Cześć. Kilka lat temu, za czasów licealnych, przygotowywałem się do konkursu psychologicznego, który opierał się na kilku artykułach o różnej tematyce. Jeden z nich nazywał się 'Ja w wielkim świecie', autorstwa wybitnej profesor psychologii z Stanford University, Hazel Rose Markus. W swoim artykule przytaczała postawy Amerykanów i Polaków, ukazując przy tym kontrast jaki między nimi dostrzega. Przedstawię tekst, a raczej interesujący mnie fragment, w najtreściwszy sposób, jaki potrafię.
Rodzimy się z pewnymi wspólnymi cechami jako naród, nierzadko sprzecznymi z cechami innych narodowości, ale każdy z nas ma w sobie wbudowane 'ja', które oddziałuje na nasze życie w sposób naturalny. Hazel Markus i Sinobu Kitayama uważają, że są dwa rodzaje wewnętrznego 'ja'. Jedno charakterystyczne dla kultury zachodniej, 'ja niezależne', oraz te charakterystyczne dla dalekiego wschodu, 'ja współzależne'. Te pierwsze polega na tym, że jednostka skupia się na swoich potrzebach, dąży do osiągnięcia SWOICH celów i pragnień (indywidualny sukces i to, co robimy są dostawą samooceny). Te drugie, bardziej skupia się na innych ludziach, oraz na osiąganych przez nich celów (sukces grupy itp. (podstawą samooceny jest harmonia z otoczeniem)).
*Ja współzależne - ludzie są jak węzły; są powiązani ze sobą i są zależni od siebie (każde działanie ma jakiś efekt, który wpływa na otaczających mnie ludzi). Człowiek jest częścią pewnej 'sieci społecznej', egzystuje z ludźmi tworząc te sieć, uczy się przestrzegających reguł, dostosowuje się do potrzeb grupy ich celów i oczekiwań.
*Ja niezależne - człowiek jako indywidualna jednostka. Każde działanie polega na zbliżeniu się do osiągnięcia SWOJEGO, indywidualnego, celu.
Postanowiłem ugryźć ten temat trochę z innej strony. Odkopując swoje stare notatki, zacząłem się zastanawiać nad tym, czy rzeczywiście tak jest, a jeśli tak jest, czy ma to wpływ na rozrywkową płaszczyznę naszego życia - gry. Pomyślałem, że właśnie Wy, członkowie społeczności mmorpg.org.pl, możecie mi w tym pomóc. Zmierzając do końca, w swoich wypowiedziach chciałbym, żebyście uwzględnili swoją płeć, kraj w jakim się wychowaliście i to, jakiego typu gry wybieracie, opierające się na rozgrywce multiplayer, czy singleplayer. Jeśli multiplayer, to czy stawiacie na rozgrywkę drużynową, czy rozgrywkę 'solo'. Wiem, że na stronie była kiedyś ankieta w stylu 'jaki styl rozgrywki wybierasz multi czy single?', więc jak wielki guru odwiedzi ten temat i zechce odświeżyć te dane, to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
P.S. Nie, nie piszę żadnej pracy, ani nie prowadzę ankiety. Temat powstał z zwykłej, ludzkiej ciekawości.