Jak udostępnić internet przez router

Witam, mam taki problem, że po podłączeniu routera do komputera na np. tel. widać sieć i gdy chce się z nią połączyć (wpisuje poprawne hasło) i pisze cały czas "Uzyskiwanie adresu ip"

Jaki masz router

A zainstalowałeś sterowniki?

Podczas laczenia sie telefonu z routerem sprobuj nacisnac na nim przycisk WPS czy jakos tak, nie pamietam. Jak jestes pewny ze nikt ci sie nie podlaczy pod siec to mozesz probowac.

Najlepiej by było gdybyś wrzucił tu screenshot'a z konfiguracji routera, bo na 99% coś tam jest nie tak. Najpewniej problem z DHCP, albo coś w tym rodzaju.

A umieściłeś internet w routerze? Bo najpierw umieszczasz internet w routerze, a potem za pomocą magicznego kabla wkładasz go do dziurki i masz internet.
I polecam po tym wszystkim stosować jakiś zabezpieczeń(kto wie jakie syfy może mieć internet w sobie).

dokładnie sam zakładałem ostatnio router wifi i nic nie trzeba ustawiać prócz hasła jeśli się chce

kabel internetowy podłączasz do orginalnego modemu routera/ z niego dajesz kabelkiem do twojego routera wifi/ wszystko włączasz resetujesz twój pierwotny roter modem, aby wykryło zmiany i dajesz czadu

u mnie raz na jakiś czas też wystepuje ten problem na tablecie, wystarczy wyłączyć i włączyć roter wifi, problem zniknie

A masz włączone dhcp ?

możesz też ustawić ip, maske i brame domyslna recznie, to wtedy na pewno ruszy.

Witam, mam taki problem, że po podłączeniu routera do komputera na np. tel. widać sieć i gdy chce się z nią połączyć (wpisuje poprawne hasło) i pisze cały czas "Uzyskiwanie adresu ip"