Jak wygląda system PvP?

Mógłby ktoś wyjaśnić jak dziecku, jak wygląda dokładnie system PvP w GW2?
Będę wdzięczny jeśli ktoś opisze wszystkie możliwości PvP w grze (tzn WvW, open world, pk, areny, wojny klanow, ras? itp)

Mianowicie nie do końca rozumiem, czy jest jakiś sens koksania postaci, jeżeli na PvP o ile dobrze rozumiem - dostaje sie lvl boost i eq i własny eq jest w sumie zbędny do PvP, jako że jeśli dobrze czytałem czegos takiego jak random PvP/open world nie ma?

PvP to jakby osobny tryb, od razu masz tam 80 lvl i osobne eq, wyjątkiem jest WvW - tam idziesz w tym co masz na sobie ubrane, dlatego też lepiej dobrze się ubrać zanim się tam wybierzesz - oczywiście jak biegasz w zergu to małe to ma znaczenie, niemniej możesz zginać nawet od randomowego aoe.

Natomiast takie strikte PvP to Areny, aktualnie jedynym trybem jest zajmowanie punktów.

Oczywiście za granie PvP dostajesz nagrody, więc nie jest to tak zupełnie bez sensu, ale zmian w swoim eq poza zmianą wyglądu nie uświadczysz - dlatego liczy się tylko skill.

Jest wiele osób, które kupiły GW2 tylko dla PvP, zrobiły pierwszy obowiązkowy quest i od tamtego momentu w ogóle nie wychodzą z PvPowego lobby.

WvW jest coś w stylu BG WoW - rozgrywka? Czy trwa cały czas - wchodzę kiedy chcę i się klepie?

Czyli rozumiem, że w obrębie świata - żadnego PK, randomowych potyczek open world itp nic nie ma? Rasy nie mają konfliktu, klany nie mają wojen itp?

WvWvW to masz 4 wielkie mapy, na kazdej non stop trwa walka pomiedzy 3 serverami. To jest jakby oddzielna gra w grze, ona sie dzieje caly czas, BG sie koncza. Tutaj masz zliczanie co tydzien punktow i ewentualne awanse lub spadki do tieru serwerow rownych twojemu. Masz resecik w piatek i heja ale przerwy jako takiej nie ma :) mozesz nie wychodzic z mapy przez tydzien. Tak, serwery sa podzielone na tiery zeby bylo dosc wyrownanie, rozumiesz ze niektore servery sa mocniejsze a niektore sa bardziej polskie :D

Te 4 wielkie (wielkosci 1 obszaru do lvlingu mniej wiecej kazda ta mapa, takie wieksze Mulgore na oko, kazda z nich) mapy sa open non stop. I tam sa zamki, forty i obozy npcow ktorych mozesz zwerbowac oraz rozne inne roznosci azeby pole walki nie nudzilo.. Fakt, ze wszystkie te mapsy sa dosc do siebie podobne ale tutaj traktuj to jak ulatwienie w orientacji bez wzgledu na to gdzie walczysz, a nie lenistwo devow.

Z nadchodzacym dodatkiem dostaniemy kolejna, ponoc wybitnie ciekawsza mapa do www, jak i GvG i cos tam jeszcze juz nie pamietam, wiec zanim od dzis ci sie znudzi ten rodzaj pvp to juz dodadza nowe..

'klasyczne' pvp, tutaj nazywane spvp (structural) to najzwyklejsze przejmowanie spotow, z najfajniejszym jak zwykle w okolicy srodka :) za wiele nie ma co tlumaczyc stoisz w kolku dopoki sie nie przejmie wow ;-;

map jest kilka i sa ciekawe, matchmaking przypomina bardzo ten z lola (bez wyboru champa lol)zbiera teamy, klikaja wszyscy ze sa redi i potem glosuja ktora mape i potem system losuje z najwieksza szansa na te najwiecej glosowana..

Mam nadzieje ze pomoglem :)

PS. Open world jest nastawiony na miedzyrasowa i miedzy lvlowa wspolprace. Bedziesz sie cieszyl ze przybiegnie ktos ci pomoc ubic tego bossa na mapce. Na szczescie swiat do pve jest zrobiony baaardzo ciekawie i naprawde PK tam tylko by irytowalo wszystkich (ogarnij na yt thief pvp, nie daloby sie zyc..)

Jak dla mnie WvW to mistrzostwo :P nie uświadczysz tego w innych grach, to taka perełka GW2, niektórzy piszą że wygrywa większy zerg, zdecydowanie się nie zgodzę, bywa dość często tak że zerg 30 osobowy zmiecie grupę 60 osobową

PvP - arena na której dwie 5-cio osobowe drużyny walczą o to kto zdobędzie 500 pkt. Rozgrywka w stylu CTF (capture the flag ). Po wejściu na "świat" pvp dostajesz upgrade do 80lvl, posiadasz wszystkie skille oraz w przypadku rangera pety. Bronie i runy możesz kupować za bezcen u npc dostępnych na mapie. Obecnie są 3 typy rozgrywek: Custom Arena, wrzuca Cie do randomowego teamu i siekasz bez większych konsekwencji. Unranked Arena - po dołączeniu wyszukuje Ci drużynę, gra również bez większych konsekwencji. Ranked Arena, rozgrywka rankingowa tutaj każda przegrana jak i wygrana jest zapisywana w rankingu.

WvW (world versus world) - 3 serwery walczące na 5 mapach( EotM też się wlicza) o największą liczbę punktów. Żeby zdobywać te punkty serwery przejmują castle, keepy, towery i supply campy, bronią ich oraz walczą o nie. Tutaj potrzebny jest dobry commander i ogarnięta grupa bo z bandą niesłuchających i najmądrzejszych gamoni nic nie osiągniesz ( przykład serwer bt) .

W GW nie ma PK( a szkoda bo niektórych ludzi na dungach z chęcią bym zaszlachtował) , Duele możliwe tylko na prywatnych serwerach pvp, wojen klanów ani ras nie ma.

Dodam jeszcze, ze na www mozesz:

kupic plany machin wojennych (tarany, balisty, trabuszety, katapulty, a nawet golemy bojowe 2 rodzajow) kazda machine trzeba obsadzic i obslugiwac. No ale samym planem tarana nie ulepisz, wiec musisz 'podniesc' supply (masz je ale nie jako item w inv tylko wartosc liczbowa po prostu ;-;) No i wywalasz na ziemie plan, dajmy na to tarana, pod brama straznicy wroga, a ziomy podbiegaja i pomagaja ze swoich supply budowac to, szybko sie to dzieje o ile macie supply heh, inaczej bedziesz sie patrzyl na niedokonczona konstrukcje ;f (organizacja ftw) oczywiscie panowie na murach straznicy nie robia za widownie tylko buduja nad brama sagan z wrzacym olejem zebyscie nie zmarzli... Ale od czego skille zasiegowe i wyrzutnie strzal? :) Jak rozwalicie juz te brame (o ile z tylu nie zajdzie was odsiecz) to wbijacie sie do straznicy i zabijacie npca czempiona, przejmujecie kolko w ktorym stal i PUFF, to wasza straznica :) Zbieracie nagrody, uzupelniacie suply o ile jakies bylo w straznicy (dostawy suply i dbanie o ich przeplyw to osobny rozdzial) i heja odbijac/podbijac dalej :)

Eh, kup, idz i sprobuj...

Dodam jeszcze, że na WvWvW dobrze by bylo, żebyś miał dobry PC :D. Inaczej będziesz grał na slajdach :D

Co prawda trochę będzie mi brakowało open worlda i random PK, ale przekonaliście mnie tym, jutro dołączam ; )
Ten WvW brzmi naprawdę bomba i cieszy mnie, że idzie się tam ze swoim EQ, szkoda by zmarnować tyle zabawy za 10e.

Dzięki za informacje!

A jeszcze pytanie, jako że wspomniano o dobrym PC na WvWvW, bo niestety mam już wieloletni sprzęt, taka mikrofala powinna poradzić sobie na niskich/średnich detalach, czy raczej pokaz slajdów będzie?
Core 2 Quad Q9300 2,5ghz
2x2gb 1300mhz
Radeon HD6870

Co prawda trochę będzie mi brakowało open worlda i random PK, ale przekonaliście mnie tym, jutro dołączam ; )Ten WvW brzmi naprawdę bomba i cieszy mnie, że idzie się tam ze swoim EQ, szkoda by zmarnować tyle zabawy za 10e.Dzięki za informacje!A jeszcze pytanie, jako że wspomniano o dobrym PC na WvWvW, bo niestety mam już wieloletni sprzęt, taka mikrofala powinna poradzić sobie na niskich/średnich detalach, czy raczej pokaz slajdów będzie?Core 2 Quad Q9300 2,5ghz2x2gb 1300mhzRadeon HD6870

Na WvWvW będzie ci z lekka cięło (15-25fps), ale znośnie, to samo na world bossach (5-25fps) gdzie jest kupa ludu, w zasadzie to wszędzie tam gdzie kupa ludu. W terenie powinieneś mieć płynnie (60fps).

Ja np. mam Q8300 podkręcony do 3GHz, 6GB ramu ddr2, oraz 7790 oc 2gb i gram ogólnie na wysokich i tylko tam gdzie dużo ludzi to gorzej, ale to z racji graczy, czyli procek, ram, niezależnie jakie ustawie opcje graficzne.

Ale w grze dołączyli limiter graczy i limiter detali na innych graczach. To na prawdę wiele pomaga, więc jeśli miałbyś narzekać to zawsze możesz zmniejszyć te ustawienia.

Ja ze względu na raczej słabszy procesor tylko tekstury mam na wysokich ustawieniach. Reszta w okolicach medium. Mi to w zupełności wystarcza, bo ładnie wygląda i sprawnie chodzi.

(...), ale przekonaliście mnie tym, jutro dołączam ; )

1. Kolega niech poczeka na promocję gry https://www.guildwars2.com/en/news/pax-east-is-coming/ "Guild Wars 2 is 75% off March 6–8"

2. Polecam także zajrzeć i wybrać odpowiedni serwer. Lista rankingowa serwerów z obecnym matchupem znajdziesz tu: http://mos.millenium.org/eu/matchups/ (zmień region na Europa)

Tipsy WvW:

- polecane serwery: Seafarer's Rest, Far Shiverpeaks, Desolation, Gandara lub Piken Square

- najlepiej wybrać serwer międzynarodowy (oznaczony logiem "europejskim")

- poszukaj gildii, która gra wvwvw

- wybór serwera nie ma znaczenia jeśli grasz tylko spvp i pve (lobby spvp i mapy pve są wspólne na wszystkich serwerów)

- polecam zapoznać się ze stroną http://metabattle.com/wiki/Category:WvW_Guides (poradnik wvw)

- klasyczne buildy wvw znajdziesz na stronie głównej http://metabattle.com/wiki/MetaBattle_Wiki (menu Zerg i Roaming) to na wypadek byś "wybrał dobrą klasę postaci"

3. Możesz być w kilku gildiach na raz (w jednym czasie możesz jednak reprezentować tylko jedną) dlatego wybierz gildię, która pozwala na multi (większość pozwala)

4. Jeśli kolega planuje grać w gw2 dłużej niż jeden tydzień to zapraszam do gildii http://lastb.enjin.com (trzon siedzi na serwerze Far Shiverpeaks ale nie jesteśmy gildią wvwvw)

Z tym podziałem na "trójki" serwerów - chodzi o to, że jest 27 serwerów i i maksymalnie może być bitwa 3 serwów naraz - zmieniające się co tydzień który serwer, z którym i to bazuje na rankingu? Że zawsze będzie 27+26+25 i 1+2+3, czy może to być losowe np 3+13+21?
Wskaźniki czerwony/zielony/niebieski rozumiem pokazują aktualny stan WvWvW

Widzę Blacktide szału nie robi, a słyszałem że tam sporo PL gra : P
Seafarer's Rest odpada, nie widzę sensu wspierania najsilniejszego serwera. Z pozostałych - ktoś się orientuje, na którym gra trochę Polaków i gdzie życie PvE też trochę tętni?

Polecam serwer Desolation :)

Z tym podziałem na "trójki" serwerów - chodzi o to, że jest 27 serwerów i i maksymalnie może być bitwa 3 serwów naraz - zmieniające się co tydzień który serwer, z którym i to bazuje na rankingu? Że zawsze będzie 27+26+25 i 1+2+3, czy może to być losowe np 3+13+21?Wskaźniki czerwony/zielony/niebieski rozumiem pokazują aktualny stan WvWvWWidzę Blacktide szału nie robi, a słyszałem że tam sporo PL gra : PSeafarer's Rest odpada, nie widzę sensu wspierania najsilniejszego serwera. Z pozostałych - ktoś się orientuje, na którym gra trochę Polaków i gdzie życie PvE też trochę tętni?

1. Tak walki są pomiędzy 3 serwerami. Do rozegrania są 4 mapy: 3 mapy typu "border", które są jakby mapami domowymi danego serwera i mapa "środkowa", która zawiera 3 równorzędne bastiony (każdego z serwera) + zamek "o który wszyscy się biją". Polecam zobaczyć live mapę matchapu "mojego" serwera http://mos.millenium.org/eu/matchups/map/2275 (klikaj na zakładki Eternal Battleground, Green, Blue, Red )

2. Biją się serwery o "podobnym" poziomie. Innymi słowy Serwer Blacktide nigdy nie spotka się z FSP (no chyba, że BT pójdzie do góry albo FSP spadnie)

3. Kolory to oznaczenie stron w danym matchupie. Np. w tym matchapie FSP ma kolor niebieski, deso zielony a żabojady czerowny. Każdy matchup ma ten sam rozkład kolorów. Poszczególne matchapy obejrzysz na http://mos.millenium.org/eu/matchups/ w tabelce "Current EU Matchup" (zwróc uwagę na "paski postępu" i ich kolory)

4. Aktulne pozycje serwerów obejrzysz w tabelce Predicted rankings (jest zaraz pod tabelką Current EU Matchup). Faktycznie BT nie radzi sobie najlepiej na WvW. Nie wiem czy na tym serwerze gra najwięcej Polaków (ArenaNet nie udostępnia takich statystyk).

5. Jeśli nie widzisz sensu wspierania najsilniejszego serwera to dołącz do innego z listy, którą Ci podałem. Na każdym jest jakaś polska gildia grająca WvW profesjonalnie lun półprofesjonalnie.

6. Wybór serwera dla PVE nie ma znaczenia. Nie ważne jaki wybierzesz to na mapach pve spotkasz ludzi z rożnych serwerów (tak samo to się ma z spvp). Wybór serwera ma znaczenia TYLKO jeśli chcesz grać wvwvw . Jeśli dołączasz się do gildii stricte WvWvW będzie ona wymagać od Ciebie abyś ustawł home serwer na taki na jakim oni grają. Gildie stricte wvwvw często zmieniają serwery (dla lepszych wyzwań lub są "przekupywane" przez społeczności innych serwerów aby je wsparły). Zmiane serwera można "wykupić" za walutę premium gw2 (tzw. gemy). wiecej o gemach tu: http://wiki.guildwars2.com/wiki/Gem

7. Nie wiadomo na jakim serwerze wvwvw gra najwięcej Polaków i unikałbym takich rozważań bo zawsze będą błędne. ANet nie daje statystyk, nie ma oficjalnego polskiego serwera.

TIP: jeśli chcesz grać wvwvw z gildią znajdź gildię, która focusuje się na wvwvw i wybierz ich serwer jako domowy. Nie zamierzasz grać wvwvw (lub będziesz robić to sporadycznie) wybierz serwer na chybił-trafił.

Aha jest też coś takiego jak EoTM. To takie quasi WvWvW z tym, że bitwy są pomiędzy kolorami a nie serwerami. Jak już zdążyłeś zauważyć, każdy serwer ma kolor. Na EotM gracze są rozdziali na 3 strony (niebieską, czerwoną, zieloną) w zależności z jakiego kolory są (tj. niebieski FSP z niebieskim Jade Sea, itd.). Więcej o EotM tu: http://wiki.guildwars2.com/wiki/Eotm

Dzięki, myślę że odpalę Desolation na początek w takim razie.

Jeszcze zofftopuje swój własny temat:
Co do klas postaci - Thief nadaje się na mass PvP? Bo niestety słyszałem (w jakimś filmiku na YT, co prawda z 2013r więc może coś poprawiono?), że na mass PvP postacie melee są raczej kiepskie w GW2 na WvW, a Thief przez low HP wyjatkowo?
W WoW'ie pamiętam, że Rogalem-stunlockiem na BG się wymiatało i do tego zabawa przednia. A ze względy, że Gw2 strasznie mi przypomina WoW'a to korci mnie granie Thiefem, ale nie chciałbym się rozczarować, że będzie strasznie rzadki...?

Thief nie tyle nie nadaje się do zergu, co po prostu jest lepszy jako roamer.

Ogólnie meta wvw, jeśli chodzi o zergi wygląda następująco: Guardian (frontline), Warrior (frontline), Elementalist (backline), Necromancer (backline).

Engineer, Mesmer, Thief są świetni jako roamerzy. Thief jest najbardziej mobilną klasą w grze. W dodatku posiada perma stealth i ogromny dmg. Nie mówiąc o tym, że pełno lata och po wvw.

*potworny, nieaktualny offtop*

Zawsze jak widze thiefa w pvp to przypomina mi się https://www.youtube.com/watch?v=PTSlULPN768

*koniec offtopu*

GW2 i WoW mają zdecydowanie inny system klas postaci. W gw2 oczywiście poszczególne klasy wpisują się w typowe skojarzenia. Warrior dobrze się czuje w froncie, thief ma stealtha i jest denerwujący itd. Ale moim zdaniem w GW2 masz znacznie wiecej mozliwosci budowania postaci, wiecej możliwych buildów. Taki elementalista to nie tylko spamer z drugiej lini. Swojego czasu bardzo popularny (i mocny) był build na sztylety (a więc blisko zasieg) bunkier. Były (coprawda łatwe do skontrowania, ale w chaosie WvW nie zawsze sie to widzi) buildy warriora na zasieg i dużo więcej sensownych niestandardowych kombinacji. Więc potestuj nim się na cos nastawisz :)

Jeśli lubiłes thiefa w WoWie to tutaj może też Ci sie spodobac mesmer.

A, i cokolwiek wybierzesz - błagam, tylko nie warrior z 5 sygnetami. To boli oczy. Bardzo.

Nie w pełni zrozumiałem, co chciałeś przekazać (meta wvw; zerg; roamer?), ale wnioskuję w każdym razie że Thief nie jest totalnym "foodem" na WvW.

Tzn. jeśli lubiłem rogala w WoWie to Mesmer? Dla mnie podstawa dobrej zabawy był stealth, chowanie się jak cykor, unikanie "pinech", dobry timing i eliminacja, właśnie żeby być bardzo irytującym (a stunlockiem wiem, że było apogeum irytacji) : P Gra grupowa, ale lekko indywidualniej, na uboczu.

Meta WvW - tj buildy najbardziej optymalne dla danej klasy.

Na WvW zazwyczaj spotkasz dwie rzeczy.

Zergi - czyli duże grupy graczy. Po kilkadziesiat osób, pod dowództwem commandera (gracz ze specjalną ikonką) którzy zdobywają duże cele (zamki, wieże).

Oraz roamerzy - pojedynczy gracze lub małe grupki do kilku osób. Oni zazwyczaj zajmują sie zdobywam mniejszych celów (supply camps), zwiadem, odcinaniem posiłków (tj kampieniem na ludzi na popularnych drogach przez które przebiegaja pojedynczi garcze zmierzający do swojego zerga) lub po prostu polowaniem na łatwe cele i zabijaniem.

Dlatego meta buildy wpisuja sie w którąs z ról. np. meta guardian, który ma bardzo dobre support skille, dużo defa, dużo leczenie znacznie lepiej pasuje do zergów. Bo tam są ludzie, którzy skorzystają z możliwości takiego meta guardiana. Z kolei taki guardian ma niską mobilność i przeciętne dmg. Dlatego nie jest "idealnym" roamerem.

Co nie zmienia faktu ze nie musisiz grac meta buildem. Możesz grac tym czym chcesz i grac każda klasa w każdej roli.

A co do Twojego opisu - to tak. Pewnie spodoba Ci sie albo thief (mobilność, stealth, dmg), mesmer (klony, stealth, klony, sporo denerwujących debuffów, klony, no i może jeszcze robić klony).

O tyle fajnie, że wbijasz bodajże 15 lv na pierwszej postaci i odblokujesz spvp (czyli battlegroundy z wowa) to możesz przetestować każdą klase na max lv w pvp

(tylko pamiętaj że spvp rózni sie od wvw mocno. inna itemizacja, troche inne buildy. ale zeby zobaczyc na czym polega dana klasa wystarczy)