Jak sie to nazywa? -Chemia

Witam, mam problem... Jutro mam kartkowe z Chemii z czegos takiego ale nie wiem jak sie to dokladnie nazywa.

Przyklad:

K+Cl -> KCL +H2

Moglibyscie podac mi jak sie to nazywa, wiem ze to jest cos ze solą ;x

Jest to ( a w zasadzie są to ) metoda otrzymywania soli ( w twoim przypadku metal + niemetal ale i tak masz błąd )

K+Cl -> KCL +H2

Potas łączy się z Chlorem w wyniku reakcji powstaję chlorekpotasu[iI} i wodór

Znalazlem jednak i jest to Kwas+Metal-->Sol+H2

Bylby ktos tak mily i wytlumaczyl jak to zrobic w puntkach?

Tych metod masz 8 albo 9 w gimnazjum. Miałem kiedyś ładną rozpiskę tego, jak znajdę, to Ci skan wyślę.

@down. "rzal", ja miałem ze wszystkich na raz :(

Oo dzieki, ale kartkowke mam tylko z tej jednej metody :D Zapewne niedlugo bede mial z innych metod wiec sie przyda :D

2K + 2HCL -> 2KCL + H2 To chyba tak powinno być po zbilansowaniu

Ale głupoty mu podpowiadacie, popierwsze to ten wodór nie mogł się wziąć z nikąd, więc wnioskuje że poprawnie zapisana reakcja ma wyglądać tak:

2K + 2HCl ->2KCl + H2

I jest to, jak dobrze samemu zauważyłeś, metal + kwas -> sól + wodór ( tą solą jest poprostu chlorek potasu bez zadnej dwojki jak ktoś powyżej napisał)

a kojarzycie np. delte z matmy? tutaj sie ją pisze w książkach tak samo..ale też się to pisze delta?

Kolus a moglbys mi wytlumaczyc w punktach jak to sie robi? Bo bede mial wiecej niz jeden przyklad do wykonania ta metoda, czyli Kwas+Metal-->Sól+H2.

Moglbys mi wytlumaczyc jak to sie robi i dlaczego sie daje np "2K" i wgl?

Najprostsza reakcja substytucji. We wzorze kwasu w miejsce wodoru podstawiasz metal, bilansujesz - i to by było na tyle.

2HCl + K2 --> 2KCl + H2

Przy bilansowaniu zwracaj uwagę na wartościowość - np. K+, Ca2+.

H2SO4 + K2 --> K2SO4 + H2

Ca + H2CO3 --> CaCO3 + H2

I przykłady nieco trudniejsze.

2H3PO4 + 3K2 --> 2K3PO4 + 3H2

Ca + 2HNO3 --> Ca(NO3)2 + H2

Zauważ, wodór zawsze wydziela się jako H2. ZAWSZE. Inaczej nie umi, taki biedny. (No dobra, umi inaczej, ale to jeszcze przed tobą.)

Ile wartosciowy jest CA (wyraz wolny) w tej reakcji "Ca + H2CO3 --> CaCO3 + H2"

Jak napisałem, Ca2+. Wartościowość 2, dlatego sam jeden zajmuje miejsce dwóch wodorów (który to wodór ma wartościowość 1).

Dla odmiany potas, K+, ma wartościowość 1, i ten zajmuje miejsce wodoru w stosunku 1:1. Powyższa reakcja z potasem zamiast wapnia, wyglądałaby mniej więcej tak:

K2 + H2CO3 --> K2CO3 + H2

Chyba już nie muszę odpowiadać :) skasio dobrze wytłumaczył. W skrócie - starasz się aby po oby dwóch stronach były jednakowe ilości pierwiastków, dlatego zmieniasz współczynniki przed związkami.

Tylko nie pisz K2 jak on ale 2K bo to jest błąd.

A faktycznie, powinno być 2K. Błąd ewidentny, a do tego błąd bardzo głupi.

W ramach pokuty dodam bonusa - przy wodorze dodawaj strzałkę do góry (z zasady po prawicy, H2/|\ ). Mało istotny szczegół - niektórzy jej wymagają (stara szkoła), niektórzy uznają za niepotrzebną (jako stwierdzanie oczywistego), ale nikt stawiać jej ci nie zabroni i za postawienie nie ukarze - a można za darmo zapunktować. Strzałką zaznaczasz, że wodór wydziela się w postaci gazu.

Witam, mam problem... Jutro mam kartkowe z Chemii z czegos takiego ale nie wiem jak sie to dokladnie nazywa.

Przyklad:

K+Cl -> KCL +H2

Moglibyscie podac mi jak sie to nazywa, wiem ze to jest cos ze solą ;x