Która nacje polecacie w grze i dlaczego?? Pytam bo zaczynam grać i nie wiem której drzewko najlepiej rozwijać, czy to może zależy od stylu gry itp. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc
Jak nacja?
Ciężko uporządkować nacje w WoT według stylu rozgrywki i wiem, że posługuję się dużym uproszczeniem, jednak każda z nich posiada pewne swoje szczególne cechy, które mogą ułatwić ci dokonanie wyboru.
ZSRR: maszyny względnie dobrze opancerzone, z działami o sporej sile ognia, lecz średniej celności
Niemcy: maszyny słabiej opancerzone od rosyjskich, ich działa mają umiarkowaną siłę ognia, lecz nadrabiają to celnością i sporą penetracją
USA: większość ich czołgów ma słabo opancerzony kadłub, jednak bardzo dobry wieży, ich działa są czymś pośrednim pomiędzy rosyjskimi i niemieckimi (tzn. zachowują w miarę dobry firepower, przy względnie dobrej celności)
Francja: ta nacja powinna cię raczej najmniej interesować jako początkującego gracza, gdyż jej czołgi są najbardziej wymagające, znaczna ich część to czołgi lekkie, służące do zwiadu, a to raczej zadanie dla bardziej doświadczonych (sam po stoczeniu ponad 2k bitew uważam, że nie jestem scoutem idealnym), drzewko czołgów ciężkich i niszczycieli wyróżnia się działami o bardzo dobrej penetracji, jednak stosunkowo słabych uszkodzeniach, pancerze są łatwo przebijalne
Jako, że jesteś początkujący, tak jak wielu mogę ci podpowiedzieć, ze najwięcej błędów wybaczają maszyny drzewka rosyjskiego. Dobry pancerz i zadowalająca siła ognia ułatwiają walkę z czołgami innych nacji. Trzeba się jednak liczyć z raczej kiepską prędkością, długim czasem przeładowania i raczej słabą celnością. Ze względu spory zasięg i celność, mogę polecić drzewko niemieckie, ponieważ trzymanie się na dystans to też swego rodzaju dobra i w miarę bezpieczna droga do poznania gry. Drzewko USA jest już trochę bardziej wymagające, to samo tyczy się Francuzów, sam wiem po sobie kiedy na początku swojej kariery rzuciłem się na czołgi amerykańskie, co okazało się skokiem na głęboką wodę (po dojściu do 7 tieru HT postanowiłem pograć czołgami innych nacji, bo doskonale wiedziałem, że zmagania na tierze 8 nie należeć będą do łatwych). Taką formę polecam i Tobie, pograj czołgami niższych tierów, różnych nacji, zapoznaj się z ich najważniejszymi cechami, a zapewniam cię, że sam znajdziesz czołg odpowiedni dla siebie. W razie pytań, nie krępuj się
Coś mi się wydaje że jednak wybiorę drzewko niemieckie:) heh tylko jaki czołg:P
Amerykańce- szybkie,celne i z ładną penetracją działa, ciężkie czołgi przeważają grubością opancerzenia nad "rówieśnikami" z innych nacji.( pomijając Francje bo to są mutanty). Całkiem tanie w utrzymaniu.
ZSRR- powolne cholernie silne armaty, troche słaba celność i średni pancerz, drogie w utrzymaniu (często nie zarabiają na siebie (+VI tier)
Niemcy- duża celność, świetna penetracja, tania eksploatacja, szybkość i troche słaby pancerz, siła ognia też średnia.
Francja- mutanty, jedne mają cholernie dobre działa, drugie wspaniały pancerz, a inne prędkość (tak ze strzelaniem też, AMXy od bodajże IV-V tieru mają magazynki bębenkowe czy coś takiego leci 5-6 strzałów z 90mm ;* co 2 sek, lecz później ładuje te 40 sek, lub nawet minute).
PS: Ostatnio strasznie znerfili (chyba dobrze napisałem) PzIV więc radze iść w Pz III/IV, reszte już sam wybierzesz. Chyba że wolisz artylerie, tdki lub czołgi lekkie. Opisałem drogę med-heavy.
Ale ja się nie znam doszedłem tylko do VII tieru (Tygrys [Niemcy] i T29 [uSA])
Ja tam idę w co popadnie jak coś mi podejdzię to idę tym dalej
Francuzów i Amerykanów.
Francuzi :
+ dość dobra celność i czas celowania działa
+ względnie szybkie czołgi/td (przynajmniej po AMX38,AMX40,Somule,B1)
+ bardzo dobra penetracja
- pancerz, a raczej jego brak
Amerykanie:
+ najlepszy czas celowania w grze
+ bardzo dobrze opancerzone ciężkie czołgi (średnie, wyższe tiery)
+ dość szybkie średnie czołgi
+ dość dobra elewacja wieży/dział
- niecelne działa (nie aż tak jak rosyjskie, ale jednak)
Niemcy :
+ dobry czas celowania i celność
- bardzo wolne czołgi (przez co na wyższych tierach bezużyteczne...)
- odstają w wyposażeniu na wyższych tierach (penetracja działa, uszkodenia, szybkość, pancerz...)
- grindfest -> bądźmy szczerzy... w niemieckim drzewku zmiany stylu gry są częstsze niż w każdym innym, przez co gra jest poprostu irytująca. (TigerP-> VK4502A,VK4502A->VK4502P,Marder->Hetzer,Stug3->JgPzIV,Pz3->Pz3/4,E-75->E-100,Ferdinand->JagdTiger,JagdTiger->JagdPanzer E-100)
Rosjanie:
+ mocne uszkodzenia na strzał
+ dobra penetracja
+ dość dobry pancerz
- celność (85mm działa rosyjskie, oprócz z Su-85 wymaksowanego mają gorszą celność niż 150 mm w E-100 i czas celowania...)
- wolne działa (skoro wszystkie mają tą samą celność 0,46 i czas celowania 3,0 sek, to branie małego kalibru nie ma żadnego sensu)
Ps. Spotkanie skampionej pantery w rosyjskim czołgu podobnego tieru kończy się z reguły bardzo źle
Niemcy- duża celność, świetna penetracja, tania eksploatacja, szybkość i troche słaby pancerz, siła ognia też średnia.
Niemcy :+ dobry czas celowania i celność- bardzo wolne czołgi (przez co na wyższych tierach bezużyteczne...)- odstają w wyposażeniu na wyższych tierach (penetracja działa, uszkodenia, szybkość, pancerz...)- grindfest -> bądźmy szczerzy... w niemieckim drzewku zmiany stylu gry są częstsze niż w każdym innym, przez co gra jest poprostu irytująca. (TigerP-> VK4502A,VK4502A->VK4502P,Marder->Hetzer,Stug3->JgPzIV,Pz3->Pz3/4,E-75->E-100,Ferdinand->JagdTiger,JagdTiger->JagdPanzer E-100)
I kto ma racje??
Oboje i żaden. Nie można scharakteryzować tak łatwo wszystkich czołgów danej nacji. Poszczególne kategorie służą do różnych celów, mają różne parametry itd. Nawet ten sam czołg z innymi modułami może z wojownika w zwarciu stać się snajperem. Lepiej powiedz jaki styl gry najbardziej by ci odpowiadał, a my dobierzemy ci czołg
Lubie walkę na sredni/daleki dystans ale artyleria odpada hmm duży pancerz możliwie dobra celność...
Napiszcie mi w jakie czołgi najlepiej iść we Francji? Właśnie też zamierzam rozwinąć Franuskie drzewko, zależy mi na czołgach średnich/ciężkich ale to dopiero na wyższym tierze
no wiadomo srednie fr to do szybkiego nawalania, ciezki raczej sie nie oplaca (papier)
mozesz zabawic sie tez francuskimi td'kami:) od 7 tieru jest niezla zabawa a na 10 masz magazynek (3 naboje a potem 50 sek ladowanko)
@misiek
W takim razie poleciłbym ci linię niemieckich niszczycieli. Do 6 tieru włącznie może nie grzeszą pancerzem, ale już JgPanther (7 tier) potrafi sporo odbić. Zdecydowana większość to niszczyciele typu snajper (tj. mają bardzo celne działa), wyjątkiem może być Hetzer na 4 tierze, którego głównym atutem jest niecelne, ale mocne działo 10,5cm. Wszystkie doskonale się maskują, więc świetnie wykorzystasz nimi element zaskoczenia. Ogółem powinieneś być z nich zadowolony.
Która nacje polecacie w grze i dlaczego?? Pytam bo zaczynam grać i nie wiem której drzewko najlepiej rozwijać, czy to może zależy od stylu gry itp. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc