Witam. Od dłuższego czasu przymierzałem się do spróbowania WoW-a i w końcu nastała ta chwila. Jednak mam pytanie odnośnie serwera. Który serwer, według was, ma miłą społeczność oraz w miarę dużo polaków (w celu znalezienia gildii), ponieważ słyszę dużo złych opinii o Burning Legion.Byłbym wdzięczny za wszystkie wasze opinie.
Jaki serwer?
Nie słuchaj ludzi, którzy źle mówią o BL. Serwer jak serwer, społeczność ma, ale przeważnie po stronie hordy. W przymierzu masz mały wybór gildii. Jeżeli chodzi o inne serwery, to możesz spróbować Defiasa, gdzie jest kolebka polskich graczy z racji grających tam strimerów, czy gwiazdek yutube
Jedyny problem realmu Burning Legion to słaba ekonomia a jest to spowodowane dużą iloscią farmerów w stosunku do "klientów", więc żeby sprzedać swój "towar" często zaniżają ceny. Dlatego na innych realmach jest dużo łatwiej się dorobić.
Złe i negatywne opinie o BLu biorą się od ludzi którzy grają na innych realmach i nie mają z kim grać ;p
Ostatni incydent gdzie dwóch Polaków się wyzywało na ogólnym miałem w prepatchu czyli rok temu a grałem od tamtej pory praktycznie codziennie z paroma kilkudniowymi przerwami. Co do trade chatu to nie wiem jak jest teraz bo mam go w innym okienku od czasu końcówki woda kiedy to było tragicznie bo każdy siedział w garnizonie i z nudów farmazony wypisywał...
Tak poza tym to jest cross-realm czyli w terenie(np robiąc world questy), dungeony,battlegroundy, areny tak w zasadzie to praktycznie wszystko robisz zawsze z osobami z innych realmów do komunikacji zawsze język angielski i jedynie możesz sobie pogadać z gildią po polsku. Gildii z kolei po stronie Hordy najwięcej jest na BLu, natomiast po stronie ally to są porozwalani po kilku realmach najwięcej na BLu i Defiasie gdzie są głównie fani Nexrosa...
BL jest bardzo zepsutym serwerem ze względu na zniszczoną ekonomie - do tego znaczna większość serwera to Horda.
Na Defiasie jest dużo Polaków i da się grać - Polecam bardziej niż Burning Legion lecz to też nie są wysokie loty - w przypadku kiedy lubisz RP polecam Argent Dawn.
Ps. Osoby broniące BLa to głównie ci co tam grają
Zaczalem grac dopiero, startuje na bl'u, narazie nie spotkalem placzacego Polaczka. Gdyby server byl zly, tak jak niektorzy gadaja, to chyba populacja tez bylaby mniejsza
Ps. Osoby broniące BLa to głównie ci co tam grają
tak grają i wiedzą jaka jest sytuacja ;p
Jest więcej Hordy ale jakby Aluszki pomyślały to by też grali na jednym realmie i może udałoby im się skleić gildie która by coś znaczyła i była przynajmniej w top 500 światowych...
2 znajomych grających na Defiasie przeniosło się na BLa grają do tej pory
1 który z BLa przeszedł na Defiasa wrócił i gra znowu na BLu
gildia w której jestem przeniosła się z innego realmu na BLa
więc jeśli ktoś chce grać z rodakami niech wybiera BLa a jak ma wywalone jajca i woli gildie międzynarodowe to niech gra gdzie chce
nie twierdzę, że na innych realmach nie ma fajnych polskich gildii ale jest ich mało i jak przyjdzie zmienić bo się coś nie podoba(słaba atmosfera, nieodpowiednie godziny raidowania itp) to lądujecie z ręką w nocniku albo dołączacie do międzynarodowej ;p
tak grają i wiedzą jaka jest sytuacja ;p
Rozumiem że macie pełny obraz serwera i znacie jego wszystkie minusy bo oprócz dużej ilości rodaków to ja plusów nie widzę - oświeć mnie. Osoby grające na BLu mają wpływ na to gdzie grają i jak wygląda ekonomia czy atmosfera serwera. I tak faktycznie wybitna zabawa siedzieć w Hordzie prawie z całym serwerem - gdyby nie cross realm to by się działo
Oczywiście nie twierdzę że na Anglojęzycznych serwerach brak przewagi jednej Frakcji ale nasza Polska tzw. "Cebula" zapewnia wybitną atmosferę.
Zmiana gildii na realmie gdzie większość "lepszych" graczy się zna to dobry argument.
Zaczalem grac dopiero, startuje na bl'u, narazie nie spotkalem placzacego Polaczka. Gdyby server byl zly, tak jak niektorzy gadaja, to chyba populacja tez bylaby mniejsza
To nieoficjalny Polski serwer - tak go nazywają ludzie - od tak populacja serwera nie będzie mniejsza. A co do płaczących polaczków to już nie przesadzajmy nie te czasy.. czasami jakiegoś spotkasz ale to tyle co nic.
Powtarzam to od dłuższego czasu, że oprócz ekonomi i ilości rodaków to nie ma co patrzeć na inne aspekty. Każdy realm jest taki sam i różni się poza populacją oczywiście tylko tymi aspektami. Dlatego, że populacja ma bardzo duży wpływ na ekonomię to nie biorę jej pod uwagę.
Oto plusy i minusy:
BL - słaba ekonomia, bardzo dużo rodaków
Defias - ekonomia lepsza niż na BLu ale szału nie robi, średnio rodaków
Kazzak, Outland, Silvermoon, Draenor, Raven - bardzo dobra ekonomia, bardzo mało rodaków
ale nie zapominajmy o dodatkowych plusach Defiasa
- gra tam Nexros - nie no... normalnie muszę przenieść tam swego maina i grać razem z najlepszym graczem wowa!
- mniej więcej równy stosunek frakcji - bardzo ale to bardzo duży plus przy martwym world pvp nie mówiąc o tym, że jest niezbalansowane, zepsute i każdy ma je w d*pie!(łącznie z blizzem)
coś jeszcze?
Jaka atmosfera serwera? ;p przecież z 70% graczy jakich spotykam na swojej drodze jest z innego realmu...
idę na dungeona bum oprócz mnie i kumpla ani jednego z BLa
idę na bg bum większość z innego realmu
tworzę grupę na m+ lub idę z pugiem na raid bum większość z innego realmu
idę zrobić world questa gracze z innego realmu
idę do miasta gracze z innego realmu
Natomiast jeśli oceniasz atmosferę po trade chacie to nie mam pytań... ostatnim razem jak byłem na Defiasie pewien inteligent ogłaszał się z gildią tak agresywnie, że gdy ktokolwiek coś napisał od razu spamował 5 swoich wiadomości po czym doprowadził do tego, że zagraniczni gracze zaczęli obrażać polską społeczność ale nie "cebulactwo" jest na BLu hur dur nie grajcie tam itp itd
Ciekawe jest też to, że gdy rozpadła mi się gildia i szukałem nowej wchodząc w dział rekrutacji na forum tematycznym wowa większość ogłoszeń była z innych realmów głównie po stronie ally. Ja rozumiem, że trade chat jest straszny ale żeby migrować na inny realm i zakładać gildie tylko dla danej nacji gdzie ona praktycznie nie występuje to trzeba mieć nasrane ;p
gra tam Nexros - nie no... normalnie muszę przenieść tam swego maina i grać razem z najlepszym graczem wowa!
Tak bo wszyscy Polacy grający na defiasie to subskrybenci nexosa... nie rozumiem czemu w każdej dyskusji o serwerach musi pojawić się jego ksywa no i oczywiście nie może zabraknąć nazwy jego gildii dawaj krzycz to głośno ;x
Typowy Polaczek z BLa wyszedł właśnie z twojej osoby
Kto to Nexros?
Tak bo wszyscy Polacy grający na defiasie to subskrybenci nexosa... nie rozumiem czemu w każdej dyskusji o serwerach musi pojawić się jego ksywa no i oczywiście nie może zabraknąć nazwy jego gildii dawaj krzycz to głośno ;x Typowy Polaczek z BLa wyszedł właśnie z twojej osoby
Albo sie nie znam, albo on z tego Nexosa (ktokolwiek to jest) pocisnął bekę.. a Ty to chyba inaczej odebrales
Tak pocisnąłem bekę (raczej nie z niego tylko jego fanów ;p) aby pokazać te wielkie różnice której praktycznie nie ma (poza ekonomią i ilością rodaków). Głupio byłoby wyjeżdżać z jedną "zaletą" Defiasa to trzeba było coś wymyślić ;p
Poco w ogóle się odnosić do reszty tekstu jak można zarzucić jak to napisałeś "Typowego Polaczka" na podstawie fragmentu którego się nawet nie zrozumiało...
Dobra kończę bo schodzimy z tematu.
Reasumując polecam Burning Legiona ale możesz też poszukać szczęścia na Defiasie, skoro chcesz grać z Polakami.
Jak szukasz dobrej ekonomi to Kazzak, Outland, Silvermoon, Draenor, Raven.
Tak pocisnąłem bekę (raczej nie z niego tylko jego fanów ;p) aby pokazać te wielkie różnice której praktycznie nie ma (poza ekonomią i ilością rodaków). Głupio byłoby wyjeżdżać z jedną "zaletą" Defiasa to trzeba było coś wymyślić ;p Poco w ogóle się odnosić do reszty tekstu jak można zarzucić jak to napisałeś "Typowego Polaczka" na podstawie fragmentu którego się nawet nie zrozumiało... Dobra kończę bo schodzimy z tematu. Reasumując polecam Burning Legiona ale możesz też poszukać szczęścia na Defiasie, skoro chcesz grać z Polakami. Jak szukasz dobrej ekonomi to Kazzak, Outland, Silvermoon, Draenor, Raven.
Odpowiedziałem na najbardziej frustrującą część
Ale musisz przyznać że pod wieloma względami serwery anglojęzyczne (bez przewagi naszych rodaków) posiadają lepszą ekonomie. I teraz jak myślisz czym to jest spowodowane?.. bo co do farmerów to zapewniam że wszędzie jest ich sporo - nie możemy ocenić pełnego stanu po farmerach. Oczywiście to ja mogę czegoś nie rozumieć.
Ps. Forumowa bitwa realmów rozpoczęta
Kazzak, Outland, Silvermoon, Draenor, Raven - bardzo dobra ekonomia, bardzo mało rodaków
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Jest jakiś server na którym nie uświadczę Polaków? Mówię oczywiście o EU. Nie ma znaczenia niska populacja ani typ servera, chociaż RP raczej odpuszczę
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Jest jakiś server na którym nie uświadczę Polaków? Mówię oczywiście o EU. Nie ma znaczenia niska populacja ani typ servera, chociaż RP raczej odpuszczę
serv bez Polakow? jakis ruski, niemiecki badz tego podobne xd
Grałem na innych realmach i często brakowało w gildiach ludzi do raidowania, dlatego przeniosłem się na bl gdzie po stronie hordy masz do wyboru do koloru polskich gildii.
Na tym realmie masz bardzo dużo gildii które progressują mythic na wysokim(?) poziomie: https://www.wowprogress.com/pve/eu/burning-legion
zacząłem grac na defias brotherhood i spotkalem jakiegos typa co mi daje rozne rzeczy za friko :0 polecam
Witam. Od dłuższego czasu przymierzałem się do spróbowania WoW-a i w końcu nastała ta chwila. Jednak mam pytanie odnośnie serwera. Który serwer, według was, ma miłą społeczność oraz w miarę dużo polaków (w celu znalezienia gildii), ponieważ słyszę dużo złych opinii o Burning Legion.Byłbym wdzięczny za wszystkie wasze opinie.