Jaka klasa

Witam, mam problem bo nie wiem jaką wybrać klasę i liczę na waszą pomoc.

Interesuje mnie głównie gra Pve więc dobrze by było żeby moja klasa była potrzebna w party i ludzie chętnie mnie do teamu przyjmowali i chciał bym żeby klasa nie była zbyt prosta. Jeszcze dodam jedno pytanie czy wybór gatunku osoby daje jakieś bonusy do postaci?

Jeśli mowa o PvE, no to podobno warrior.

Ale najlepiej to zaleźć sobie gildie i grać tym czym się chce - nie słuchać randomów - bo obecny content PvE da się zrobić bez żadnego problemu każdą klasą.

Dużo nie grałem, w sumie dopiero zaczynam, chociaż GW2 mam długo już i często oglądam streamy, a jeszcze mam w planach kupno dodatku. Ale polecę Mesmera, dużo nie powiem ale klasa wydaje się być fajna i przydatna. Bo ma swoje teleporty, które pewnie do szybszego i łatwiejszego robienia contentu się przydaje. Warrior zawsze wydawał mi się taki pospolity ale oglądałem dziś Points of Interest gw2 i warrior berserker fajnie wygląda. Podpala wszystko nawet z bowem nałożonym i bije szybko jak się użyje czegoś tam na F1.

Sam mam problem wielki z wyborem klasy, bo w sumie wszystko jest fajne.

Xar dobrze mówi ale jednak:

- War

- Mes

- Guard

- Thief

- Elek

Są w obecnej ,,mecie,, PVE,ale tylko najwięksi napinacze wołający ,,gear check,only meta,full zerk,,zwracają na to uwagę :) ale raczej nie będzie CI zależeć tak szybko na tym więc graj czym CI się podoba bo to chyba najlepsze wyjście , content pve jest miły przejemny i no niewiem ... nudnawy po jakimś czasie :)?

Ah i bym zapomniał,ludzie mają uraz do longbow rangera z bearem

Jeśli chcesz być przydatny, a gra ma być wyzwaniem to polecam elementaliste lub thiefa. Obydwie klasy są dosyć wątłe, więc wyzwaniem jest robić swoje i nie paść przy tym :)

Nie słuchaj Xara i tych jego pierdół o raidach i o tym, że teraz to nie ma sensu, lol. O, poszedł po rozum do głowy i zedytował posta. Może zostań przy tym 3-letnim conqueście?

1. Rasa.

Nie, nie ma znaczenia.

2. Dungi z PUG-ami i metaidiotami

Elementalista, Guardian, Warrior,

mesmer/thief

3. Trudność?

Elementalista

mesmer/thief

4. Jeśli pytasz o to, jaką klasę wybrać, bo chcesz, żeby brali cię do party, to możesz sobie odpuścić.

5. Nigdy nie rozumiałem "jaką klasę bierze się najchętniej do party?" i granie klasą, którą bierze się najchętniej. Może stoi za tym jakaś głębsza filozofia? To tak jakbym poszedł na geriatrię, bo będzie więcej emerytów, ale tak naprawdę od zawsze kochałem architekturę.

6. Jak pewnie zauważyłeś w innych grach MMO, do party najchętniej bierze się klasy pod ich role, czyli najchętniej bierze się healerów/tanków, a najmniej DPS-ów. DPS-ów bierze się najmniej, bo jest ich najwięcej. W GW2 jest inaczej. Najwięcej jest guardianów, elementalistów i warriorów i to kolejny powód dla którego twoje pytanie nie ma sensu. Jeśli w grze chcesz pracować zamiast się bawić, to droga wolna.

@Aguire

A widziałeś Heralda? Enarion najwyraźniej jest graczem F2P i jeszcze nie w głowie mu dodatek. Pytam, bo meta zmieni się na 100% i na 99% będzie tam herald, tak więc mówienie o przyszłości nie ma sensu.

A ja z innej beczki - METE mozecie sobie wsadzic w dolna czesc ciala :P. Nigdy tego nie rozumialem, tak w lolu/docie jak tutaj. Fakt, sa idioci co chca party "only zerk", ale nie na tym to polega bo jest tez cala masa druzyn ktore chca po prostu dobrych graczy w swoich klasach :).

Co do popularnosci - klas jest mniej wiecej po rowno, przynajmniej teraz.

A co do przydatnosci - to tak jak wyzej, nie rozumiem tego. Kazda klasa jest przydatna jesli jest odpowiednio grana. Ba, nawet taki necro (dobrze prowadzony, z WLASNYM buildem) moze rozwalic 2 warkow + ele d/d :P. A w dungach co? To samo, sam umie cale fale wrogow rozwalac nie otrzymujac nawet jednego hita. Minus? Przy bossie bije glownie z broni. Za to caly trash moze sam zrobic i team nie otrzyma ani jednego hita.

Wiec moja rada : olej mete i graj tym co lubisz. Kazda klasa jest chetnie brana do druzyny, wszystko zalezy od konkretnych osob - bo ktos np nie bierze hunterow, a ktos inny nie chce np guardkow/warkow/zerkow (tak, tego ostatniego to sam nie chce w teamie xd). Po prostu wez klase pod twoj feeling jej. Mi najbardziej pasowal mesmer i necro - po prostu z wygladu i klimatu :D. A pozniej jako ze to lubilem to pracowalem nad wlasnym buildem az znalazle perfekcyjny build pod MOJ styl gry :D

Zdecydowanie elementalista jest god-tierem na PvE.
Ice bow, buffowanie party (za pomocą blastowania fire fieldów), perma fire field na staffie, lightining hammer.
Zdecydowanie teraz najsilniejsza (ale i trudna) klasa pod PvE.

Witam, mam problem bo nie wiem jaką wybrać klasę i liczę na waszą pomoc.

Interesuje mnie głównie gra Pve więc dobrze by było żeby moja klasa była potrzebna w party i ludzie chętnie mnie do teamu przyjmowali i chciał bym żeby klasa nie była zbyt prosta. Jeszcze dodam jedno pytanie czy wybór gatunku osoby daje jakieś bonusy do postaci?