To ja wypowiem się jako stary wyjadacz, który gra w wota od closed bety. Niestety Polskie czołgi w najbliższym czasie nie pojawią się w grze, zostały zbyt pochopnie zapowiedziane a okazało się że brakuje maszyn na wysokie tiery co jest oczywistą oczywistością, bo Polska myśl techniczna zakończyła w 39r. Po wojnie produkowaliśmy ruski sprzęt którego jednak nie modernizowaliśmy ani w żaden sposób nie modyfikowaliśmy, aby mógł trafić do drzewka co jest wymogiem aby pojazd cokolwiek się różnił od oryginału byle nie był totalnym klonem. Modernizacje zaczęły sobie dopiero na późniejszych modelach co wychodzi poza ramy czasowe gry, o ile się orientuje dopiero T-55 przerobiono do typu "Merida" a to byłby X tier, wcześniej nic nie ma i niestety nie będzie bo wątpię że nagle znikąd pojawią się dokumenty że jednak jakieś plany były skoro już wszystkie źródła zostały przetrzepane. Jeśli pojawi się PL drzewko to najpewniej z klonami pojazdów które już są w grze.
Druga sprawa, ja osobiście zawsze powtarzam że gra jest nie p2w ani nie p2p tylko b2p czyli kup aby grać, bo gra dla płynnego rozwoju konta wymaga posiadania pojazdu/pojazdów premium, jeśli będziesz miał zarabiaczkę 8 tieru to stać Cię będzie na wszystko, nawet regularne plucie złotą amunicją która fakt jest dużo droższa.
Można i kupić pojazdy premium 5 - 7 poziomu, te 5 są po promocji tanie jak barszcz i można raptem za grosze kupić, 6 i 7 to już wydatek od 20 zł i kase generują niezłą ale ciągle nie to co 8. Z kodu zaproszeniowego startuje się z premką 5 tieru więc od początku rozgrywki można już sobie generować
a co najważniejsze szkolić załogę, która jest niesamowicie ważna w grze więc tak czy inaczej gra się premkami dla szkolenia załogi a kasiorka leci przy okazji.
Nie wiem o co chodzi z bugami dotyczącymi weak pointów, może chodzi o niezrozumienie mechaniki gry, która denerwuje wielu nowicjuszy np strzałami za 0 albo tym że gold amunicją przebijają mniej niż normalną, bo co ciekawe w przypadku wielu celów złote pociski mogą być bezużyteczne a zwykłe bez problemu przebijać (odsyłam do poczytania o zasadzie działania pocisków HEAT).
Balans jest stale stale poprawiany i wg. statystyk pojazdy mają wyrównany % zwycięstw i obrażenia w bitwach, problem z balansem mają raczej słabi / niedoświadczeni gracze, którzy nie potrafią odpowiednio wykorzystać swojego pojazdu. Trzeba zrozumieć że nie zawsze 2 paski oznaczają że pojazd ma grać jak med, nie zawsze 3 paski oznaczają że trzeba grać jak ciężki i nie zawsze rąb oznacza że masz spotować ( weź tu spotuj kaczką amx 40 ).
Czy się opłaca, zależy co rozumieć przez opłacalność, zarobić na tym nie zarobisz kasy, ale jeśli chodzi o frajdę to musi być duża, skoro od bety ciągle tak samo mnie jara a statystyki wciąż wyświetlają monstrualne liczby aktywnych graczy co znikąd się nie bierze. Pamiętaj jednak że perełką tej gry jest system klanowy, zdobądź czołgi 6 - 8 tieru, podszkol się tak żebyś miał chociaż żółty wn8 i wstąp do klanu, jak poczujesz smak skoordynowanej walki drużynowej o wysoką stawkę jak prowincje i dostaniesz swoją pierwszą wypłatę w goldzie za bitwy to gwarantuje że wot zyska w twoich oczach 200%
A do tego bonusy i misje które włączją klany pozwolą ci zarabiać nie tylko dużo kasy więcej ale nawet golda i premium.
Szczerze polecam tym bardziej że właśnie zaczął krążyć film na którym widać nową grafikę i fizyke jaką planują wprowadzić do wota w przyszłym roku, robi wrażenie