Jaka karta graficzna i płyta główna? Jaka obudowa?

Specyfikacja:

Płyta główna: ASUS M5A78L-M LX V2

Karta Graficzna:NVIDIA Ge Force GT 630

Procesor: AMD FX 8120 4(8)x3.1

Zasilacz: Tacens Radix VI 650w

radiator na procesor o wymiarach 12x13x15

Monitor 1920x1080

Pytania:

- Na jaką kartę graficzną wymienić aktualną?

- Jaką płyą główną zastąpić aktualną?

- Jaka obudowa? (Najlepiej dość dużo, z racji radiatora)

- Czy coś jeszcze powinno być wymienione?

Zależy mi na graniu w gry w stylu Black Desert na jak najwyższych (w miare możliwości) ustawieniach graficznych w rozdzielczości 1920x1080 i przy jak najwyższych klatkach (60)

Budżet na płytę główną, kartą graficzną i obudowę to między 800 a 1100zł. Jeśli będzie coś np za 1300, a bardziej wydajne, również mogę to rozważyć.

myślę nad płytą główną ASUS M5A97 EVO R 2.0, ale nie wiem, czy w takim razie warto w ogóle wymieniać

Na tym procku nie zaszalejesz, jest naprawdę strasznie słaby. Przydałaby się zmiana na i5.

ja bym sprzedal to i postawil cos na i5, ale jak juz bardzo chcesz w to pchac kase to max radeon 270x

naprawdę jest taka różnica między i5 a fx 8120? na ile starczy mi i5, jeślibym teraz kupił i dokupił radeon 280x?

i jaką płytę główną do i5?

sam zmieniłem dokladnie 8120 na i5 4690k i różnica jest duża.

Jednak nie jest tak, że to straszny badziew, bo jest całkiem przyzwoity i pociągnie nowe gry na mid-mid high-mid z dobra grafą. W codziennym użytkowaniu kompa nie odczujesz różnicy w ogóle (www, filmy, programy), ale w grach skok będzie bardzo duży.

a płyta np http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g43-lga1150-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g43-haswell-581869/

powiedz ile masz ramu.

Serio i5 4690k + ten gówno zasilacz? Błagam. Jak uda ci się opchnąć ten procesor + płyte główną, to powinno ci się udać kupić i5 4590 + jakaś płyta na B85 + radeon r9 270/280. Jak chcesz na już to za 1300zł masz coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/uhNrCY/ -> na tym też gry pójdą na zadowalających cię ustawieniach. Chociaż i tak nie wiadomo czy ma sens wymiana na i3, który wydajnościowo grach jest jak twój FX(którego możesz kręcić do oporu).

Moim zdaniem sprzedałbym cały ten komputer jaki masz i kupił nowy.

Ciężko powiedzieć na ile starczy i5, obstawiam ~dwa lata. W 2015 wychodza skylake'i od Intela, ramy ddr4 tanieją, więć może być różnie ( + radeony seria 300, a po nowym roku gtx 960, który mam nadzieje troche namiesza i w przedziale 900-1100zł się zmieści)

sam zmieniłem dokladnie 8120 na i5 4690k i różnica jest duża.Jednak nie jest tak, że to straszny badziew, bo jest całkiem przyzwoity i pociągnie nowe gry na mid-mid high-mid z dobra grafą. W codziennym użytkowaniu kompa nie odczujesz różnicy w ogóle (www, filmy, programy), ale w grach skok będzie bardzo duży.a płyta np http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g43-lga1150-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g43-haswell-581869/

Jest to kompletny badziew, bulldozery są słabsze nawet od PII. Po drugie, po co polecasz płytę na Z87 skoro są Z97?

powiedz ile masz ramu.Serio i5 4690k + ten gówno zasilacz? Błagam. Jak uda ci się opchnąć ten procesor + płyte główną, to powinno ci się udać kupić i5 4590 + jakaś płyta na B85 + radeon r9 270/280. Jak chcesz na już to za 1300zł masz coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/uhNrCY/ -> na tym też gry pójdą na zadowalających cię ustawieniach. Chociaż i tak nie wiadomo czy ma sens wymiana na i3, który wydajnościowo grach jest jak twój FX(którego możesz kręcić do oporu). Moim zdaniem sprzedałbym cały ten komputer jaki masz i kupił nowy.Ciężko powiedzieć na ile starczy i5, obstawiam ~dwa lata. W 2015 wychodza skylake'i od Intela, ramy ddr4 tanieją, więć może być różnie ( + radeony seria 300, a po nowym roku gtx 960, który mam nadzieje troche namiesza i w przedziale 900-1100zł się zmieści)

Od kiedy Tacens produkuje gówno zasilacze, mógłbyś oświecić? Pakowanie się w jako sprzętu na lata i3 4130 jest słabym pomysłem, ale nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś podobna wydajność do 8120, między tymi prockami są lata świetlne przepaści na korzyść i3. Tak samo Skylake wiele nie namiesza z prostej przyczyny - nie musi. Powodem tego jest zerowa konkurencyjność ze strony AMD.

Specyfikacja:

Płyta główna: ASUS M5A78L-M LX V2

Karta Graficzna:NVIDIA Ge Force GT 630

Procesor: AMD FX 8120 4(8)x3.1

Zasilacz: Tacens Radix VI 650w

radiator na procesor o wymiarach 12x13x15

Monitor 1920x1080

Pytania:

- Na jaką kartę graficzną wymienić aktualną?

- Jaką płyą główną zastąpić aktualną?

- Jaka obudowa? (Najlepiej dość dużo, z racji radiatora)

- Czy coś jeszcze powinno być wymienione?

Zależy mi na graniu w gry w stylu Black Desert na jak najwyższych (w miare możliwości) ustawieniach graficznych w rozdzielczości 1920x1080 i przy jak najwyższych klatkach (60)

Budżet na płytę główną, kartą graficzną i obudowę to między 800 a 1100zł. Jeśli będzie coś np za 1300, a bardziej wydajne, również mogę to rozważyć.

myślę nad płytą główną ASUS M5A97 EVO R 2.0, ale nie wiem, czy w takim razie warto w ogóle wymieniać