Jak i gdzie zacząć w Lineage 2?

My na osiedlu graliśmy najpierw w Tibię, a potem w Wowa. Z tego powodu ominął mnie całkowicie L2.

Da radę jeszcze zagrać w to tak, żeby poznać grę? Czyli raczej nie instant max lvl i pvp, bo zresztą nie umiem w to grać, ale też serwer, który szanuje czas ludzi.

XD nie grać lepiej znaleść lepszego mmo niż to p2w g

2lajki

Gra ma ponad 20 lat i od samego początku ma zakorzenione mechaniki P2W z otwartym PvP, i hardcore grindem. Daj sobie spokój, zaoszczędzisz sporo pieniędzy, czasu i nerwów.

1lajk

Byłem w tym samym miejscu co ty @szafran98. Skierowałem swój wzrok na L2 Reborn i wybrałem serwer z ratami x1, bo zawsze w grach ceniłem i cenie sobie doświadczenie gry taką, jaką została stworzona. Dodatkowo ten serwer jest progresywny między kronikami C4 - Interlude. Podobno złote czasy L2. :slight_smile:
Ja się odbiłem mimo, że nie przeszkadzają mi gry z ogromnym grindem. L2 jednak jest dość specyficzne.
W tej grze poza pierwszymi 20lvl prawie zawsze potrzebujesz mieć party. Buffy od innych klas w tej grze są bardzo istotne. To nie tak jak w wowie, że jeżeli ci się trafi grupa do raidu bez szamana czy paladyna to powiecie sobie no to trudneo, nie bedzie buffa od paladyna albo nie bedzie blood lusta, i tak zrobimy. Tutaj bez kluczowych buffów nic nie zrobisz. Albo zrobisz ale biznes się nie zepnie. :stuck_out_tongue:
Ciekawą mechaniką są soulshoty. Są to itemy, które początkowo kupujesz u NPC, później wytwarzane są przez graczy i wzmacniają one twoje czary/ataki. Walka bez nich często nie ma sensu więc zawsze wychodząc na spota musisz mieć kilka rzeczy z tyłu głowy. Przykładowo jeżeli chciałbyś iść sam na spota spokojnie poexpić, no to potrzebujesz kupić buffa. Musisz wziąć pod uwage cene buffa. Ludzie buffują za pieniądze. Buff od gracza trwa 20min, więc pierwsza rzecz, w ciągu 20min musisz conajmniej zarobić na buffa. Druga rzecz to wspomniane wcześniej shoty. W zależności od tego jak silną broń masz możesz zużywać ich nawet kilka na raz. Tak więc do 20min iteracji expienia na spocie musisz policzyć też koszt shotów.
Tak więc znaczną częścią klas ewentualny exp solo itp troszke mija się z celem.
Aby nie przedłużać napiszę jeszcze o jednej rzeczy która mocno mnie zaskoczyła. Nawet jeżeli expisz w party to zadania w party są troche dziwne. Przykładowo, ja sobie wybrałem klase Elven Eldera (buff z nienajgorszym healem, jednak głównym atutem jest mana reacharge), moim zadaniem w naszym 3 osobowym party było… dosłownie siedzenie na dupie. Z racji, że na pewno na c4-c5 nie wiem jak interlude nie ma mana potów, to właśnie mana często jest problemem dla graczy. 2 klasy czyli wybrany przeze mnie EE i SE (Shilen Elder) mają skila do przekazywania many. Więc moim zadaniem było raz na 20 min dać buffa, siadanie na dupie aby regenerować manę troche szybciej i regenerowanie jej osobie która bije moby, ewentualnie w miare potrzeby dorzucić 1 healka jeżeli DD nie jest w stanie się przeleczyć vampiryzmem (buff od wspomnianego SE).
A i jeszcze na koniec dodam, jeżeli lubisz granie tankiem, tak jak ja, no to z tego co slyszalem od bardziej doswiadczonych graczy w klanie, tankowie są troche useless. Niby są twardsi itp, niby mają aggro skille ale finalnie wystarczy jakiegos twardszego DD typu destroyer czy warlord ubrać w plate i da rade. Tankowie to głównie do end-game world bossów o które może być ciężko jeżeli nie jesteś w domunującym klanie albo do pvp właśnie. Jednak expienie tanka to katorga.
Ja osobiście miałem 3 podejścia w przeciągu roku ale gra ma wiele dziwnych i przestarzałych rozwiązań.

2lajki

Niestety to już nie będzie to samo, przegapiłeś okazję. Jedyne opcje to szukać pl ekip na discordzie/ts3 i iść z nimi na jakiś priv by pograć bez spiny. Ewentualnie robić za “kierowcę” czyjejś postaci w party.
Privy najlepiej Interlude/H5/Essence(autocombat) ~x10-20
Albo idź na oficiala 4game L2Essence, pobaw się tydzień nową klasą co wyszła i quitnij, bo za dużo i tak tam nie zrobisz(bez wiedzy i $$$)

tutaj:
https://account.battle.net/creation/flow/creation-full

Też mnie ominęła ta gra i zastanawia mnie jej fenomen.
Aktualnie gram w Archlorda, w którego również grałem z 20 lat temu. Ktoś mógłby powiedzieć co takiego jest w L2?

jak chcesz samemu to albo giga raty albo googluj lineage like game.

1lajk

Lineage 2.
Moje pierwsze MMO conieco wiem :smiley:

Gra typu point and click w świecie fantasy gdzie drop i ilość expa na serwerze określaja “rate” serwera. serwery x1 to klasyka i tam expi się najwolniej i mozolnie.
Każda rasa ma unikalne klasy postaci… Orkowie, Elfy, Kransoludy, Mroczne Elfy, Ludzie, Kmaele z kronice hellbound :slight_smile: ( anioły z 1 skrzydłem ).
Mamy tutaj summonerów, bufferów, tanków, healerów, ogolnie z kadej rasy klasa jest inna i nadaje się do innego kontentu przykładowo: Summoner Człowiek przywołuje koty i odpala bufa podnoszącego kryt dmg z kota ( Queen Cat ), natomiast Mroczny elf przywołuje takie mroczne summony np Shadow który w pasywce ma vampiryzm i za hita wysysa hp z mobka przez co ma dużą przezywalnosc i można nim bic mobki solo w katakumbach :slight_smile:
Questy są różne ogólnie można grać w tą grę prawie nie robiąc questów chyba że na profesje :slight_smile: na 20 lvl zmieniamy profesje póżniej na 40 i na 76 :slight_smile:
Itemy są podzielone na tzw GRADE : No-grade 1-20, D-grade 20-40, C-Grade 40-52, B grade 52-61, A-Grade 61-76, S-Grade 76-80 S-80 i w zaleznosci od kroniki gracia final ma np 85lvli :slight_smile:
Craftink polega na zdropieniu receptury którą potrafie przeczytac tylko krasnolód craft i można wystawiac sklepik do robienia ich ogólnie handel i rynek jest super można siedziec w miescie i targować się z ludzmi.
Gdzie zacząć ?
Polecam l2 Reborn
image
Serwer Origins x1 - fajna kronika mamy dungi na poszczegolne lvle daily i do tego kamaele + lepiej rozwiniety system petów np wilka można zrobic z q wyexpic dac mu gear i to naprawde dobrze sieka :slight_smile:
Jeżeli ktoś się chce dowiedzieć więcej piszcie priw zawsze chętnie pomogę :slight_smile:

Ciao ;p

1lajk