Jak poznać lore WoW wyłącznie grając?

Witam. Łatwo jest przeczytać wszystko na wikipediach itd, ale jak poznać to grając po prostu w WoW'a. Rozumiem, że Warcraft 3 podaje na talerzu dużą część wątków do podstawki WoW'a oraz TBC i trochę Wrath? A co dalej?

To, co dzieje się w wowie, jest po tym co przedstawione jest w W3, jedynie są pewne nawiązania, instancje, czy inne takie wrzucające nas w wir wydarzeń 3. Nie da się jednak poznać całej historii grając tylko w wowa, bo ta jest bardzo rozległa. Jeżeli się tym interesujesz, to polecam rozejrzeć się za książkami, które moim zdaniem bardzo miło się czyta. ; )

Lore? Przez ksiazki, spoko sie je czyta, polecam. Nie wiem do czego nawiazuje MoP ale Catal i WoD (tematyka, postaciami) nawiazuja do rzeczy sprzed Warcrafta 3 jeszcze.

Czy historia Gromma nie jest przypadkiem przedstawiona w W3? Z tego co pamiętam jest tam przewrót z fontanną, która zamienia ich w czerwone orki i tego typu rzeczy. Ogólnie W3 ma bardzo świetną kampanię i jeżeli ktokolwiek chce poznać świat Warcrafta, to powinien właśnie od strategii zacząć. Później książki, a na koniec sam Wow, który nawiązuje do już stworzonego uniwersum i miejscami po prostu tłumaczy niektóre kwestie dla osób, które w w3 nie grały, a też chcą się zatopić w ten świat

Książki... A da się je kupić w Polsce za normalną cenę czy to cena dla kosmonautów?

Obecnie wychodzą książki, można je zakupić w empiku, lub na allegro. nie wiem jak z pierwszymi wydaniami, czy są przełożone na nasz jezyk.

Z książek po polsku, dostępnych w Empiku jest tak:

-Trylogia Studni Wieczności (10k lat przed wydarzeniami z W3)

-Dzień Smoka (wprowadzenie do postaci Rhonina i Deathwing'a)

-Ostatni Strażnik (historia Medivh'a i Khadgar'a)

-Władca Klanów (wprowadzenie do postaci Thrall'a)

-Wichry Wojny (preludium do Mists of Pandaria)

-Zbrodnie wojenne (preludium do Warlords of Draenor)

-Cienie Hordy (nie czytałem, nie wiem o czym to jest).

Kiedyś były po 29zł sztuka, nie wiem, po ile teraz.

A Lore raczej nie poznasz. Obecną historię idzie poznać z rajdów 3.3 i wyżej.

Witam. Łatwo jest przeczytać wszystko na wikipediach itd, ale jak poznać to grając po prostu w WoW'a. Rozumiem, że Warcraft 3 podaje na talerzu dużą część wątków do podstawki WoW'a oraz TBC i trochę Wrath? A co dalej?