Jak uczyć się skutecznie? Technika-Nauki.pl

onlinelogomaker-122715-1320.png
Czy wiesz że człowiek wykorzystujący w pełni pojemność mózgu mógłby opanować sześć języków obcych, programy trzech wyższych uczelni i dodatkowo ponad 80 tysięcy haseł powszechnej encyklopedii. Korzystając z osiągnięć współczesnej pedagogiki przedstawię Ci w przejrzysty sposób wiedzę z zakresu psychologii, socjologii, psycholingwistyki, a także tak kontrowersyjnych dziedzin jak programowanie neurolingwistyczne czy hipnozy. Po zapoznaniu się z tą stroną będziesz umiał uczyć się efektywnie, pozwoli ci ona czerpać przyjemność z nauki.

Technika-Nauki.pl

Ja mam lepszy sposób:

Siądź na tyłku przed książką i się w nią gap jak w tyłek 20. Myśl tylko o tym co czytasz a będą efekty.

Polecam - potwierdzone info

Mój sposób natomiast jest inny. Jako że kocham muzyke, najpierw slucham kilka minut takiej która mnie uspokoi. Później nauka wchodzi jak dobrze schłodzona wódka studentowi :like:

Mnie natomiast skutecznego sposobu na naukę nauczył mój profesor z historii. Wystarczy pisać ściągi, pisząc je automatycznie zapamiętujesz to co napisałeś.

Też potwierdzam to co Grochol napisał. Jak uczyłem się do fizyki w technikum to to co miałem w zeszycie przepisywałem razem z rysunkami z dwa trzy razy i później jeszcze parę razy czytałem na głos i nie ma bata żeby nie zapamiętać. Tylko muszą być spełnione pewne warunki. Cisza, spokój i skupienie żeby nas nic nie rozpraszało.

Oczywiście muzyka ma wpływ na naukę tutaj macie dokładnie to opisane z wyjaśnieniem dlaczego tak się dzieje, i przykładem jakiej muzyki słuchać technika-nauki.pl/muzyka-i-teoria-dr-lazanowa/

A co za różnica jakiej? Każdemu może pasować inna. Jednemu dobrze się uczyć przy discopolo, innemu przy jakimś metalu a inny przy odgłosie odkurzacza.
Równie "dobrym" sposobem (osobiście nie przerobiłem) jest uczyć się i żuć jakąś gumę. Potem przy pisaniu zaliczenia wziąć gumę o tym samym smaku. Ponoć taki zabieg potrafi "odkopać" wiedzę o której nie byłeś świadomy. Ale jak mówiłem, osobiście nie przerobiłem to nie wiem. Wolę miksować metode Skrytka i Kaito.

Pamiętajcie, że również trzeba CHCIEĆ się uczyć. Bo bez tego mało zdziałacie ;)

@up, oczywiście motywacja jest najważniejsza w nauce ale ją również można wspomóc.

onlinelogomaker-122715-1320.png
Czy wiesz że człowiek wykorzystujący w pełni pojemność mózgu mógłby opanować sześć języków obcych, programy trzech wyższych uczelni i dodatkowo ponad 80 tysięcy haseł powszechnej encyklopedii. Korzystając z osiągnięć współczesnej pedagogiki przedstawię Ci w przejrzysty sposób wiedzę z zakresu psychologii, socjologii, psycholingwistyki, a także tak kontrowersyjnych dziedzin jak programowanie neurolingwistyczne czy hipnozy. Po zapoznaniu się z tą stroną będziesz umiał uczyć się efektywnie, pozwoli ci ona czerpać przyjemność z nauki.

Technika-Nauki.pl