Jaki monitor?

Hej, niedługo będę składał nową stacyjkę do gier.
Jako, że jestem typowym "laptopowcem" chciałbym zapytać o monitor.
Na komputer chcę przeznaczyć w zależności ~6 lub 7 tyś. zł.

Jaki monitor powinienem kupić? Chciałbym się zmieścić w kwocie 800 zł. Przede wszystkim zależy mi na jakości oraz około 23 calach.
Zastanawiam się też czy wybrać matową matrycę... W tym przypadku jest mi to chyba obojętne.
Czy w tej cenie dostanę coś dobrego? A może znajdzie się niezły monitor za mniejsze kwoty (300-500zł)? Nie mam prawie żadnej wiedzy jeśli chodzi o monitory.

Dzięki!

Komp za 6/7 tysiecy, a monitor za 300? Cos tutaj nie gra kolego, ale bez offtopowo.

Celuj w BENQ 24" FHD 1ms (morele/techplanet)

Pytam z ciekawości bo widziałem mnóstwo tańszych monitorów a, że na nich się nie znam, to prawdę mówiąc nie wiem czy za mniejszą cenę nie można dostać czegoś co nie będzie wcale gorsze od monitora za 700-800 :P

Okej, dzięki.

zawszę czegoś będzie brakować a tu duża plamka(pikseloza) a tu odświeżanie małe, lub brak hdmi lub brak FHD, itd. to są tanie monitory jak chcesz przeznaczyć 6-7 koła na kompa to monitor mniej więcej około 1k będzie w sam raz lub możesz celować w coś jeszcze lepszego. Wszyscy zachwalają LG lub ezio lub jak wyżej powiedział Quaku Benq.

Aha złotego środka nie ma trzeba przelecieć sie do sklepu i zobaczyć na żywo monitor, podłączony do zobaczenia jak kolory wyświetla lub jakie opcje ma do ustawienia

Hmm. A ten:

http://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-black-hawk-ge2488hs-649008/

?

Jak kupujesz taki dobry komp to monitor musi mieć obowiązkowo 144 HZ, ta iiyama nie ma, polecam Benq XL2411z.

To już 1200zł. Tyle na monitor nie chcę wydawać ;/

Czemu 144 HZ?

To już 1200zł. Tyle na monitor nie chcę wydawać ;/

Czemu 144 HZ?

Bo z 60 hz będziesz widział tylko 60 fps, prawdziwy gamingowy experience ma się dopiero na 144 hz.

O, o tym nie wiedziałem ;o

A jest/polecisz jakiś 144hz do 800 zł ? ;d

Używany monitor XL2411Z dorwiesz za 800-950zł, znajdziesz z gwarancja jeszcze. Monitory nie są takie awaryjne więc można śmiało używki kupować, sam tak zrobiłem

Póki co to widzę tylko jedną licytację z tym monitorem za 800 zł.

Wolałbym nówkę prawdę mówiąc.

Najpierw powiedz w jakie gry zamierzasz grać, bo jeśli nie grasz w CS:GO, to monitor 120 czy 144hz jest ci zbędny. W Wiedzminie 3 czy nowym TR będziesz mieć problem z utrzymaniem 60 fps ze wszystkimi bajerami włączonymi.

Ja na twoim miejscu kupiłbym dobry monitor 1440p 60hz ips.

Myślałem właśnie nad grami typu Wiedźmin 3,Fallout 4, WoW, TESO, H1Z1 itd.

Kartę jaką kupujesz ? GTX 980TI ?

Ogólnie popatrz sobie jak gry chodzą odpalone na ultra w 1080p na gtx 980ti.

https://www.youtube.com/user/DudeRandom84/videos - Dużo filmów z GTX 980TI w 1080p.

Tutaj już PC Master Race czyli Titan X w SLI :P

Nie ma co brać monitora 144hz do gier typu Wiesiek, Fallout czy inne gry single player. Moim zdaniem monitor 120/144hz ma sens jak grasz nałogowo w cs'a xD

Z tym monitorem to pojechał. 144hz jest super, ale jak się gra w bardzo dynamiczne gry, jeśli nie to dobry monitor najlepiej IPS, bo odwzorowane barwy są wyśmienite i gry pięknie wyglądają, sam taki posiadam za około 1k. Mam oczywiście monitor 144hz od jakiegoś czasu, ale grałem na nim nie wiele, rzadko gram w gry typu cs czy bf4.

A jak myślisz nad tymi grami co piszesz, to nawet się nie zastanawiaj, tylko bierz jakiegoś dobrego IPS'a :)

Okej, dzięki.

Tak, raczej GTX 980 albo 980Ti

Moim zdaniem nowy GTX 980 jest nie opłacalny, lepiej dopłacić do 980TI. Nowy Tomb Raider tak, żre VRAM, że w dzisiejszych czasach 6GB VRam wydaje się optymalną wartością.

Kiedy w ogóle planujesz tego kupić kompa ? Przed wakacjami powinny pojawić Pascale i Polarisy wykonane w 16nm. Wzrost wydajności ma być dość spory względem Maxwella ;> Sam czekam na kartę która badzie 2x wydajniejsza niż mój GTX 780, wtedy od razu ją kupuje ;>

W kwietniu/maju będę już miał całą sumkę.

Właśnie tak się zastanawiałem czy coś nowego nie wyjdzie, bo powinno, ale...

Wiesz, 6000 + cena monitora to jest maximum. Zależy mi na jak najlepszej grafie.

Do maja jeszcze czas, więc zbieraj hajs :)

"Serwis VideoCardz na podstawie własnych źródeł twierdzi, że najwyższy wariant rdzenia GP100 Pascal otrzyma nawet 6144 procesorów strumieniowych, czyli dwukrotnie więcej niż w przypadku GM200 Maxwell. Na początku możemy jednak spodziewać się flagowca posiadającego około 5120 procesorów CUDA umieszczonych w 40 jednostkach SMX. Jeżeli chodzi o niższe modele, to GP104 powinien otrzymać 20 jednostek SMX oraz 2560 procesorów strumieniowych."

Ogólnie całkiem możliwe, że przyszły "GTX 1070" (GP104) będzie mieć podobną wydajność jak GTX 980TI, a cena raczej nie powinna przekraczać 2k zł.

Przynajmniej z GTX 780TI i GTX 970 tak zrobili, więc jeszcze zobaczymy jak to będzie.

No z tymi kartami to ja nie byłbym taki pewien czy pierwsze modele będą oscylować w granicach 980 ti no i też by trzeba trochę poczekać na modele niereferencyjne. Osobiście zrobiłbym tak, że kupiłbym ten komputer w kwietniu, a gdyby się okazało, ze te całe karty amd i nvidi byłby naprawdę o wiele, wiele wydajniejsze i cenowo podobnie to sprzedałbym obecną i dopłacił do nowej, bo tak w sumie można czekać w nieskończoność xD ja tam obecnie bardziej niż na karty, to czekam na procki o sporo większej wydajności :) Bo dla 10-15% większej wydajności tych nowych procków nie będę nic wymieniał xD A jak chodzi o karty graficzne, to dopiero jak będą kolejne generacja to wyminie, bo 980 Ti i tak będzie pewnie nie do zabicia przez kolejne 2 lata :)