Jaki router wybrać?

Witam, planuje kupić nowy router do domowego użytku jednak nie jestem specem w tej dziedzinie i nie wiem jaki model będzie najodpowiedniejszy. Posiadam internet Orange do 80mb/s (tak się bodajże nazywa ten pakiet), z sieci korzysta kilku domowników - powiedzmy 10 urządzeń. Aktualnie posiadamy Funboxa 2.0 od Orange i mam wrażenie że jest to sprzęt bardzo podstawowy nie wykorzystujący całego potencjału udostępnianej sieci, czasem skacze ping, czasem gubi zasięg, czasem dzieją się cuda :slight_smile: Chciałbym aby nowy router był z nieco wyższej półki ~ 700 zł. Wyczytałem że aby router działał z moją siecią powinien obsługiwać vdsl (cokolwiek to znaczy), zastanawiam się nad modelem Linksys WRT32X - jest niby przeznaczony dla graczy i posiada bajery w stylu zmniejszanie pingu w grach z tym że ten router obsługuje xdsl, czy myślicie że ten sprzęt będzie działał prawidłowo z moją siecią? może jesteście w stanie polecić mi coś lepszego? liczę na wasze porady bo sprawy związane z internetem nigdy nie były moją mocną stroną :slight_smile:

Hmm domek jednorodzinny, również 80 od orange, mam ten taki czarny router od nich nie wiem która to wersja funboxa i nie widzę problemu podczas gry - oczywiście granie na kablu bo WiFi to się przydaje jak na kiblu się siedzi a nie do grania :smiley:

W moim przypadku wszystko odbywa się poprzez wifi i gdy jedna osoba ogląda youtube, to drugiej osobie skacze ping w grach z 65 do 200 i więcej :frowning:

Sprawdź czy router ma funkcje QoS i poustawiaj max przepustowość bo jak ktoś odpali Ci filmik FH 60 klatek na YT to wysyci Ci dość sporą część łącza a pewnie całej 80tki nie masz bo u mnie to chodzi np na ok 45-50 cały czas. Do tego jak dla mnie jakiekolwiek granie w coś innego niż klikadełka na telefonie to po WiFi mija się z celem.