Jak wygląda sytuacja w Aion?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zauważyłem niestety że większość z was nie potrafi czytać. Zadałem kilka pytań na które mi nie odpowiedziano... Powstała gówno burza o to czy gra jest p2w czy nie, a nikt nie udzielił mi odpowiedzi na jakim serwerze grać... Ewentualnie na jakiej wersji eu? No jest mi za was wszystkich strasznie wstyd... Bo na tyle komentarzy może jedna max dwie osoby odpowiedziały mi na moje pytania. Wy też powinniście się za siebie wstydzić.

Dobranoc

Nie wiedziałem, że jest kilka wersji EU :D

Witam, zastanawiam się nad powrotem do tej gry, ale nie wiem jak wygląda sytuacja... Jak z populacją? Czy gra jest ptw? no i przede wszystkim czy ruszył coś content, no i jaki server polecacie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zauważyłem niestety że większość z was nie potrafi czytać. Zadałem kilka pytań na które mi nie odpowiedziano... Powstała gówno burza o to czy gra jest p2w czy nie, a nikt nie udzielił mi odpowiedzi na jakim serwerze grać... Ewentualnie na jakiej wersji eu? No jest mi za was wszystkich strasznie wstyd... Bo na tyle komentarzy może jedna max dwie osoby odpowiedziały mi na moje pytania. Wy też powinniście się za siebie wstydzić.

Dobranoc

Przecież nikt nie ma obowiązku odpowiadać Ci na wszystkie pytania, a jako, że jest to forum dyskusje to rozgorzała dyskusja, tyle...

O czym wy tu wygadujecie :D

Ciuchy do PvP masz za medale więc IS ci nie pomoże. Nie masz pojęcia o jakiej kwocie rozmawiasz jeśli chcesz aby te ciuszki były na poziome abysówek.

Co do wersji EU i NA.. ja osobiście nie mam zielonego pojęcia dlaczego ktoś miały rozważać tą decyzję? Jeśli jesteś z Europy to graj na Europie.

Ze złym pingiem nic nie ugrasz. Z kompletnie inną strefą czasową.. nic nie ugrasz.

Ps. Oczywiście są tacy, którzy mają broń na +20 i akcesoria na +5-7. W porównaniu z kowalskim to jakieś 10 do 15% więcej obrażeń w PvP. Setki $$ za marne 10%. Czemu marne? Ponieważ rng gra większą rolę niżeli te dodatki.

Z wystarczającą gotówką osiągniesz wszystko. To pięta achillesowa każdej gry MMORPG. Zawsze ten, który wyda $$$ będzie miał więcej niż ktoś kto nigdy nie wydawał realnych pieniędzy na grę.
Pomijając sam IS ludzie także zapominają o kupowaniu czystego golda. Sam kiedyś wiele lat grałem w grę gdzie IS walił P2W tak mocno po oczach, że teoretycznie można było mieć wszystko za pieniądze.
Niektórzy gracze wydawali po tysiące złotych na tę grę a i tak osoba która nigdy nie doładowała ani grosza potrafiła być od nich lepsza. Bo jednak nic nie zastąpi indywidualnego skillu.
Wiele razy widziałem sytuację gdzie jakiś nubek kupił sobie konto z wypasioną postacią, którą można przenosić góry, ale i tak każdy go zabijał bez problemu bo był po prostu słaby i dokończa nie rozumiał mechaniki gry.
Co do samego AIONA... Ludzi niby jest dużo, lecz kryzys gry można już wyczuć. Gracze mogą szybko uciec i zostanie tylko wierna świta graczy. Lecz nie sądzę by miała upaść.
No i Community, które było tak... niepomocne, że granie w 2 osoby bez gildii było bez sensu. Każdy tam chodził jak wkurzona 14 latka na okresie. Granica między "topką" a zwykłymi graczami jest już tak ogromna, że bez poświęcenia swojego życia i życiowego dorobku nie dorównasz im.
Jeśli masz grupkę znajomych z którymi chcesz sobie casualowo pograć i nieźle się pobawić -> graj. Ciekawa gra.
Jeśli chcesz grać sam lub z 1 znajomym to nie ma sensu. Są lepsze gry żeby się lepiej bawić. No i na dłuższą metę.

Są lepsze gry żeby się lepiej bawić. No i na dłuższą metę. 

Niku jakie to gry?

Daj spokój moim zdaniem temat jest już do zamknięcia. Zawsze znajdą się placki które dostają baty bo sobie expią na spocie, albo robią kampanie a tu nagle ktoś wpada przez Rift i spuszcza im wp***dol po czym wyłączaja gre i przestają w nią grać. Później wchodzą tutaj i hejtują. Prawda jest jedna Aion to nie gra dla Casuali (dzięki Ci panie) Aion był robiony pod "starą szkołe mmo" A dzisiejsza "młodzież" czyt. pipy w rurkach bibery nie są tacy, inne gry przyzwyczaiły ich że można szybko i małym nakładem pracy coś osiągnąć. Ci którzy wbiją 65 lvl dopiero się przekonają, że warto grać dalej.

Chciałem to napisać jak najzwięźlej bo wiem, że dzisiejsze kaleki umysłowe nie czytają wiadomości dłuższych niż 600 znaków.

Daj spokój moim zdaniem temat jest już do zamknięcia. Zawsze znajdą się placki które dostają baty bo sobie expią na spocie, albo robią kampanie a tu nagle ktoś wpada przez Rift i spuszcza im wp***dol po czym wyłączaja gre i przestają w nią grać. Później wchodzą tutaj i hejtują. Prawda jest jedna Aion to nie gra dla Casuali (dzięki Ci panie) Aion był robiony pod "starą szkołe mmo" A dzisiejsza "młodzież" czyt. pipy w rurkach bibery nie są tacy, inne gry przyzwyczaiły ich że można szybko i małym nakładem pracy coś osiągnąć. Ci którzy wbiją 65 lvl dopiero się przekonają, że warto grać dalej.

Chciałem to napisać jak najzwięźlej bo wiem, że dzisiejsze kaleki umysłowe nie czytają wiadomości dłuższych niż 600 znaków.

Twój jakże uroczy język nie wyróżnia Cię ponad te "pipki" w rurkach.
Cieszę się, że reprezentujesz tą drugą stronę hardkorowych graczy, którzy zostali wychowani przez "starą szkołę mmo", ale Twoje wyzwiska wszystkich ludzi, którzy zarzucają coś AION'owi lub nie zgadzają się z Twoim zdaniem są tak słabe, że nie wyróżniasz się od tych "hejterów", których opisałeś. Sam pograłem trochę w Aiona. W sumie kilka miesięcy aktywnej gry. Wypowiadam się, bo coś wiem. Nie traktuj mnie jak typowego "Nie wiem, ale się wypowiem". To nie sejm.

Chciałbym tylko zauważyć, że też nie każdy ma ogromne nakłady czasu. Nie każdy siedzi na bezrobociu czy studiuje niezbyt wymagający kierunek.
Niektórzy się uczą, niektórzy pracują, niektórzy mają sprawy rodzinne. Wszystko zależy od tego człowieka.
W każdej grze żeby coś osiągnąć potrzebny jest czas, skill oraz ogarnięcie mechanik działających w produkcji. Tego się nie da uniknąć.
AION to gra dość specyficzna. Tak jak pisałem -> Różnica między graczem, który wbił 65 lvl a np. oficerem 2* który dopiero ma dostępny ciekawszy set pvp jest tak ogromna, że wręcz przytłacza.
Jak dobrze pamiętam, na elyosach z żołnierza 1 do oficera 1* potrzeba 12(?)k glory points. Większość początkujących ma set maxymalnie BM/żołnierkę
Ale zanim nazbieramy nawet te BM trwa to już dłuższy czas, codzienne garnizony, misję w Signi/akaron... Baruna... (niektóre areny(?)) Rentus... Zakładając, że taki przeciętny Kowalski nie ma GP troszkę mu to zejdzie. Oczywiście, że się da. Wszystko się da i to zależy od poświęconego czasu i wytrwałości, ale dla niedzielnego gracza to troszkę dużo.
Nie wiem czy w 5.0 pojawiły się nowe alternatywy dla setów PVP więc pominę ten wątek. Jeśli tak, to wybaczcie moją niewiedzę.
Wracając do wbijania wyższej rangi. Żeby wbijać Glory points trzeba grać pvp, a żeby wygrywać coś pvp trzeba mieć set, broń, skilla w łapie i obeznanie. Nawet jeśli mamy ten set, coś tam ugrywamy na PVP to wbijanie oficerki zajmuje kolejną masę czasu.

Niku jakie to gry?

A teraz wracając do tego. Dla gracza, który chce się bawić, ale tez nie odczuwać ogromnego przytłoczenia z strony "topki" i innych graczy... Poleciłbym WoW'a. świetna gra :>
A tak to z MMO... Nie ma zbytnio niczego ciekawego. Sam nie gram już w żadną grę MMORPG. Inni jeszcze polecają TESO, lecz nic na jej temat nie powiem bo po prostu nie grałem.

Podsumowując. Mam nadzieję, że sir elita Faydee nie jest tą opisywaną przez niego kaleką i przeczyta mój ogromnie długi tekst, który według jego teorii 90% z Was się przerazi. :(
Jeśli masz czas, chęci, zapał, wytrwałość, podoba Ci się AION -> Graj w niego. Mimo wszystko to dobra gra, lecz jak wszystko ma swoje wady.
Jeśli jesteś zwykłym gościem i chcesz po prostu odpocząć od życia realnego i po prostu dobrze się bawić -> Wybierz coś innego od AION'a.
[@Edit] Dopowiem jeszcze, że jeśli masz jakąś miłą ekipę znajomych do gry, to także polecam AIONA. Wiele rzeczy tam wymaga kilku osób :)

Za wszelkie błędy ortograficzne jak i interpunkcyjne przepraszam :(

Jak dobrze pamiętam, na elyosach z żołnierza 1 do oficera 1* potrzeba 12(?)k glory points. Większość początkujących ma set maxymalnie BM/żołnierkę
Ale zanim nazbieramy nawet te BM trwa to już dłuższy czas, codzienne garnizony, misję w Signi/akaron... Baruna... (niektóre areny(?)) Rentus... Zakładając, że taki przeciętny Kowalski nie ma GP troszkę mu to zejdzie. Oczywiście, że się da. Wszystko się da i to zależy od poświęconego czasu i wytrwałości, ale dla niedzielnego gracza to troszkę dużo.

Chaos rifty i masz BMowy set w kilka dni.

Chaos rifty i masz BMowy set w kilka dni.

Mimo wszystko dalej to kropla w morzu potrzeb :)

@UP

Nie prawda i nie zgodzę się, że przepaść między (na tym przykładzie który Ty podałeś) Rank 1 a Oficerem 2* jest taka, że zwykły gracz nie ma czego szukać na PvP bo będzie dostawał na każdym kroku. Specyfika tej gry na to nie pozwala, ponieważ poza EQ trzeba mieć ogarnietą swoją postać, rotację i trzeba wiedzieć kiedy użyć danego skill'a. Mówię to na własnym przykładzie. Sam mam Rank 1 Set AP'ekowy i uwierz mi kładłem oficerów 1, 2, 3, 4*

Nie uważam się za elitę jak wspomniałem sam mam Rank 1 (od nie wiem ilu już zresztą) jeszcze do końca nie ogarniam baaaardzo wielu rzeczy w Aionie i nie gram po 8 godziń dziennie, wychodzę z takiego założenia: wbije oficera to wbije, ale bez ciśnienia. Też mam rodzine, dzieci itd. Gram 4fun bo ta gra potrafi dać wiele fun'u zarówno z PvE jak i PvP.

Tak w skrócie

1. Aion jest grą dla osób, które mają ogrom wolnego czasu :).
  2. Gra nie jest P2W, dlatego, że za kupionego golda/kinah możesz nabyć sprzęt do PVE a nie PVP :)
  3. LvL sam sie nie nabije ;P A sporą część questów sam nie zrobisz i będziesz potrzebować zespołu ;)

szybkie pytanko idzie sprawdzic jak wyglada z populacja na Barusie mniej wiecej jak wyglada rozklad sil ile asmo a ile ...

Rewelacji z populacją nie ma... około 50% wszędzie. Rozkład jak zawsze pewnie, Elyos>Asmo.

http://aioninfo.com/online/

Zajrzyjcie na jakieś zagraniczne fora/streamy/kanały na yt na temat tej gry, Barus nie jest żadnym punktem odniesienia, wiadomo Polacy, myślą, że są dobrzy a są zacofani i nic nie potrafią, Polaków, którzy potrafią grać w tę grę naprawdę dobrze jest garstka.

Nie, nie interesuje mnie co sądzicie o mojej wypowiedzi, proszę przeczytać, wyciągnąć wnioski lub nie i scroll'ować dalej lub wyjść, dziękuję.

sytuacja nie zmienna od jakiegos pol roku online oscyluje w granicach 2500tys graczy pomijajac ze obecnie aby grac na end game potrzebujesz okolo roku by wbic max lvl co jest glupota w wykonaniu ncsoftu dodaja 1-3 banalne insty i na tym sie konczy. Lvll od 65 do 75 to pol roku gry...tak , ze sami sie zastanowcie czy warto inwestowac czas w Aiona bo aby dogonic topke ttrzeba bardzo dlugiego czasu gry i aktywnego ze wzgledu na idiotyczna zmiane......

Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania od 1 do 65 to pół roku i drugie pół od 65 do 75? Twórcy gry wspominali o tym, że CASUAL'OWEMU graczowi zajmie wbicie od 65 do 75 pół roku, także wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Ale wbicie od 1 do 65 lvl ma zająć pół roku? Pierwszy raz słyszę. Poza tym co kto lubi my old school'owi gracze lubimy taki grind (z którego przy okazji czerpiesz korzyści majątkowe w grze) jak komuś się nie podoba ma mnóstwo innych gier do wyboru. Nikt Cię nie zmusza do grania akurat w Aion'a. Później się dziwią wszyscy, że rynek mmo umiera. Kiedyś w grze się spędzało kilka lat, teraz zasypują was nowymi tytułami, które i tak wam się nudzą po miesiącu.

Kiedy był maksymalny 65lvl, wbicie go zajmowało 3/4 dni. Problem znaczy w sumie nie problem, jest z wbiciem 75, jednak ten "end game" już zaczyna się od 66, także nie wiem skąd płacz.

Dokładnie ja tak samo nie wiem skąd ten płacz. Po prostu "haters gonna hate" Ale poczekajmy do stycznia do patch'a 5.3 jak zmieni się System Rang wszyscy wrócą mówię Co xD

Jest sens zaczynać od nowa, od totalnego zera (nigdy w to nie grałem)?

Czy grind dopada już na początku? Nienawidzę go, chyba, że w ekipie.

Czy idzie osiągnąć coś grając 3 godziny dziennie?

Jaki serwer i gildię (raczej polską, ale od biedy multicultural może być) polecacie?

Oczywiście, zawsze jest sens.

Nie, grind dopada po wbiciu starego max lvl czyli 65. Teraz max jest 75.

Idzie osiągnąć,

Polecam Polski serwer Barus.