Siema w luty kupilem skrzynke za 3k teraz powoli zbieram reszta sprzetu. Chcialbym kupic monitor jednak w ogole nie orientuje sie w cena/jakosc. Potrzebuje pasujący monitor do kompa w przystepnej cenie. Doradzcie cos.
Jaki monitor
pasujacy monitor do pc -.- uuuuuuuhahahhaah -.-
stary kup sobie 22 cale hd i tyle co ty chcesz zeby laserami strzelal ?
Patrzysz na monitor cena jaki ma kontrast (wiekszy lepszy) i biery
korzystaj z google -.- http://www.t3.com/features/best-gaming-monitor-2013/asus-vg248qe-jpg masz tematów miliony o rankingach monitorów dla graczy
http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/5994958
EDIT sam sie DZZ nie wypowiadaj autor nie napisal NIC!! co to ma byc i czego oczekuje a ja dalem mu liste gammingowych monitorów
i wybacz nie slyszalem zeby monitor do mmorpg a strategi sie czyms roznil
tak dzz powiedz mi ze roznica 4/2 ms na monitorze jest ogromna jak on nawet tego nie zauważy -.- ludzie wymiataja w fpsy na zwyklych monitorach rozumiem myszka ale monitor -.-
DZZ jakikolwiek gammingowy monitor ma 4>x niedowierzanie i nie mow mi ze miedzy 4ms a 2 jest gigantyczna roznica
to samo sie tyczy matrycy czy kata widzenia -.- nikt nie gra siedzac z boku monitora (matryca matwoa jest wygodniejsza w lato ale ma mniejsza glebie czarnego koloru to jedyna roznica)
Jedyne na co musi zwracać uwage to cale ,rozdzielczosci, CD/M. Wieksze CD/M tym ladniejsze i wyraźniejsze kolory niestety monitory powyżej 250cd/m sa drogie
Magar, jak nie wiesz o co chodzi, to sie nie wypowiadaj.
Arttekk, musisz nam napisac, do czego ten monitor ma byc. W jakie gry bewdziesz gral, bo wnioskuje, ze wlasnie do gier on bedzie, a od gatunku i stylu gry duzo zalezy.
EDIT:
EDIT sam sie DZZ nie wypowiadaj autor nie napisal NIC!! co to ma byc i czego oczekuje a ja dalem mu liste gammingowych monitorówi wybacz nie slyszalem zeby monitor do mmorpg a strategi sie czyms roznil
Ale dla gracza FPSow juz znaczenie ma i to ogromne. I mowie tutaj o bardzo wielu czynnikach.
Patrzysz na monitor cena jaki ma kontrast (wiekszy lepszy) i biery
Tak, jestes bardzo pomocny.
autor nie napisal NIC!!
Dlatego zadalem mu pytanie, aby sie okreslil.
EDIT 2:
tak dzz powiedz mi ze roznica 4/2 ms na monitorze jest ogromna jak on nawet tego nie zaóważy -.- ludzie wymiataja w fpsy na zwyklych monitorach rozumiem myszka ale monitor -.-
Ty takiej roznicy nie widzisz, ja widze, dlatego jesli koles powie, ze chce grac w dynamiczne, szybkie gry, to mu polece monitor z wysokim odswiezaniem, a ze takei drogie, to bede polecal crt. Odpal sobie Quake na 65hz i na 250, przy fpsie 250 i czasie reakcji 8 a 4. Jesli nie widzisz roznicy, to nie wypowiadaj sie w tym temacie.
Jak na te czasy to CRT mają za niską rozdzielczość. Chyba 1024 x 768 to ich najwyższa. Zresztą gdzie on teraz by taki kupił? Na mistrzostwach takiego Counter-Strike'a mają LCD, więc tutaj argument nie jest trafiony. Po pierwsze niech nam Arrtekk określi ile może na monitor wydać.
Blaumro, chodzi mi tylko o to, ze Magar na odwal sie rzucil tekstem o kontrascie, a nawet nie wie, czego Arttekk oczekuje (jego tez wina, bo nic nie napisal...)\
Blaumro, nie wiesz na jakich monitorach tam graja, ale celuje, ze maja odswiezanie 120 hz. Ja gram w Quake na 1024 X 768 rozdzialce, bo wtedy moj monitor osiaga lepsze odswiezanie i widac ogromna roznice. I tak mam zamiar kupic starego crtka, sa ogloszenia na tablicy albo oferty na allegro. Tanio, a dobrze.
no super DZZ ale technologia nie skupia sie na Q3
kolega nie wazne czego potrzebuje napewno musi posiadac monitor sprostajacy dzisiejszym STANDARDOM czyli...
-matryca hd
-wysokie niedowierzanie ponizej 5ms
-wyoka rozdziałke
-glebie kolorów
teraz nikt nie skupia sie na jakims syfie jak Q3 czy archaicznych walfenstainach -.- bedzie chcial efektów w BF PIEŃĆ to na 1000x700 bedzie mial bron na 3/4 ekranu -.- Odświerz swoje info o technologiach i OBECNYCH grach
era dinozaurów jak q3 i baldury sie skonczyla
Dokładnie podaj więcej czynników.
Bo jeśli planujesz głównie grać w FPSy to przydał by się taki z matrycą 120/144Hz ale to swoje kosztuje.
Jeśli wolisz RPG/MMORPGi to brał był monitorek do dobrymi kolorami (by podziwiać widoki) wtedy idelana będzie matryca IPS (i to też nie te najtańsze)
a ja dam pierwszą propozycje z morele, matryca IPS, cena w miarę dobra, dobra wielkość, HD i do tego znaczek jakości w testach PurePC
Magar, teraz wymieniasz dzisiejsze standardy, a wczesniej rzuciles tylko glupim kontrastem. Widzisz wiec, ze mam i po czesci racje, ze sie nie zainteresowales, a tylko nabiles posta, aby to pokazac, jaki jestes pomocny ; p. Jak mowilem: poczekajmy na wypowiedz samego zainteresowanego, nie wiesz co go interesuje, ja tez nie, wiec chyba warto poczekac, dopytac.
eraz nikt nie skupia sie na jakims syfie jak Q3 czy archaicznych walfenstainach -.- bedzie chcial efektów w BF PIEŃĆ to na 1000x700 bedzie mial bron na 3/4 ekranu -.- Odświerz swoje info o technologiach i OBECNYCH grach
No i szkoda, bo przez to musimy sie meczyc z nudnymi CoD'ami ; p . Choc wydaje mi sie, ze era starych fpsow wroci, a przynajmniej modelu rozgrywki, jaka proponuja. Wszystko przemija, to samo stanie sie z moda na modern war, tak jak kiedys wszyscy pykali w fpsy o drugiej wojnie swiatowej. A ze moda zawsze wraca, to za pare lat bedziemy grac w szybkie i skillowe FPSy ; p. Oby! A co do BFow, to jak ktos gra na powaznie online, to i tak gra na niskich detalach. Wodotryski sa dla niedzielnych graczy i nie mowie tego zlosliwie, tylko chce ponownie zaznaczyc, ze musimy poczekac na wypowiedz Arttekka.
EDIT:
No, XarduneK zrozumial o co mi chodzi xD
FlashGordon
Ja tam bym bardziej myślał nad Dell P2414H jeśli miał bym brać IPS'a.
Oczywiście jesli budżet był by większy... to sprawa lekko by się zmieniła.
Natomiast jeśli miał by to być monitek 120Hz/144Hz to trzeba pamiętać że tam zazwyczaj TN'ka a kolory są mizerne (porównując do IPSa).
Chyba że by wybrać coś z matrycą VA ale to już trochę zawrotne sumy (2000zł+)
P.S. Jeśli możesz podaj jaką konkretną masz skrzynkę, bo może się okazać że będzie za słaba na 120/14Hz (bo tam musi być 100FPS+) aby to trzymało się "kupy".
Monitory 120Hz + to się kupuje dla naprawdę kozak maszyn. Dla przeciętnego komputera to zmarnowane $$ bo nie wykorzystasz
NIe ma zadnej roznicy miedzy monitorami w grach , w myszkach to samo....sam bylem jednym z topowych graczy mohaa gdzie tzreba bylo miec naprawde skilla i malo kto umial w to grac ...a gralem/gram myszka za 30 zl tak jak i wiekszosc tych pro ;] Kupujesz to co ci odpowiada lub to zeby poszpanowac w gimnazjum bo wyzej juz kazdy ma to gdzies jakiego kto ma kompa - ale sie umie grac albo nie umie proste i logiczne myszki monitory klawiatury nic nie daja jezeli ktos nie umie grac
Dzz - byles moderatorem ale widac nic z tego nie wyniosles i kolejny temat , w ktorym sie wypowiadasz niemajac pojecia co piszesz przykro mi ale piszesz brednie
NIe ma zadnej roznicy miedzy monitorami w grach , w myszkach to samo....sam bylem jednym z topowych graczy mohaa gdzie tzreba bylo miec naprawde skilla i malo kto umial w to grac ...a gralem/gram myszka za 30 zl tak jak i wiekszosc tych pro ;] Kupujesz to co ci odpowiada lub to zeby poszpanowac w gimnazjum bo wyzej juz kazdy ma to gdzies jakiego kto ma kompa - ale sie umie grac albo nie umie proste i logiczne myszki monitory klawiatury nic nie daja jezeli ktos nie umie grac Dzz - byles moderatorem ale widac nic z tego nie wyniosles i kolejny temat , w ktorym sie wypowiadasz niemajac pojecia co piszesz przykro mi ale piszesz brednie
I tak i nie.
Jeśli ktoś nie umie grać to nic mu nie pomoże. Załóżmy jednak że spotykają się gracze o podobnym skillu ale jeden z nich ma więcej wodotrysków .
przeważnie wygra ten drugi bo ma szybszy dostęp do klawiszy.
Teoretyczna sytuacja na pvp jako Healer.
Ktoś z twojej drużyny dostaje po papie , musisz go targetnąć , odpalić skill leczący , później targetnąć siebie i również się podhealować. całkiem sporo do zrobienia , wprawnemu graczowi zajmie to hmm 3 - 5 sec ? Natomiast ci co mają klawiaturę i napisane na nią macro mogą jednym klawiszem to zrobić .
I tak i nie.Jeśli ktoś nie umie grać to nic mu nie pomoże. Załóżmy jednak że spotykają się gracze o podobnym skillu ale jeden z nich ma więcej wodotrysków . przeważnie wygra ten drugi bo ma szybszy dostęp do klawiszy.Teoretyczna sytuacja na pvp jako Healer. Ktoś z twojej drużyny dostaje po papie , musisz go targetnąć , odpalić skill leczący , później targetnąć siebie i również się podhealować. całkiem sporo do zrobienia , wprawnemu graczowi zajmie to hmm 3 - 5 sec ? Natomiast ci co mają klawiaturę i napisane na nią macro mogą jednym klawiszem to zrobić .
macro mozesz zrobic na kazdej klawiaturze - jak pisalem - nie ma roznicy jaki masz sprzet ;] wystarczy ogarniac gre oczywiscie nie pisze o myszcze na kulke...tylko jakies laserowce ,ktora w miare chodzi nawet za 30 zl
Eee wiesz co to jest macro ?
NIe ma zadnej roznicy miedzy monitorami w grach , w myszkach to samo....sam bylem jednym z topowych graczy mohaa gdzie tzreba bylo miec naprawde skilla i malo kto umial w to grac ...a gralem/gram myszka za 30 zl tak jak i wiekszosc tych pro ;] Kupujesz to co ci odpowiada lub to zeby poszpanowac w gimnazjum bo wyzej juz kazdy ma to gdzies jakiego kto ma kompa - ale sie umie grac albo nie umie proste i logiczne myszki monitory klawiatury nic nie daja jezeli ktos nie umie grac Dzz - byles moderatorem ale widac nic z tego nie wyniosles i kolejny temat , w ktorym sie wypowiadasz niemajac pojecia co piszesz przykro mi ale piszesz brednie
Może dla ciebie w grach nie ma ale już w monitorach jest, różnego rodzaju matryce, jakość wykonania, dodatki, niezawodność, martwe piksele, jest sporo czynników które mają wpływ na wybór monitora i które trzeba brać pod uwagę, ale ty widocznie zachodzisz do sklepu i mówisz: nie znam się wciśnijcie mi jakiś shit z końcówek magazynowych i ja to łyknę. Może w gry które ty grasz ... tetris, saper pro graczu to nie ma różnicy, ale w grach mmo przydaje się myszka droższa z większą ilością klawiszy i dobrym softem do tworzenia makr, ale co ja tam wiem nie byłem w pro teamie gdzie grają przy użyciu myszek za 30 zł z biedronki. Tu nie chodzi też o szpan ale też o komfort użytkowania, w pracy mam a4 tech za 15 zł, ale w domu grając w RIFT, DIABLO3, Heroes6, Anno, CS 1.6 nie wyobrażam sobie posiedzenia 6-10 godzinnego z tym czymś pod moją ręką. Yhy na każdej, co tam że nie ma softu do makr, nie ma klawiszy do makr i jak wciśniesz 3 klawisze to ścina, ale dla pro gracza to nie przeszkadza, nie wiem w co ty grasz ale w wyobraź sobie że są ludzie którzy grają w gry które wymagają więcej niż, shiftu, sapcji, e, r, q i w myszce tylko LPM czasem PPM.
Boli cie że gość miał Moda ? Nikt nie jest nieomylny przy okazji.
Pozdro i pamiętaj chłopak że skoro ty jesteś minimalistą to nie znaczy że każdy musi taki być.
http://www.komputronik.pl/product/212410/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/23_Philips_234E5QHSB.html
Polecam ci ten sam go uzywam i sprawdza się świetnie stosunek ceny do jakości jest jak najbardziej w porządku
No i szkoda, bo przez to musimy sie meczyc z nudnymi CoD'ami ; p . Choc wydaje mi sie, ze era starych fpsow wroci, a przynajmniej modelu rozgrywki, jaka proponuja. Wszystko przemija, to samo stanie sie z moda na modern war, tak jak kiedys wszyscy pykali w fpsy o drugiej wojnie swiatowej. A ze moda zawsze wraca, to za pare lat bedziemy grac w szybkie i skillowe FPSy ; p. Oby! A co do BFow, to jak ktos gra na powaznie online, to i tak gra na niskich detalach. Wodotryski sa dla niedzielnych graczy i nie mowie tego zlosliwie, tylko chce ponownie zaznaczyc, ze musimy poczekac na wypowiedz Arttekka.
Dokładnie, Pr0 gracz, gier Shooterowych, który zarabia na graniu (uczestniczy w jakiś zawodach e-sportowych), gra na najniższej grafice!, dla czego?, dla tego że łatwiej jest zlokalizować przeciwnika, a jak się gra w dzisiejsze gry to już tak jest urealniona grafika jak i większość pierduł do niej dodanych typu trawa, krzaki (szczególnie w nowych BF'ach) jak i oczojebne shadery i bloomu jak i blury że na prawdę taka grafika to wręcz przeszkadza skillowemu graczowi ;p.
Więc jak napisał Dzz, grafika na Ultra jest dla niedzielnych graczy co lubią nacieszyć oczy, a dla e-sportowego gracza nie potrzebne są wodotryski więc nie musi na porządny sprzęt wydawać kasy, jeżeli już to tylko na monitor większy xD
Siema w luty kupilem skrzynke za 3k teraz powoli zbieram reszta sprzetu. Chcialbym kupic monitor jednak w ogole nie orientuje sie w cena/jakosc. Potrzebuje pasujący monitor do kompa w przystepnej cenie. Doradzcie cos.