Popieram... ta kłótnia o różnicach pomiędzy językami programowania jest "średnio" przydatna dla autora wątku.
Najlepiej po prostu zacząć cokolwiek, choćby zabawę z modowaniem i zobaczyć czy nadajemy się do pracy twórczej, bo to jest podstawa.
Chodzi o to żeby lubić tworzyć gry, a tworzenie gier to proces wielowątkowy, na który składają się różne rzeczy, pojedyncza osoba raczej nigdy nie poradzi sobie ze wszystkimi aspektami tworzenia gry komputerowej, na wysokim poziomie.
Przeciętna gra składa się z różnych elementów, takich jak grafika, fabuła, mechanika itd... Nikt raczej nie jest dobry we wszystkim, więc samotny twórca który np: nie radzi sobie z tworzeniem grafiki, będzie raczej musiał skorzystać z pracy innych, w zależności od tego jaka to ma być gra, grafiki można zdobyć za darmo, lub zapłacić. Już pisałem wcześniej, że nie trzeba od razu tworzyć projektu skomplikowanego i kompletnego, wystarczy zrobić cokolwiek co ma ręce i nogi i umożliwi pokazanie innym potencjał twórcy... a później droga do dalszej realizacji może nagle zrobić się o wiele wygodniejsza.
No ale podstawa to wytrwałość, dużo czasu i zamiłowanie do tego. To ma być FRAJDA - zwłaszcza w przypadku gry robionej przez jedną osobę, bo praca w zespole to inna bajka.
Weźmy np mnie, w tej chwili dopinam ostatnie guziki w kwestiach inventory, ale miałem problem z wyrzucaniem przedmiotów na ziemię, gdy zasypiałem wciąż myślałem jak to zrobić, a na następny dzień wstałem i szybko zjadłem śniadanie bo nie mogłem się doczekać aż usiądę do komputera i naprawię ten błąd. Przyjemność z tego mam ogromną, co najmniej taką jak przy graniu w fajną grę Myślę że gdybym np: nastawił się na zrobienie gry dla kasy i żmudny proces tworzenia nie byłby dla mnie specjalnie przyjemnością, to byłoby mi bardzo ciężko zrobić cokolwiek.
I jeszcze raz powtórzę: najbardziej uniwersalnym wyborem (zwłaszcza dla osoby która nie ma doświadczenia i specjalnie sprecyzowanych celów) będzie silnik Unity, największe community, najwięcej pomocy dla początkujących, silnik zarówno do prostych gier 2d, jak i rozbudowanych 3D, przyzwoite wymagania sprzętowe (np: do Unreal engine potrzeba już wyraźnie mocniejszego komputera).
Pewnie że Unity ma swoje wady, ale nic nie jest idealne.