Jaka Karta Graficzna?

Siema.

Mam kłopot, bałagan w mózgu i dlatego proszę tutaj o pomoc dotyczącą kupna Karty Graficznej do mojego "Wooden PC" :)

A dokładnie mam zamiar kupić jakąś Kartę Graficzną ale nie wiem jaka będzie pasowała do mojego PC (Płyty Głównej), model mojej Płyty Głównej to "AsRock G41C-GS" myślę że to wystarczy aby coś tam doradzić a jeżeli nie to dopisze jakieś inne parametry PC jeśli będzie trzeba. Oczywiście w internetach już sprawdzałem sam jaka Karta była by odpowiednia ale na różnych stronach różnie pisze i już mam mętlik dlatego wolę tutaj zapytać :)

Chętnie pomogę Ci w wyborze karty graficznej jako iż sam jestem w trakcie składania dobrego zestawu. Zanim Ci pomogę, chciałbym żebyś napisał swój cały zestaw, żebym mógł podpasować kartę pod procesor żeby nie było tzw. "bottleneck". Może zarekomendujemy cały zestaw, bo jeśli procka masz słabego, to dobra grafika nie wyciągnie Cię z problemu małej ilości FPS w grach. Interesuje mnie ilość RAM, procesor, obecna karta graficzna i to by było na tyle. Także czekam na odpowiedź.

Zasilacz!

Podaj jaki masz zasilacz.

Znaczy się aktualnie karty graficznej nie mam żadnej, pc chodzi na zintegrowanej ponieważ ostatnio mi się spaliła i właśnie z tego powodu chce kupić nową pasującą, ale napisze to o co prosisz i model karty tej spalonej :)

Procesor: Intel Core 2 Quad Q8400 4x ~2.7GHz

Pamięć RAM: 4GB GoodRam DDR2

Karta Graficzna (spalona): Nvidia GeForce 9800GT 1G 256Bit

Zasilacz: Qoltec Q420W

420W myślałem że 450 a jednak 420 :D:P

Cóż, procka masz troszeczkę staruszka, jeżeli lubujesz się w GTX'ach to poleciłbym Ci pod niego GTX 550 TI którego sam obecnie używam do Phenoma II. Mógłbyś też spróbować upchnąć GTX 460 bo jest lepszy od GTX 550 TI, aczkolwiek nie wiem czy wykorzystywałaby całą swoją moc przy twoim procku, a wnioskuje iż jesteś laikiem jeśli chodzi o OC procesora, bo jeśli zakręciłbyś go do 3.0 GHz to byłoby fajnie, ale nie wiem jak to się zgra przy twoim zasilaczu, a szkoda żebyś popalił i procesor i zasilacz. Tak jak napisałem, używki GTX 460 znajdziesz już po ~150 zł, tak samo sprawa ma się z GTX 550 TI. Właściwie na Twoim miejscu brałbym GTX 460, bo miałby większy zapas mocy, a Twój zasilacz powinien to uciągnąć na styk.

@Edit

Nawet jeśli zasilacz 420W, no to tak jak napisałem - na styk, ale mógłby się grzać. Jakbyś miał chociaż budżet 1000 zł to byśmy Ci zbudowali całkiem fajną machine, ale wiem że pieniądze z nieba nie lecą.

Ta karta gtx460 mogła by być, bardzo fajna do mojego wooden pc :P tylko było by jeszcze lepiej gdyby miała z 2GB pamięci ale to pewnie za dużo na taki stary pc i pewnie kupie tą kartę bo ogólnie to chciałbym tylko żeby była lepsza niż ta stara a ta lepsza jest ^^

Spaliła się w czasie burzy czy po prostu pewnego pięknego dnia szlag ją trafił? Jeżeli to drugie to rozważ wymianę zasilacza, co prawda nie wiem nic o nim i nie widziałem go w środku ale prawdopodobnie to jakaś bieda bez filtrów i zabezpieczeń jakichkolwiek.

Do rozdzielczości 1680x1050 1GB wystarczy. Ja na takiej rozdzielczości gram w gry na 9800gt 512MB.

Po za tym te karty nie wykorzystają większej ilości pamięci ze względu na ograniczenia szyny i samej wydajności. 2GB moim zdaniem tak, ale dla HD 7850/ GTX 650 Ti Boost.

Podaj jaki masz procek, tak jak MrSzop sugerował. To ważne.

Parametry komputera podałem parę postów wyżej, a co do karty to padła od tak sobie, po prostu odszedłem od kompa zrobić sobie herbaty i gdy wróciłem komputer był wyłączony i już nie chciał odpalić a dodam też bo zapomniałem iż karta spaliła się w sierpniu a płytę główna wymieniłem na nową w maju bo starsza płyta od oryginalnego zestawu padła właśnie w maju wybiło kondensatory.

A i jeszcze coś powiem, komputer na oryginalnym zestawie działał do maja tego roku czyli dokładnie 5 lat bo kupiłem go w maju 2009 i pierwsze padła płyta główna a niedługo potem ta karta graficzna.

Mój błąd faktycznie podałeś. :(

Moim zdaniem, Twój zasilacz zabija pozostałe komponenty przez zbyt duże odchylenia napięcia od normy. Czyli co jakiś czas podaje zbyt duży i zbyt mały prąd naprzemiennie.

W jednym z tematów użytkownik polecił ten zasilacz http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ . Wydaje się być wporzo.

Teoretycznie kondensatory mogły paść same z siebie, ze starości. Na pewno stabilny zasilacz zwiększa żywotność całego zestawu.

Jedno jest więcej niż pewne, to że zastałeś kompa wyłączonego to dzieło:

a ) zasilacza

b ) temperatur

Z przewagą wersji a) :) .

zasilacz mam dokładnie taki jak w archiwum tej aukcji allegro: http://archiwumallegro.pl/zasilacz_qoltec_420w_silentline_q420w_od_1_zl-807539257.html

Ten zasilacz 420W to ma tylko w nazwie. Pewnie po głębszych oględzinach okazało by się iż realnie to 300 - 350W.

Na twoim miejscu kupił bym coś taniego i zaczął powoli odkładać na new PC.

Sprzęt elektroniczny z roku 2006 - 2010 to tzw czarna seria do której dopłacać się nie opłaca.

Również poszedł bym w 550Ti/460 nie jest to takie drogie i jak się spali to nie będzie żalu .

Więc tak zrobię kupie ta gtx460 taka wystarczy i zacznę zbierać na nowy PC :)

Jeżeli nikt nie ma nic do dodania to problem rozwiązany, dziękuje wszystkim za pomoc :)

Siema. Muszę odświeżyć temat ponieważ, chce kupić tą kartę graficzną na allegro (gtx460) ale koleś w opisie pisze że "Karta wymaga dodatkowe 2x6pinowe zasilanie..." wyjaśni mi ktoś o co z tym chodzi ? Chce mieć pewność że mam to zasilanie czy coś tam ;)

Siema. Muszę odświeżyć temat ponieważ, chce kupić tą kartę graficzną na allegro (gtx460) ale koleś w opisie pisze że "Karta wymaga dodatkowe 2x6pinowe zasilanie..." wyjaśni mi ktoś o co z tym chodzi ? Chce mieć pewność że mam to zasilanie czy coś tam

od zasilacza powinien iść kabelek 6'scio pinowy , są też takie przejściówki że z 1 robi się 2 albo że ze 4 pinów sie robi 6 nie pamiętam już dokładnie . dobre zasilacze zazwyczaj mają ich wiecej ... wydaje mi się że wszystkie karty powyżej 1gb pamięci już wymagają tego dodatkowego zasilania ...

Siema.

Mam kłopot, bałagan w mózgu i dlatego proszę tutaj o pomoc dotyczącą kupna Karty Graficznej do mojego "Wooden PC" :)

A dokładnie mam zamiar kupić jakąś Kartę Graficzną ale nie wiem jaka będzie pasowała do mojego PC (Płyty Głównej), model mojej Płyty Głównej to "AsRock G41C-GS" myślę że to wystarczy aby coś tam doradzić a jeżeli nie to dopisze jakieś inne parametry PC jeśli będzie trzeba. Oczywiście w internetach już sprawdzałem sam jaka Karta była by odpowiednia ale na różnych stronach różnie pisze i już mam mętlik dlatego wolę tutaj zapytać :)