Majac oryginalny system
Oryginalność systemu nie ma nic do rzeczy.
W życiu nie widziałem oryginalnej płyty Windy, a z grami nie mam absolutnie żadnego problemu.
Najważaniejszy jest dobry zasilacz. Jesli w kompie masz egzemplarz zasilaczo-podony za 50zł to będzie on powodował powolną śmierć innych podzespołów, a te z kolei będą powodować niestabilność pracy calego zestawu i różne problemy podczas uruchamiania gier i programów.
Druga sprawa, to to czy dbamy o nasz system operacyjny. Jeśli nie jest czyszczony rejestr i znajduje się tam mnóstwo niepotrzebych wpisów po dawno już odinstalowanych programach to system będzie pracował wolno. Jeśli z kolei brakuje tam różnych wpisów to możemy sie spodziewać różnych problemów z pracą systemu,a przez to gier.
Trzecia sprawa, to dobry antywirus. Programy udające antywirusy, jak np. Avast, przepuszczają mnóstwo szkodliwego oprogramowania do naszego systemu. A jak wiemy to skutkuje niestabilną pracą systemu i setkami różnych innych problemów z komputerem.
Czwarta sprawa to system operacyjny jakiego używamy. Windows XP wymaga szczególnej opieki, bo bez niej sam z siebie po jakimś czasie zacznie się psuć i działać niestabilnie. Windows Vista to kopalnia błędów, widzaiłem na nim rzeczy, które gdybym wam opowiedział to byście nie uwierzyli. Windows 7 jest udoskonaloną wersją Xpeka, sam potrafi defragmentować dyski, co jest ważne, bo mało kto wie co to w ogole jest defragmentacja i jak duży wpływ ma na szybkość pracy systemu. Win 7 nie da się zawiesić, zawsze uratuje nas choćby CTL+ALT+DEL, czego nie można powiedzieć o jego poprzedniku Xp. Siódemka jest po prostu dobra. Co do 8 to osobiście jej nie używam, bo nie widzę sensu zmiany z 7 na 8, zwłaszcza na PC.
I ostatnia sprawa, to czy czyścimy kompa z kurzu. Zapchane wiatraki powodują przegrzewanie się podzespołów, a to powoduje, w najlepszym wypadku, niestabilność systemu, niebieskie ekrany (BSOD), a w najgorszym trwałe uszkodzenie tych podzespołów, albo pożar mieszkania ![;)]()
Żeby nie było, że jestem gołosłowny.
Mój system stoi już 5 lat. Przewinęło się przez niego z milion gier i programów. Nigdy nie miałem żadnego problemu z żadną grą, a jeśli jakis był to z powodu samej gry.
Z kompem jest jak z Polonezem Caro, dbasz to jeździ ![:)]()