Jaką grę tworzyć?

Witam,

od pewnego czasu zajmuję się swoją nową grą przeglądarkową, ale mam problem. Jestem w momencie gdy podstawy podstaw mam już ukończone, ale nie wiem w jakich realiach tworzyć grę. Myśle nad średniowiecznym fantasy, ale to trochę oklepane. Zastanawiam się też nad grą typu erepublick, second life itp. Który z tych doradzilibyście mi. W którym z tych uniwersów chętniej zagralibyście i jakie pomysły na systemy zastosowane w grze macie?

Gra w uniwersum Minecrafta. Wbrew pozorom to wciąż popularna gra, a praca nad czymś takim nie powinna zająć długo. Wykonanie autorskich grafik również nie będzie trudne, w końcu to retro.

Może jakiś steampunk?Nie ma go dużo więc będziesz się wyróżniał.

Stwórz science fiction w kosmosie. To ma wzięcie.

Jakaś dobra science fiction i masz mnóstwo graczy. :)

Postapokaliptystyka opcjonalnie stwórz własne nietypowe uniwersum oparte o jakiś konflikt, przykładowo o II WŚ.

Postapo, mam nadzieję że to nie kolejne "plemiona".

Steampunk

Ile ja bym dał za grę w uniwersum Shaman Kinga :D

Gra o Tron

W klimatach Warhammera 40000 lub Warhammera Fantasty

Tyle pomysłów, że nie wiem od czego by tu zacząć. Przykuł moją uwagę pomysł o warhamerze bo sam kiedyś założyłem pbf o tej tematyce. Co do silnika gry to miałem już styczność z gotowcami, ale miały zwykle dużo błędów i miałem pewne problemy z dostosowaniem ich do swoich potrzeb. Zaczynam tworzyć coś całkiem od zera więc nic mnie nie ogranicza. Zastanawiam się nad wpleceniem elementów scifi, ale całej takiej gry chyba nie będę tworzył. Poza tym myślę nad dodaniem elementów ekonomicznych i strategicznych, ale wszystko po kolei.

Starożytność. Podboje Rzymu, Kartagina, Grecja, Germanie, Galowie itp. itd.

Sam kiedyś chciałem zrobić gierke przeglądarkową, miałobyć coś na podobieństwo GTA, można tu wymyślić fajne rzeczy:
- reprezentacja pozycji gracza za pomocą google map i poruszanie się miedzy miastami za pomocą pojazdów / jak szybko gdzie dojedziesz zależy od typu pojazdu, mógłbyś mieć własny samolot jak i korzystać z linii lotniczych, albo używać zwyczajnych samochodów.
- internet jak gta IV/V tutaj można dodawać fajny content tak jak naprzykład zaimplementować giełde walutową (jak w gta V)
- content odblokowuje się zależnie od pozycji w hierachii gracza (tzn pozycji w gangu mafii lub służbach bezpieczeństwa)
- rozbudowa własnego imperium budowa firm

- perm death
Itp itd.

Starożytność odpada, za dużo tego, musisz obczaić czego jest mało.

Obadaj grę Space Hack to jest dobre uniwersum.

Popieram pomysł typa, który wspomniał o Shaman Kingu. :D
Dziwi mnie, że powstają ciągle Naruta i gówniane Bleache, pbfów o nich jest multum, ale z tego co mi się zdaje chyba parę niby-via-www też... a o SK cały czas jedne pbf istnieje...

Ale do tematu - nawet dla via www o SK dałabym łeb do ścięcia...

Ja bym utworzył nieoklepaną (moim zdaniem) II WŚ jak ktoś tam na górze wspomniał. Temat ciekawy, rozwijanie swojej okolicy, a potem dużego terenu. Szkolenie wojsk i kupno/rozwijanie swoich broni.

P.S. Chyba sam się tym zajmę :lol:.

Sam kiedyś chciałem zrobić gierke przeglądarkową, miałobyć coś na podobieństwo GTA, można tu wymyślić fajne rzeczy:- reprezentacja pozycji gracza za pomocą google map i poruszanie się miedzy miastami za pomocą pojazdów / jak szybko gdzie dojedziesz zależy od typu pojazdu, mógłbyś mieć własny samolot jak i korzystać z linii lotniczych, albo używać zwyczajnych samochodów.- internet jak gta IV/V tutaj można dodawać fajny content tak jak naprzykład zaimplementować giełde walutową (jak w gta V)- content odblokowuje się zależnie od pozycji w hierachii gracza (tzn pozycji w gangu mafii lub służbach bezpieczeństwa)- rozbudowa własnego imperium budowa firm- perm deathItp itd.

Chyba naprawdę nie jesteś świadomy ograniczeń przeglądarki. :D

Mam już zarys gry, ale nie dam rady opisać wszystkiego od razu. Gra będzie toczyć się w czasach współczesnych coś jak powiedział kolega wyżej, czyli zakładanie firmy, odkrywanie różnych działów przemysłu tj. zbrojenia itp.

Gra będzie nastawiona na współpracę graczy, jeśli ktoś grał kiedyś w the west, to był tam motyw z rozbudową miasta. Zastosuje coś podobnego, czyli każdy członek organizacji będzie mógł pomóc tworzeniu nowych odkryć. Po wynalezieniu np. bomby atomowej, gracze będą ją mogli zbudować. Nie muszę dodawać, że gra będzie w dużej mierze oparta o wytwarzanie. Celem gry będzie zdobycie władzy nad światem (#typowe).