Jak grać w "nowej" jungli?

Witam , w tym temacie bardzo was proszę abyście mi wyjaśnili / pomogli jak korzystać z nowej jungli . Grę w LoL'a przerwałem na początku 4 sezonu przez toksyczne community . Ostatnio spróbowałem powrócić na moje ulubione "lany" czyli topa i junglę . Lecz niestety jungla mnie przerosła ponieważ nie potrafię ogarnąć wszystkich itemów i sposobu zaczynania jej , jak również obecnej mety junglowej ;/ . Bardzo byłbym wam wdzięczny za pomoc wrócenia do gry ( niestety już pewnie tylko casualowej bez rankingowych meczy , ale nadal gry :) ).

Otóż jungla jest bardzo prosta, jedynie champion pool się zmniejszył bo teraz dużo mniej postaci tam sobie po prostu radzi. W zasadzie są tylko dwa ulepszenia które powinieneś brać albo RANGER'S TRAILBLAZER ( na słabsze postacie które podtrzebują więcej sustainu) albo STALKER'S BLADE ( dla lepszych ganków) reszta jest nie warta uwagi bądź bardzo sytuacyjna.

Co do itemów to zależnie od granej postaci, na tanka bierzemy item z hp. Na bruiserów, assasynów itp bierzemy item z ad itp. bardzo proste.

Jungle zaczynamy od żaby albo golemów które smitejemy od razu po ich respie, ponieważ użycie na nich smite daje bonus. Można zaczynać też od blue albo reda, ale to już wedle preferencji i obranej taktyki.

Obecna meta junglowa zależy od postaci na topie, jeśli jest tam tank bierzemy dpsa, jeżeli na topie gra dps analogicznie wybieramy twardsze postacie, wybór może być także uzasadniony ilością cc w drużynie.

Myślę, że troszkę pomogłem więcej doświadczenia nabierzesz podczas gry.

Wszystko z tego co widzę ( a wzrok mam jeszcze dobry ) to kopiuj-wklej ale nawet to mi rozjaśniło sprawę :) Zawsze lepiej ,żebyś skopiował z tego co wcześniej pisałeś niż z wikipedii lub wypowiedzi innego użytkownika. Dziękuję bardzo :)

O te dwa itemy bym się kłócił. Zależy jakimi postaciami grasz. Ogólnie, zaczynając od golemów czy żabki, smite używasz na start.

Podaj jakimi championami chciałbyś grać na jungli, coś ci się pomoże w zbudowaniu orientacyjnie.

Jak boli Cię sustain to możesz kupić Ranger's Trailblazer i potem jak będziesz ulepszał go zmienić na np. Stalker's Blade.

Moje ulubione postacie którymi grałem na jungli to były między innymi : xin , J4 , Kha'zix , Yi , amumu i udyrem . Chociaż lubiłem pogrywać okazjonalnie Shenem , rumblem ,rene i rammusem .

Do mnie to ? skopiowałem ? wtf

edit. wiem już o co ci chodzi, kopiowałem tylko nazwy itemów których nie pamiętałem i stąd kolor tła czcionki którego nie zauważyłem i pisałem dalej na nim.

Obecnie najlepsze postaci do jungli to:

Bruiser: Vi, Lee Sin, Wukong, Lee Sin, Reksai

Tank: Sion, Sejuani

AP: Fiddlesticks, Nidalee

Assassin: Shaco, Pantheon

Eksperymentalnie: Fizz AD/Tank, Udyr do Late Game kompozycji, Kayle i Nuny do kompozycji Hyper-Carry

Reszta picków na obecną chwilę jest słaba, ale dzięki nowemu itemowi z następnym uaktualnienie prawdopodobnie wiele się zmieni i więcej tanków powróci do łask

Moja jungle też raczkuje, więc mogę się dołączyć do pytań. Ja na razie gram nunu, ww - jednak chciałbym coś trudniejszego.

Zadaj bardziej szczegółowe pytania z chęcią odpowiem

Zawsze mam problem rozłożenie masterek na jungle, runy mnie więcej wiem jakie. Obozy wiem mnie więcej jak czyścić, ganki mam średnie ale to kwestia treningu.

A ja na Ciekawostkę napiszę wam, że od kiedy wymiana itemów jest darmowa to składa się zawsze toporek bo daje szybki jungle clear i kupuje się części składowe do np. Warriora (czyli w tym przypadku brutalizer) dopiero jak kupimy brutalizera to wracamy na spawna i za darmo zmieniamy toporek na np. Stalker'a...

Taka taktyka pozwala szybkim junglerom być jeszcze szybszym a tym co mają wolną jungle za darmo zwiększyć potencjał gankow ;3

Pozdrawiam

Mógłby ktoś jeszcze dać jakieś sugestie odnośnie dodatków do itemów na junglę? Słyszałem, że do postaci bardziej tankowatych/bruiserów bierze się Warriora, zaś na postacie, które mają głównie robić DPS, to lepszy jest Devourer, gdyż nabiera siły w trakcie postępowania gry (głównie czyszczenia campów/robienia smoka).

Wpiszcie sobie na youtube jakikolwiek poradnik w nowej jungli i zobaczycie jak wygląda czyszczenie na początku lub po prostu grajcie i testujcie wszystko. Mainuje jungle od s3 i daje wam radę, że doświadczenie to wszystko co trzeba mieć by być dobrym junglerem.

Kayle jest grywalna w obecnej jungli? Bo chciałbym się pobawić tym championem, dywizja to tylko gold więc narzekań, że troll raczej nie będzie.

Jak najbardziej grywalna ;) ostatnio się śmiałem z AD malzahara na jungli a mi grę skubany wycarrował więc jak masz pomysł na postać, do tego runki to nowa straszna jungla przestaje być taka straszna ;)

Z nową junglą równie dobrze radzi sobie Elise czy Diana.

Są to trudne postacie, aczkolwiek mają duży potencjał.

Jeśli nie grasz na wysokim ELO to bardzo polecam obie;) Tzn piszę tak bo sam gram tylko w silverze i obie działają świetnie, tylko że ganki diany tak jak WW, dopiero po 6 są dobre;)

Dianę jako typowego assasina a Elise jako AP tanka.

Polecam spróbować pograć TF'em w jungli, frajdy co nie miara, ganki poprzez swoje ulti ma magiczne, wyjątkowo przydatna postać w każdym teamcompie, i fun to play :) Ja osobiście buduję się w nim na typowe itemki on hit, daje to stosunkowo szybki clear. A zasada czyszczenia jungli jest mniej więcej taka sama jak u Kayle, kwestia dwóch, trzech gier i ogarnięcia pozycji co by dać sobie radę w early na jungli

Witam , w tym temacie bardzo was proszę abyście mi wyjaśnili / pomogli jak korzystać z nowej jungli . Grę w LoL'a przerwałem na początku 4 sezonu przez toksyczne community . Ostatnio spróbowałem powrócić na moje ulubione "lany" czyli topa i junglę . Lecz niestety jungla mnie przerosła ponieważ nie potrafię ogarnąć wszystkich itemów i sposobu zaczynania jej , jak również obecnej mety junglowej ;/ . Bardzo byłbym wam wdzięczny za pomoc wrócenia do gry ( niestety już pewnie tylko casualowej bez rankingowych meczy , ale nadal gry :) ).