Jak wygląda sytuacja w Aion?

fayde w Aiona gralem od 2.5 do 5.0 ...i wiem co pisze...w wiekszosci nowym graczom wbicie 65 zajmuje conajmniej miesiac osobom majacym prace i zycie poza gra, jak nie dluzej...po czym maja 65 i tyle...nastepny miesiac zbieranie bma w ciagu tego czasu jakis set pve ....nastepnie kata runa ale wiekszosc po pol roku nie potrafi sprawnie robic rb wiec gdzie tu mowa od kata czy runa...nastepnie conajmniej pol roku wbijania 75 i powtarzanie tego samego co do 65 + pare nowych rzeczy ;) przy okazji wbijanir ap i medali ...Codzienne bo nie robiac codziennoe wszystkoego zrobienoe najlepszego apeka zajmie xxxx czasu tak wiec nie pisz ze nowy gracz potrzebuje mniej niz rok aby dogonic topke i bawic sie w pvp...aaa nie pisz ze w bmach zabija ap bo tego nie zrobia bo beda za slabi by ogarnac co kolwiek.o czywiscie przez rok dojdzie nowy patch nowe itemy i tak oto nowy gracz dalej musi gonic topke...wiec rok to minimum AKTYWNEJ gry...w Aiona nie da sie grac raz na jakis czas...albo grasz pare godzin dziennie albo nigdy nie dogoniaz topki.

jaki hejt? pisze jak jest i nie mydle oczu. Jak dla mnie jest to najlepsze mmo ale nie w obecnej formie , poprostu ncsoft nie ma pomyslu na gre .

Ok nie chce tutaj siać niezgody. Zależy mi tylko na obiektywnej opinii. Powiedzmy, że w połowie się z Tobą zgadzam. Sam gram od bety Game Forge'a z przerwami oczywiście. Też nie mam tyle czasu co kiedyś żeby grać codziennie po kilka ładnych godzin. Co do wbijania 65 lvl'a ok tak jeżeli ktoś gra sam to może wbijać i ponad miesiąc, ale ja wychodzę z założenia, że po to się gra w gry mmorpg żeby grać z innymi ludzmi. A Ci już pokierują Cię i powiedzą Ci jak skrócić czas wbijania 65 lvl'a. Z 75 lvl sprawa wygłąda już trochę inaczej bo wiadomo, że to prawie sam grind. Ale on tak naprawdę nie jest Ci do niczego potrzebny bo wszystkie nowe instancje są od 66 lvl. Poza tym wszystkie nowe update'y które wychodzą mają wnosić coś nowego i tak np. ostatnio dostaliśmy nową solową instancję z której można wynieść 280kk milionów expa. Poza tym są inne sposoby kkm duo itd. Sprawa PvP też nie wygląda tak tragicznie jak to opisujesz. Ja wróciłem po długiej przerwie na 4.8 i zrobiłem swój set AP'ekowy w trochę ponad miesiąc. Grając po 4-5 godzin dziennie. Co miesiąc masz różne Eventy z Shugo lecą relikty, koronki itd. Na KKM'ach masz praktycznie ten sam loot. Także naprawdę nie wiem w czym problem. Możemy to nawet obliczyć jak chcesz. Z Shugo załóżmy, że zgarniesz 30k ap + kkm jeżeli mamy 3 przejęte forty masz nawet około 100k ap to daje nam około 130k ap dziennie poświęcając przy tym max godzine dziennie. Nie mówiąc, że możesz robić jeszcze inne "rzeczy" Reasumując 130k ap dziennie co daje nam 3900k ap miesięcznie. Jedna część setu kosztuję około 900k ap co po miesiącu pozwala kupić Ci 4 części setu. Jedyne z czym się zgodzę to z powstałą stagnacją wśród ciągle te same mordy 5* elita barusowa bla bla bla. Na szczęście w styczniu się to zmieni wraz z wejściem 5.3.

Dzięki za odpowiedź, ściągnę i sprawdzę. :)

Ok nie chce tutaj siać niezgody. Zależy mi tylko na obiektywnej opinii. Powiedzmy, że w połowie się z Tobą zgadzam. Sam gram od bety Game Forge'a z przerwami oczywiście. Też nie mam tyle czasu co kiedyś żeby grać codziennie po kilka ładnych godzin. Co do wbijania 65 lvl'a ok tak jeżeli ktoś gra sam to może wbijać i ponad miesiąc, ale ja wychodzę z założenia, że po to się gra w gry mmorpg żeby grać z innymi ludzmi. A Ci już pokierują Cię i powiedzą Ci jak skrócić czas wbijania 65 lvl'a. Z 75 lvl sprawa wygłąda już trochę inaczej bo wiadomo, że to prawie sam grind. Ale on tak naprawdę nie jest Ci do niczego potrzebny bo wszystkie nowe instancje są od 66 lvl. Poza tym wszystkie nowe update'y które wychodzą mają wnosić coś nowego i tak np. ostatnio dostaliśmy nową solową instancję z której można wynieść 280kk milionów expa. Poza tym są inne sposoby kkm duo itd. Sprawa PvP też nie wygląda tak tragicznie jak to opisujesz. Ja wróciłem po długiej przerwie na 4.8 i zrobiłem swój set AP'ekowy w trochę ponad miesiąc. Grając po 4-5 godzin dziennie. Co miesiąc masz różne Eventy z Shugo lecą relikty, koronki itd. Na KKM'ach masz praktycznie ten sam loot. Także naprawdę nie wiem w czym problem. Możemy to nawet obliczyć jak chcesz. Z Shugo załóżmy, że zgarniesz 30k ap + kkm jeżeli mamy 3 przejęte forty masz nawet około 100k ap to daje nam około 130k ap dziennie poświęcając przy tym max godzine dziennie. Nie mówiąc, że możesz robić jeszcze inne "rzeczy" Reasumując 130k ap dziennie co daje nam 3900k ap miesięcznie. Jedna część setu kosztuję około 900k ap co po miesiącu pozwala kupić Ci 4 części setu. Jedyne z czym się zgodzę to z powstałą stagnacją wśród ciągle te same mordy 5* elita barusowa bla bla bla. Na szczęście w styczniu się to zmieni wraz z wejściem 5.3.

ale ap to zaden problem naprawde....tu chodzi i medale i jeszcze raz medale....policz sobie ile musisz miec medali na caly set i ile czasu trzeba zuzyc by ten set miec..5h dziennie to moze grac osoba , ktora nie pracuje , przykre ale prawdziwe.

No ok to albo zbierasz set za medale (bm) albo za ap, musisz się zdecydować bo to dwa różne sety. Teraz jest nowy set arenkowy mityczny porównywalny z setem oficerskim możesz to robić zawsze na afk'u w dodatku jest trade'owalny.

faydee o czym ty mowisz....chyba nie masz pojecia o tej grze....medale walki(bmy) to jendo a drugie to za siege ktore sa potrzebne do ap seta halo ....troche teraz sie wbiles na mine nie wiedzac po co sa medale z siege i jakim cudem zdobyles seta za ap bez medali ....sry ale kazdy kto gral w aiona o tym wie.

Hahahahha no chyba ty nie masz pojęcia o tej grze facet. Tak się składa, że biegam w tym secie więc wiem. Do setu AP'ekowego potrzebujesz Abyss Point'ów (logiczne) i Ceranium Medali na które masz Daily i Weekly Questy. Dziękuje, dobranoc i nie pozdrawiam.

@edit

Wrzucam screena na grupę na fb normalnie muszę już dawno się tak nie uśmiałem, niech inni też się pośmieją.

Aż się zarejestrowałem, żeby odpisać:

Po jaką cholerę set za bm'y?

nie grałem z pół roku, teraz wróciłem, bo lvl sam się nie wbije i nie ogarniam o czym Wy tu piszecie... Żeby medale zdobyć wystarczy set pve, który z łatwością ugrasz na rb(tym u przeciwnej frakcji) kiedyś był jednym z lepszych, a insta jest bardzo łatwa.

co do doganiania topki... W żadnej grze nie ma "walki z wiatrakami", wystarczy odrobina pomysłu na gre...

jestem tzw PvE hero, nie umiem grać pvp, jednak to mi nie przeszkodziło zdobyć 4*... Tak tylko mówię XD

Hahahahha no chyba ty nie masz pojęcia o tej grze facet. Tak się składa, że biegam w tym secie więc wiem. Do setu AP'ekowego potrzebujesz Abyss Point'ów (logiczne) i Ceranium Medali na które masz Daily i Weekly Questy. Dziękuje, dobranoc i nie pozdrawiam.

@edit

Wrzucam screena na grupę na fb normalnie muszę już dawno się tak nie uśmiałem, niech inni też się pośmieją.

kolego drogi i co ci z tych daily medalow...przelicz ile ich dostajesz i ile ich masz....osmieszasz sie sam bo medale wyciagasz z siege i to podstawa....+ ranga za honor pointy by miec lepszy set, widac cos wiesz ale nie za bardzo nie wiem kto tu sie osmiesza ale wtym momencie raczej ty "ps" nie wyrazam zgody na publikowanie moich postow na innym forum fb czy jakims portalu internetowym chyba , ze zaplacisz za prawa autorskie do moich postow :) dziekuje :) :)

sko li bo honory w najwiekszej ilosci wbija sie na instach i ich aktywnym robieniu taki teraz AION PVP sie zrobil ;) :)

Jakie to są insty? Bo wiem tylko o swb i katalamize, a tamm masz tylko jakieś 800hp na tydzień... Jak ja grałem, to głównie siege i areny się do hp liczyły...

kolego drogi i co ci z tych daily medalow...przelicz ile ich dostajesz i ile ich masz....osmieszasz sie sam bo medale wyciagasz z siege i to podstawa....+ ranga za honor pointy by miec lepszy set, widac  cos wiesz ale nie za bardzo nie wiem kto tu sie osmiesza ale  wtym momencie raczej ty

Po pierwsze nie jesteśmy kolegami. Po drugie:

medale wyciagasz z siege i to podstawa....

No jeżeli 6 Ceranitowych Medali ze skrzynki za Siege dla to ciebie podstawa to gz. Więc nie płacz, że trzeba być pro elo koxem żeby zarobić na ten set, albo, że trzeba być 24/7 w grze. Te daily/weekly questy robi się bardzo szybko. Gra daje ci wybór możesz zdobywać Ceranium Medale z siege'y, albo z quest'ów. Ja tylko przypominam, że "nasza "dyskusja" dotyczyła minimum od jakiego można zacząć swoją przygodę z PvP w Aion'ie. Cały czas rozmawialiśmy o Rank 1 i o pdstawowym secie do PvP. Dlatego nie wspominam tutaj o wyższych rangach, Honour Point'ach i innych set'ach oficerskich.

sko li bo honory w najwiekszej ilosci wbija sie na instach i ich aktywnym robieniu taki teraz AION PVP sie zrobil

A co nie pasuję ci to? tobie powinno akurat to być na ręke. Przez takich ludzi jak ty tak się stało płaczecie na forach, że gra ciężka, że was zabijają jak tylko wyjdziecie z miasta, że nie możecie się ubrać na pvp itd. Chcieliście żeby gra była bardziej przyjazna casual'om to macie, ale widzę, że to też nie pasuję heh śmieszne.

Zacytuję jednego z użytkowników tego forum:

@Bladek "Internetowy znawca bez pojęcia"

Po pierwsze nie jesteśmy kolegami. Po drugie:

No jeżeli 6 Ceranitowych Medali ze skrzynki za Siege dla to ciebie podstawa to gz. Więc nie płacz, że trzeba być pro elo koxem żeby zarobić na ten set, albo, że trzeba być 24/7 w grze. Te daily/weekly questy robi się bardzo szybko. Gra daje ci wybór możesz zdobywać Ceranium Medale z siege'y, albo z quest'ów. Ja tylko przypominam, że "nasza "dyskusja" dotyczyła minimum od jakiego można zacząć swoją przygodę z PvP w Aion'ie. Cały czas rozmawialiśmy o Rank 1 i o pdstawowym secie do PvP. Dlatego nie wspominam tutaj o wyższych rangach, Honour Point'ach i innych set'ach oficerskich.

A co nie pasuję ci to? tobie powinno akurat to być na ręke. Przez takich ludzi jak ty tak się stało płaczecie na forach, że gra ciężka, że was zabijają jak tylko wyjdziecie z miasta, że nie możecie się ubrać na pvp itd. Chcieliście żeby gra była bardziej przyjazna casual'om to macie, ale widzę, że to też nie pasuję heh śmieszne.

Zacytuję jednego z użytkowników tego forum:

@Bladek "Internetowy znawca bez pojęcia"

przykro mi ze Twoim jedynym argumentem to obraza i wysmiewanie dlatego zakoncze ta dyskusje :) Ja wiem swoje Ty wiesz swoje ;)

Napisałem Ci 7 zdań moich argumentów na ten temat. W którym miejscu cię obraziłem? Nazywając cię casual'em? hahahah to dobrze, bo przez takich jak ty gry mmorpg schodzą na psy i tak wyśmiewam cię, bo nie masz zielonego pojęcia o Aion'ie. Jesteś po prostu jednym z wielu internetowych płaczków którzy skończyli grać w Aion'a, bo nie mogli nic osiągnąć samodzielnie i dostawali baty na każdym kroku.

przykro mi  ze Twoim jedynym argumentem to obraza i wysmiewanie dlatego zakoncze  ta dyskusje  Ja wiem swoje Ty wiesz swoje 

Taki był mój zamiar, cieszę się z tego, że kończysz i mam nadzieję, że już więcej nasze drogi na tym forum się nie skrzyżują panie internetowy znawco bez pojęcia.

taka sprawe mam

ms od 50-250 jak skacze to od 5.1 już tak zawsze będzie?

Może zaktualizuj sterowniki od karty graficznej. Po ostatnim Update'cie było coś z wersją 64 i 32 bitową chyba wciąż nad tym pracują. Zobaczymy w przyszłą środę co przyniesie maintance.

nie chodzi mi o fps tylko o lagi w grze ping mi skacze po 250 nawet nieraz a w LoLu normal

No właśnie po tym patch'u są takie dni nie wiem od czego to zależy że też mam lagi np dzisiaj tak miałem.

Witam, zastanawiam się nad powrotem do tej gry, ale nie wiem jak wygląda sytuacja... Jak z populacją? Czy gra jest ptw? no i przede wszystkim czy ruszył coś content, no i jaki server polecacie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi