Jak wygląda system PvP?

@up a nie przypadkiem 20 ktorys? Kolega gral z poprzedniej promocji i jakos na 23-24 bodajze mial odblokowane pvp ;). Wlasnie, dodam jeszcze ze pvp odblokowujesz tylko raz, potem mozesz nawet stworzyc postac z 1 lvl i miec pvp ;).

Jesli lubiles lotrzyka to raczej thief niz mesmer. Bo thief to thief - glownie bije z bliska, ma teleporty, ma niewidki, a nawet trutki ;). Natomiast mesmer to mag - a jak wiadomo magowie i klasy walczace z bliska sie dosc roznia ^^. Jeszcze tak odnosnie thiefa - musisz sie przyzwyczaic ze nie ma perma stealtha jak w wowie tylko krotsze niewidki, za to ma je szybciej, czesciej i moze uzywac w czasie walki ;). Tak samo z broniami - poleca sie wziac jeden zestaw do walki z bliska a drugi do walki zasiegowej (mimo mniejszego dpsu to jednak sa sytuacje w przypadku ktorych nie warto sie wbijac i wtedy np luk czy 2 pistolety bardzo pomagaja ^^)

Jeszcze tak odnosnie thiefa - musisz sie przyzwyczaic ze nie ma perma stealtha jak w wowie tylko krotsze niewidki, za to ma je szybciej, czesciej i moze uzywac w czasie walki .
Thief jest najbardziej mobilną klasą w grze. W dodatku posiada perma stealth i ogromny dmg. Nie mówiąc o tym, że pełno lata och po wvw.

To jak z tym Stealthem. jest perm, czy nie perm? To dosyć ważna kwestia dla mnie.

Mesmer też ma steatha???

Mesmer tez ma stealth ale nie az tyle co thief.. Poza tym jest tutaj cos takiego jak combosy, kombinacje niektorych skilli o danych efektach, ktore wlasnie w odpowiedniej konfiguracji daja dodatkowe efekty, i tak np engineer moze uzywajac bomb i turreta leczacego zrobic aoe stealth (sic shit bro!) jak i wieleeee innych..

Masz tutaj ciekawy filmik z www roamera z super komentarzmi niestety po ingliszu..

https://www.youtube.com/watch?v=nUuC1Em2wxg

Ok, więc Sylvari Thief jako main i startuję.

Ktoś gra może na Desolation i mógłby polecić jakiś klan (przyjazny dla noobow, z dobrą atmosferą i tym 10%xp)?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie gry - wszystkie skille/traity itp itd można później zresetować i dać od nowa? (jak w Wowie, lub D3)
Czy od początku muszę robić end game'owy build? (jak w D2)

Możesz resetować do woli. Możesz testować buildy ile Ci się podoba.

Na pewno?
Bo na wielu forach czytam, że Traistsy można zresetować u Trainera, natomiast Skill pointsów już nie? (co prawda to posty sprzed 2 lat, może coś sięzmieniło?)
Jest ograniczona ilość Skill pointsów, cyz można ich nazbierać tyle, żeby wykupić wszystkie skille?

skill pointsow mozesz nazbierac nieograniczoną ilość, wystarczy by odblokować all skille więc nie ma potrzeby ich resetowania, potem sobie tylko wrzucasz na pasek te które Ci się przydadzą

PvP =/= WvW. W tej grze są to dwa całkiem inne tryby.

PvP posiada specjalne lobby, w którym masz wszystko, czego potrzebujesz. Istnieje możliwość założenia własnego serwera, który ustawiasz sobie wg uznania (można dać też hasło itp), do tego są też zwykłe serwery, gdzie można trenować z ludźmi. Nie brakuje takich przystosowanych do gier 1v1. Poza tym w PvP masz osobny build niż PvE/WvW. LvL nie ma tam żadnego znaczenia. Itemki również. Można grać mecze nierankingowe oraz rankingowe (5v5).

Zapowiedzieli także, że w dodatku pojawi się nowy tryb PvP, który prezentuje się bardzo fajnie. Ogólnie polecam - na dobrą sprawę można grać tylko PvP i być zadowolonym z GW2. Mam na koncie tysiące rozegranych turniejów i mi się nie znudziło. W PvP serwer nie ma żadnego znaczenia - jest podział na europę, amerykę i chiny.

WvW, to mass-pvp - jest parę wielkich mapek, a to jak będziesz na nich grał, zależy tylko od Ciebie. Znaczna część osób biega w randomowych grupach i po prostu farmi, inni z gildią, a jeszcze inni solo, czy w małym party. Sam czasem lubię sobie tam pohasać swoim thiefem i powalczyć z ludźmi. Nie spodziewaj się tam jednak wysokiego poziomu - często trafisz tam na graczy PvE odkrywających mapę itp - IMO jest on nawet niższy niż na treningowych serwerach PvP. Itemki PvE mają tu pewne znaczenie, tak samo twój lvl - ale też nie tak wielkie, jak to bywa w niektórych grach. W WvW, serwery mają duże znaczenie. Najlepiej wybrać po prostu jakiś najlepszy.

WvWvW daje open-pvp, którego w spvp nie ma. A patrząc na listę rozgrywek spvp w oczy rzuca się imponująca ilość takich, które służą farmie punktów glory. Ale co kto lubi.

patrząc na listę rozgrywek spvp w oczy rzuca się imponująca ilość takich, które służą farmie punktów glory. Ale co kto lubi.

Masz jakieś bardzo stare informacje, bo:

Glory was removed as a reward in the March 18, 2014 game update.

Glory zostało usunięte rok temu.

A co do meczów PvP, to gra się głównie rankedy i unrankedy - zwykłe serwery (hotjoiny) służą jedynie do treningu, walk 1v1, czy innych mniej istotnych rzeczy. Nikt nie narzuca jak na tych serwerach grać - możesz sobie równie dobrze założyć jakiś 2v2, 3v3, czy taki typowo dla swojej gildii i robić tam co Ci się żywnie podoba.

Masz jakieś bardzo stare informacje, bo:Glory zostało usunięte rok temu.A co do meczów PvP, to gra się głównie rankedy i unrankedy - zwykłe serwery (hotjoiny) służą jedynie do treningu, walk 1v1, czy innych mniej istotnych rzeczy. Nikt nie narzuca jak na tych serwerach grać - możesz sobie równie dobrze założyć jakiś 2v2, 3v3, czy taki typowo dla swojej gildii i robić tam co Ci się żywnie podoba.

Mój błąd chodziło mi o rank points. Co oczywiście nic nie zmienia. Wczoraj ok. godziny 18 z 10 pierwszych "meczy" 8 to były farmy. Ale pomimo to pvp zarówno w wydaniu wvwvw i spvp to jeden z najciekawszych trybów w GW2. Nie grać tych trybów i skupić się tylko na PVE to grzech i nieporozumienie.

Cóż, każdy lubi co innego - jeśli komuś PvE wystarcza (a sam znam takie osoby) to spoko, gorzej jeśli ktoś przychodzi na GW2 z np. WoWa i oczekuje takich samych wyzwań w PvE, jak są tam. A Anet jednak wyzwania rozumie trochę inaczej, bo tutaj (i dobrze) ma się je w PvP i WvW właśnie :P

Co do tych farm w PvP, to ja szczerze mówiąc na to nie trafiam - a gram PvP całkiem sporo. Po prostu dość szybko po premierze gry przestałem wchodzić na zwykłe serwery (i nie z powodu farm, bo kiedy przestałem na nich grać, jeszcze nie było czegoś takiego - one są po prostu strasznie nudne) i zacząłem grać tylko i wyłącznie rankedy. Bo co mi po takich normalnych grach... Lepiej mieć wyzwania na turniejach itp. Odkąd wprowadzili unrankedy, to wchodzę również na nie - to jest dobre miejsce do trenowania. A jeśli chcę poćwiczyć jakąś nową klasą, to zbiera się po prostu kogoś z gildii na prywatną arenkę i tam pyka, albo wchodzi na "Practice Arena" (ale to rzadziej, bo i po co, skoro są unranked areny?) Ogólnie takich meczów dla 8v8, czy 10v10 (do farmienia) to unikam, bo i po co tam wchodzić? Nie dość, że nie ma przyjemności z takiego grania - jest po prostu nudno - to jeszcze tak jak mówisz, można spotkać jakichś farmiących graczy. Btw, sami sobie tym tylko niszczą grę xD nie mając z tego jakichś super nagród. Sam rank 80 nie jest wyznacznikiem czegokolwiek, dla graczy PvP, więc ich problem, że to robią. Bardziej wartościowe są tytuły za wygrywanie turniejów. Także to jakaś skrajna głupota z ich strony, bo mogą bez problemu robić 2 rzeczy na raz - zdobywać sobie rank 80, a do tego wygrywać turnieje... ^^' A robią tylko jedno. W zasadzie nie zdziwiłbym się, gdyby to byli po prostu gracze PvE, którzy chcą achivki czy coś - ale tak czy owak i tak lepiej by na tym wyszli grając unrankedy... O.o Mimo wszystko mogą sobie zakładać takie serwery, nikt im nie zabroni - nikt też nie zmusza do wchodzenia na nie.

Problem z PVP (SPVP) jest taki, że ten tryb (obecnie) jest zaniedbany a te "serwery" do farmu rank to tylko efekt tego zaniedbania. Ja osobiście nie gram profesjonalnie w spvp tylko tyle co by nabić sobie pvp daily (tyle mi wystarcza) bo dużo bardziej wole pvp w wykonaniu WvWvW. Spvp ma swoich zwolenników bo ten tryb jest wart by takowych mieć. Brakuj w nim tego co być może za chwile pojawi się w dodatku. Ja z wypiekami na twarzy czekam na tryb Stronghold. MOBA w GW2? Kupuje to!

a te "serwery" do farmu rank to tylko efekt tego zaniedbania.

Myślę, że to raczej efekt tego, że teraz wszyscy normalni gracze wchodzą na unkranedy i rankedy - a takie zwykłe serwery, schodzą już na daaaleeeki plan. One służą już w zasadzie jedynie do tego, by sobie tam postawić gildyjną arenkę, albo zrobić serwer 1v1, 2v2 itp.

Dziwi mnie jednak, że ci ludzie chodzą na te farmy - to jest straszne marnowanie czasu, w końcu powiedzmy, że zdobywają tam rank 80 + te rewardy, tak? No to w sumie równie dobrze mogliby zamiast 2 rzeczy, robic 3, chodząc na unranked areny ;o Nie dość, że mecze mieliby ciekawsze, to jeszcze przy okazji zdobywania rank 80 i rewardow, dostawaliby achivki i tytuły za wygrywanie turniejów. A stawiam, że większość osób biegjących tam to gracze PvE, którzy chcą na szybko zdobyć achivki :P Ehh.. głupi ludzie :P

Ale fakt - pewnie zaniedbanie jest - chociażby dlatego, że na ten moment nie trwa żaden sezon.

Ja z wypiekami na twarzy czekam na tryb Stronghold. MOBA w GW2? Kupuje to!

Jak większość graczy PvP :P Świetnie się to zapowiada :)

Ale fakt - pewnie zaniedbanie jest - chociażby dlatego, że na ten moment nie trwa żaden sezon.

No trochę o coś innego mi chodziło. Zaniedbany bo zamiast zbalansować (usprawniać?) walkę podwodną to wyłączyli mapę "z wodą" z rotacji i przebudowali "Temple of the Silent Storm". Samo pvp w GW2 jest genialne ale już poszczególne tryby w różnym stopniu je realizują. W mojej subiektywnej opinii WvWvW to wiodący tryb ale liczę na to, że Stronghold namiesza i obniży kolejki na bordery ;).

No trochę o coś innego mi chodziło. Zaniedbany bo zamiast zbalansować (usprawniać?) walkę podwodną to wyłączyli mapę "z wodą" z rotacji i przebudowali

Mnie to akurat cieszy. W zasadzie do dzisiaj w PvE nie poustawiałem sobie podwodnych skilli xD

Nie przepadam za podwodnymi lokacjami w mmo i nie wyobrażam sobie grania tam PvP. Chociaż kto wie, może kiedyś mi się to zmieni...

W mojej subiektywnej opinii WvWvW to wiodący tryb ale liczę na to, że Stronghold namiesza i obniży kolejki na bordery .

Zależy jak na to popatrzeć. Mimo wszystko więcej dzieje się wokół PvP - jest dużo turniejów (chociażby ten ostatni, światowy, który można było oglądać na głównej stronie twitcha). WvW to bardzo otwarty tryb, który po prostu żyje własnym życiem - spotka się tam przeróżnych graczy - sam lubię czasem sobie tam pohasać, ale jeśli chodzi o większe wyzwania, to wiem, że na takowe mogę liczyć bardziej w PvP. WvW bym trochę porównał do mapek PvE z otwartym PvP, w innych MMO. W końcu można tam spotkać gracza PvE, który wszedł by odkryć sobie mapkę, polevelować, czy zrobić coś innego i go PKować :P Ale znajdą się tam też bardziej zorganizowane mniejsze, jak i większe grupy. Nie brak też farmiących :P Tryb nie do końca narzuca jak w nim grać - każdy robi to trochę na swój sposób. Przez to oba te tryby (PvP i WvW) będą zawsze się różniły. A kiedy wprowadzą Stronghold i powiedzmy, że będzie jakiś genialny, to nic nie zmieni - nie jest tajemnicą, że graczy PvP jest mniej od reszty. Ci sami ludzie nadal będą biegać po WvW. Nawet wielki fan PvP czasem sobie tam wejdzie i się pobawi, bo jeżeli dobrze gra PvP, to na WvW zauważy, iż poziom stoi bardzo nisko - co sprawia trochę radochy :P Taka przyjemna odskocznia. PvP zawsze będzie dla przeciętnego gracza mmoRPG bardziej niedostępne :P Oczywiście mimo wszystko jest wielu aktywnych graczy PvP, no ale to i tak wciąż jest nieporównywalne z tym, jak wielu wchodzi na PvE, czy WvW. O tyle dobrze, że w GW2 dba się o tych graczy, bo przykładowo w WoWie, jako, że zainteresowanych PvE jest więcej, to PvP na tym bardzo traci (przez brak rozdzielenia obu trybów). Tutaj za to gracze PvP otrzymali całkiem osobny tryb, na które wszystkie inne nie mają ŻADNEGO wpływu. A to naprawdę wiele znaczy :) I pokazuje, jakie podejście ma Anet.

Edit:

Z drugiej strony nie jest tajemnicą, iż LoL to obecnie najpopularniejsza gra, a jest to MOBA. Także kto wie, może tryb PvP zacznie zyskiwać na popularności i przebije PvE / WvW?, ale nie zapominajmy o tym, że GW2 to jest gra mmoRPG, a takie przyciągają graczy, którzy oczekują trochę innej rozgrywki. Także można chyba tylko gdybać... Zobaczy się jak będzie :P Wyjdzie pewnie na to, że każdy z trybów będzie miał sporą grupę zainteresowanych i tyle - a żaden nie zdominuje gry na tyle, by zniszczyć inne. I to by było w sumie najlepsze dla gry.

Porównując te tryby dojdziemy jedynie do wniosku, że w jednym i drugim trybie wspólnym mianownikiem jest tylko to, że zabijamy innych graczy. Cele są inne, gameplay, taktyki, buildy, mapy, słowem wszystko. Gankowanie graczy wcale nie jest wyznacznikiem jakości gankera. Gankowanie, jest okej... ale to nie znaczy, że jak gracz spvp pójdzie gankowac na border to oznacza, że jego mieszkańcy są "gorszymi" graczami. Odwońmy role Xar i wsadźmy typowego gracza spvp przyzwyczajonego do tryby 5v5 do 20-25 osobowej grupy i śmiejmy się jak nie zdarzy wyjść z wrogiego melee trainu.

WvWvW (przynajmniej na FSP) to coś więcej niż tryb gry. To cała społeczność, ludzi często bardzo oddanych dla "sprawy serwera". Ten tryb tętni życiem, organizacją. Na potrzeby tej rozrywki gracze zawiązują pomiędzy sobą sojusze, przydzielają sobie różne role: są szpiedzy, zwiadowcy, obserwatorzy. Niektórzy commanderzy potrafią prowadzić raidy po kilkanaście godzin, dzień i noc. Wśród nich rosną lokalne sławy, które zaczynają być rozpoznawane w "świecie". Dlatego tak bardzo lubię mass pvp i cieszy mnie, że Anet stawia na ten tryb (w porównaniu z spvp).

Edit:

Rozwój danego tryby zależy od jego popularność wśród graczy. Wystarczy spojrzeć na ilość aktualizacji danego trybu. Królem jest PVE. Czy arena zmieni to? Bardzo wątpię.

Nie będę zakładać nowego tematu więc pozwolę sobie napisać tutaj.

Od wczoraj zacząłem brać czynny udział w PvP, ale mam kilka pytań gdyż niektórych rzeczy nie ogarniam.

1. Kiedyś chyba były osobne sety na PvP, a teraz mogę latać z tymi, które mam na PvE ? Po prostu staty armora / broni dostosowują się do pewnego pułapu ?

2. Czy LvL na PvP ma znaczenie ? Chodzi mi o ten fioletowy pasek expa, bo zakładam, że w PvP też się nabija lvle

3. Wiem, że istnieją Comba w grze, ale jak to dokładnie wygląda ?

4. Build PvP ustawia się w Lobby i taki jaki ustawimy będzie zawsze gdy wejdziemy do lobby ? Dodatkowo do wyboru mamy Runę i Amulet. Kiedy wybiorę Runę Scholar to automatycznie dodaje się ona do każdej części armora ?

5. Wiem, że do PvP trzeba ogarniać, ale ktoś mi powie dlaczego tak trudno jest kogoś zabić ? Wydaje mi się, że coś jest nie tak bo niektórzy "wchodzą we mnie jak w masło", a ja czasami tłukę i ciężko żeby połowa HP zleciała. Gram Warriorem Axe / Shield - Gs / Hammer build - http://gw2skills.net/editor/?fJAQNAneRjMdUGaXImdwJagfAB5sWGDUQ980lB-TpBCwAAOBAZOEAYOCA52fIcZAGPAAA

Nie będę zakładać nowego tematu więc pozwolę sobie napisać tutaj.Od wczoraj zacząłem brać czynny udział w PvP, ale mam kilka pytań gdyż niektórych rzeczy nie ogarniam.1. Kiedyś chyba były osobne sety na PvP, a teraz mogę latać z tymi, które mam na PvE ? Po prostu staty armora / broni dostosowują się do pewnego pułapu ?2. Czy LvL na PvP ma znaczenie ? Chodzi mi o ten fioletowy pasek expa, bo zakładam, że w PvP też się nabija lvle3. Wiem, że istnieją Comba w grze, ale jak to dokładnie wygląda ?4. Build PvP ustawia się w Lobby i taki jaki ustawimy będzie zawsze gdy wejdziemy do lobby ? Dodatkowo do wyboru mamy Runę i Amulet. Kiedy wybiorę Runę Scholar to automatycznie dodaje się ona do każdej części armora ?5. Wiem, że do PvP trzeba ogarniać, ale ktoś mi powie dlaczego tak trudno jest kogoś zabić ? Wydaje mi się, że coś jest nie tak bo niektórzy "wchodzą we mnie jak w masło", a ja czasami tłukę i ciężko żeby połowa HP zleciała. Gram Warriorem Axe / Shield - Gs / Hammer build - http://gw2skills.net/editor/?fJAQNAneRjMdUGaXImdwJagfAB5sWGDUQ980lB-TpBCwAAOBAZOEAYOCA52fIcZAGPAAA
1.Armor nie ma wpływu. Build, neck, runy, sigil i rodzaj broni mają wpływ na rozgrywkę.

2. Nie ma. Fioletowy pasek to rank pvp. Co któryś rank odblokowujesz nowy finisher.

3. W grze masz do dyspozycji combo fieldy, blasty, leapy itd. Każdy field pod wpływem np. Blasta da Ci dodatkowy efekt. Blastując hamerem (f1) fire fielda dostaniesz mighta. Poszukaj na necie gw2 combo.

4. Tak

5. Bo jak sam powiedziałeś - trzeba ogarniać. Mam wojaka ale nie jest to mój main tak więc się nie wypowiem konkretnie.

Czy build oraz wszystkie z nim związane rzeczy (runy itd.) są ok ? :)