Czy wiesz że człowiek wykorzystujący w pełni pojemność mózgu mógłby opanować sześć języków obcych, programy trzech wyższych uczelni i dodatkowo ponad 80 tysięcy haseł powszechnej encyklopedii. Korzystając z osiągnięć współczesnej pedagogiki przedstawię Ci w przejrzysty sposób wiedzę z zakresu psychologii, socjologii, psycholingwistyki, a także tak kontrowersyjnych dziedzin jak programowanie neurolingwistyczne czy hipnozy. Po zapoznaniu się z tą stroną będziesz umiał uczyć się efektywnie, pozwoli ci ona czerpać przyjemność z nauki.
Technika-Nauki.pl
Jak uczyć się skutecznie? Technika-Nauki.pl
Ja mam lepszy sposób:
Siądź na tyłku przed książką i się w nią gap jak w tyłek 20. Myśl tylko o tym co czytasz a będą efekty.
Polecam - potwierdzone info
Mój sposób natomiast jest inny. Jako że kocham muzyke, najpierw slucham kilka minut takiej która mnie uspokoi. Później nauka wchodzi jak dobrze schłodzona wódka studentowi
Mnie natomiast skutecznego sposobu na naukę nauczył mój profesor z historii. Wystarczy pisać ściągi, pisząc je automatycznie zapamiętujesz to co napisałeś.
Też potwierdzam to co Grochol napisał. Jak uczyłem się do fizyki w technikum to to co miałem w zeszycie przepisywałem razem z rysunkami z dwa trzy razy i później jeszcze parę razy czytałem na głos i nie ma bata żeby nie zapamiętać. Tylko muszą być spełnione pewne warunki. Cisza, spokój i skupienie żeby nas nic nie rozpraszało.
Oczywiście muzyka ma wpływ na naukę tutaj macie dokładnie to opisane z wyjaśnieniem dlaczego tak się dzieje, i przykładem jakiej muzyki słuchać technika-nauki.pl/muzyka-i-teoria-dr-lazanowa/
A co za różnica jakiej? Każdemu może pasować inna. Jednemu dobrze się uczyć przy discopolo, innemu przy jakimś metalu a inny przy odgłosie odkurzacza.
Równie "dobrym" sposobem (osobiście nie przerobiłem) jest uczyć się i żuć jakąś gumę. Potem przy pisaniu zaliczenia wziąć gumę o tym samym smaku. Ponoć taki zabieg potrafi "odkopać" wiedzę o której nie byłeś świadomy. Ale jak mówiłem, osobiście nie przerobiłem to nie wiem. Wolę miksować metode Skrytka i Kaito.
Pamiętajcie, że również trzeba CHCIEĆ się uczyć. Bo bez tego mało zdziałacie
@up, oczywiście motywacja jest najważniejsza w nauce ale ją również można wspomóc.
Czy wiesz że człowiek wykorzystujący w pełni pojemność mózgu mógłby opanować sześć języków obcych, programy trzech wyższych uczelni i dodatkowo ponad 80 tysięcy haseł powszechnej encyklopedii. Korzystając z osiągnięć współczesnej pedagogiki przedstawię Ci w przejrzysty sposób wiedzę z zakresu psychologii, socjologii, psycholingwistyki, a także tak kontrowersyjnych dziedzin jak programowanie neurolingwistyczne czy hipnozy. Po zapoznaniu się z tą stroną będziesz umiał uczyć się efektywnie, pozwoli ci ona czerpać przyjemność z nauki.
Technika-Nauki.pl