Jaką postać przydatną w PT polecacie tanka czy klera ? Czy moze jeszcze inna?

Mam już gunnera (swietna postać) i myśle nad 2 postacią dobra w pt

spirit master, templar, chanter,

Cleric i Chanter. Cler ma najmocniejszego heala + range attack, natomiast Chanter zapewnia aury, które bardziej niż jemu pomagają jego drużynie. Dodatkowo atakuje raczej melee. Grałam również templarem i w połączeniu z sorcem miazga :D

Jako sztyleciarz i spellcaster powiem, że chciałbym mieć dobrego klera zamiast tanka. Zależy też gdzie lecicie, ale w sumie i tak typowy support jest chyba rzadziej braną rolą, so...

A jak Cleric sam sobie radzi w expieniu ?

Grałam Clerem solo gdzieś do 45 lvla i na pve radzi sobie całkiem przyzwoicie. Ta klasa może nosić ciężki pancerz a w połączeniu z mace i tarczą daje całkiem duży dmg i dobrą obronę. O ile Chanter walczy bardziej w zwarciu to kleryk jest dystansowy i wśród wielu uważany jest za po prostu mocniejszego od Chantera. Ciężko mi się z tym nie zgodzić, gdyż zrobiłam dla porównania Chantera i ginę nim zdecydowanie częściej. Na solo pvp Cleric też ma spore szanse, żeby przynajmniej uciec ;) Ma więcej skilli na leczenie (choć Chanter ma więcej stigm do heala) i może się szybko leczyć. Za to ma tylko podstawowe buffy (takie, jak można dostać u NPCa, kiedy Chanter ma je wymaksowane do 3 poziomu) a Chanter poza buffami ma aury zwiększające u siebie i towarzyszy atak fizyczny, magiczny, szybkość ruchu i odnowę many (tylko dla innych postaci w party). Chanter może mieć chyba odpalone tylko 3 aury.

Hmm to juz mi ułatwiłaś życie dzięki za rady B)

Kleryk - miodek

Grałem solo do 42lvlu i powiem że w expie 0 problemów, na questach 0 problemów i solowałem bossy których moi kumple nie dawali rady w 3 ^^ Na pvp to wg mnie bardzo dobry char ponieważ w secie za silvery na 40lvlu zabijałem kazdą inną klasę w tym gunnera bez większych problemów. Największa frajde sprawiały mi rifty po 3-4 osoby i dbanie o ich bezpieczeństwo mając podobny dmg do nich ; )

ps. Wysolowałem Behemotha na 40lvlu ^^

Nie wiem jak a innych serwerach ale na nexusie ( jak w większości mmo ) największe zapotrzebowanie jest na cler'ów i tank'ów. Co do clera, jeśli się ogarnia to postać praktycznie miażdży inne, jest zarówno dobra w pve jak i pvp.

To już wiem kogo robię ^_^ ostatnie pytanie bron dwuręczna czy tarcza z tą bława czy czymś tam.. ?

Na początek laska. Później już zależy od buildu.

Mam już gunnera (swietna postać) i myśle nad 2 postacią dobra w pt