Witam
Dawno temu na tym Forum działo się wiele w sprawie piractwa. Sprawa opierała się głównie na temat pirackich serwerów ale jak wiadomo "pirackie" serwery są jedynie częścią tego świata.
Ostatnio wszedłem sobie na stronę mojego kochanego miasta i co widzę? Temat noszący nazwę ,,Wkręceni w piractwo". Wszedłem w temat, zacząłem czytać i trochę mnie ta opisana sytuacja rozbawiła.
Dziennikarze napisali w temacie o pobieraniu starego już filmu ,,Wkręceni". Opisywali, że do ludzi, którzy pobierali ten film zapukała policja i "wyczyściła im komputery". Tak sobie pomyślałem i postanowiłem pośmiać się z tego z znajomymi. Dowiedziałem się, że do jednego z nich przyszła policja, wyczyścili mu komputer i dali karę pieniężną.
To taka sytuacja z życia.
Poczytałem trochę o tym całym piractwie na internecie. Na jednej stronie piszą, że pobrane pliki trzeba usunąć z dysku w ciągu dnia, gdzie indziej piszą, że pliki mogą siedzieć jeśli tylko ty ich używasz.
Chciałbym w tym temacie wszystko zostało wyjaśnione kwestie:
- Kiedy grozi Ci kara wraz z wizytą policji, a kiedy nie.
- Kiedy i przez jaki czas możesz przechowywać pobrane w nielegalny sposób dane.
- Czym tak naprawdę jest piractwo.
Ja niestety nie do końca rozumiem jak to jest z kwestią 1. I chciałbym to zrozumieć.
Link do tematu:
http://www.gorlice24.pl/5,6887,Wkreceni_w_piractwo.htm
Nie wrzucam do Kawy, bo brakuje elementu prowokującego dyskusję. To bardziej pytanie oczekujące na konkretną odpowiedź, a nie początek debaty. ~PL