. ,,...Do beta testów gry zostaną dopuszczeni tylko gracze, którzy mają konta PREMIUM..." Większość teraz pomyśli ,,I co on chciał uzyskać tym tekstem ? Na g*wno ja to czytałem ?" Jest to moje zdanie na temat oczywiście Tibii, jak i już powoli innych gier. Prostując i podsumowując chcę pokazać, że coraz więcej dobrych tytułów gier MMO sypie się z powodu robienia jak największego zarobku z Item Shopu, jak i P2P. Tutaj chciałem także zadać pytanie do Was. Jak myślicie, co się stanie, jeśli wszystkie gry zaczną dawać niewyobrażalną przewagę dzięki Item Shop, a gracze przestaną grać ?

Nie wiem czy klei mi się ten tekst. Zacząłem go pisać o północy. Chciałem nim rozpocząć forumową dyskusję jak i oddać tą pracę do oceny.

Dziękuję za przeczytanie i proszę o surową krytykę.

Mound