Jakie chlodzenie

Witam, mam takie pytanie,

Czy w zestawie takim :

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant
CPU: Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor (£244.94 @ Aria PC)
CPU Cooler: Cooler Master V8 GTS 82.0 CFM CPU Cooler (£54.99 @ Amazon UK)
Motherboard: MSI Z97-GAMING 5 ATX LGA1150 Motherboard (£112.00 @ Ebuyer)
Memory: G.Skill Sniper Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-1866 Memory (£134.64 @ Amazon UK)
Storage: Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive (£35.94 @ Aria PC)
Video Card: Gigabyte GeForce GTX 970 4GB WINDFORCE 3X Video Card (£269.98 @ Amazon UK)
Case: Cooler Master Storm Trooper ATX Full Tower Case (£121.19 @ Aria PC)
Power Supply: Cooler Master V1000 1000W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply (£150.12 @ Scan.co.uk)
Total: £1123.80
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2014-12-04 08:33 GMT+0000
Zaleca sie juz chlodzenie woda czy ten cooler i ta obudowa zapewnia odpowiednio niskie temperatury przy minimalnym OC procesora i GPU ?
Pytanie kieruje miedzy innymi do uzytkownika XarduneK bo widze ze sie zna bardzo dobrze na tym.

Ten V8 Ci spokojnie styknie na OC rzędu +20%

Nie bierz takiego coolera... jest on strasznie głośny a nie jest najlepszy...

Jeśli zestaw pdio gry to i7 oraz 16GB ramu jest zbędne.

Do czego aż taki zasilacz?

P.S. Wodowanie takiego sprzetu nie ma sensu, bo glut na procku wszystko zepsuje.

EDIT:

Proponuje zmiany na:

Cooler - http://uk.pcpartpicker.com/part/raijintek-cpu-cooler-0r100001 / http://uk.pcpartpicker.com/part/phanteks-cpu-cooler-phtc14pebk

Zasilacz - http://uk.pcpartpicker.com/part/xfx-power-supply-p1650bbefx

zestaw do gier, photoshopa illustratora indesign oraz cs go sdk, 3d max, czyli srodowisk 3d rowniez. moze kiedy cinema 4D jak ogarne :)

A jaki cooler bys polecal ? Zasilacz pod przyszlosciowe SLI/CFX, PCI SSD.

Jak się bawić, to się bawić http://uk.pcpartpicker.com/part/noctua-cpu-cooler-nhd15 superciche i wydajne chłodzenia, a przy tym lekkie, sprzęt najwyższej jakości, bez bajerów, tylko funkcjonalność.

ew troszkę tańszy, również bardzo dobry http://uk.pcpartpicker.com/part/noctua-cpu-cooler-nhu14s

RAIJINTEK NEMESIS odradzam, ze względu na wagę - ponad 1,2kg cała zabawka z wiatrakami, to ciężar, który może już lekko wypaczać płytę główną.

Noctua jako jedna z niewielu firm oprócz innych zalet, trzyma wagę niema wszystkich swoich chłodzeń na poziomie 700-900g.

ten cooler co polecasz mi sie podoba, a ten V8 wybralem ze wzgledu na promocje na zestaw jaka jest na scan.co.uk :

http://www.scan.co.uk/products/cooler-master-stormtrooper-full-tower-pc-chassis-plus-v1000-1000w-80plus-gold-full-modular-psu-plus-

czyli cooler zasilacz i buda duzo taniej niz bym je mial osobno kupowac. Ale jesli jest duzo lepszy niz ten V8 to bede to musial przeanalizowac. Dziekuje za rady.

EDIT: mowie tu wlasnie o tym Noctua,

Zasilacz modularny spoko sprawa, ale reszta ma za dużo bajerów i świecidełek, które mają odwrócić uwagę od zawyżonej ceny, w stosunku do wydajności i jakości. Na bank można sporo taniej dostać bardzo dobrą obudowę i zasilacz - ale tu już pytaj innych, bo moja wiedza kończy się na GPU, CPU i chłodzeniach :)

@ps

żeby nie być gołosłownym, sam posiadam w swoim kompie chłodzenie Noctua i nie zamieniłbym go na inne za żadne skarby :)

http://zapodaj.net/images/73240aa9fa6e8.jpg

RAIJINTEK NEMESIS odradzam, ze względu na wagę - ponad 1,2kg cała zabawka z wiatrakami, to ciężar, który może już lekko wypaczać płytę główną.

A polecasz Noctue która ma podobną wagę (1320g z wentylami)? Troche to dziwne...

Fikus w kwestii SLI/CFX go się robi odrazu albo wcale.. więc branie na przyszłość to kiepska opcja.

@Hah akurat model D15 faktycznie jest w tej wadze i głupio zabrzmiało w tym kontekście :) Ale to wyjątek od reguły - moja u12p-se2 waży 940 cała, podane jako druga U14S również minimalnie ponad 900, więc nie nakłamałem. W przypadku d15 sugerowałem się reckami sprzętowymi i opiniami użytkowników.

Tak czy siak, kupno Noctuy, to dobrze zainwestowana kasa :)

Zrobilbym odrazu SLI ale budzet na to nie pozwala narazie :) po swietach dopiero planuje kupic drugiego GTX 970. A jaki zasilacz w takim razie polecacie ? Obawiam sie ze ta 650 w SLI to moze byc malo, na pudle od gtx jest napisane zeby miec te minimum 500W bez SLI w zestaie z i7. Noctua rozwazam zamiast V8, Bude widzialem w akcji u kumpla i mi sie spodobala ale jak cos tanszego rownie dobrego znacie to chetnie rozwaze.

Gajin

Chłodzenia dwu wieżowe ZAWSZE będą miały większą wagę :)

A U14S jak i U12 są chłodzeniami jedno wiezowymi.

D15 jest NAJWYDAJNIEJSZYM chlodzeniem, na chwile obecną.

XFX XTR 750W i styka (z zapasem)... 970 mało biorą.

Kwestia czy napewno chcesdz w pełni modularny zasilacz? Semi-modularne są lepszym rozwiązniem moim zdaniem.

Bardziej optuje za w pelni modularnym. Budzet mi na to pozwala wiec dlaczego nie :) Chyba ze sa jakies wady takich zasilaczy o ktorych nie wiem ?

Ale w pełni modularny nie niesie za sobą rzadnych korzyści... wręcz bym powiedział ze tylko pogarsza sytuacje względem semi-modualrnego.

Spytasz czemu? Wtyk 24pin + 8pin (albo 4 pin) zawsze używasz... dodatkowo w wydajniejszych kompach dochodzi złącze 6+2pin (nawet dwie sztuki) pod karte.

Więc jeśli kabelek 24pin + 8pin + 2x 6+2pin masz podpięte na stałe wychodzi na plus, ponieważ wychodzą z jednego miesca w zasilaczu (orazu można całosć schować za płytą).

W przyapdku pełni modualrnych wychodzą z róznych miejsc co równa się pajęczynie na dole obudowy.

Takie porównanie na szybko (patrz tylko na zasilacz):

02_09ea84.jpg

Widzisz w tym jakieś plusy? :D

Ten gtx 970 wymaga 1x6 i 1x6+2 pin. Patrzac na te zdjecia widze ze w sumie wsio jedno czy semi czy full. Fakt wlasnie ze kabli do mobo oraz pci uzywam zawsze wiec roznicy nie ma czy sa na stale czy nie :) Dzieki za rady zamienie wiec rowniez tego v1000 na xfx 750 a co do obudowy masz jakies rady ? Najlepiej by byla porzadnie chlodzona bo biuro w domu mam malutkie i w zime jak w saunie przy odpalonym pc starym, gdzie gpu osiagalo w stresie 87 (idle 67 lol:) ) a CPU 65 .

XFX XTR, również jest w pełni modualrny...

Z semi modularnych to Seasonic G-650/750 ewenutalnie Enermax Revolution X't 630/730 (albo Fractal Design Edison M... ale on dopiero wchdozi na rynek).

Co do obudowy nie jest zła, aczkolwiek wolał bym tą konstrukcje - klik (bardzo dobrze wentylowana).

Czyli to :

http://www.scan.co.uk/products/730w-enermax-revolution-x-t-erx730awt-hybrid-modular-80plus-gold-atx-psu?utm_source=google+shopping&utm_medium=cpc&gclid=Cj0KEQiAqYCkBRC4xNiSu5-Y-PcBEiQA96OM9CZSkcz_i6lC0fcpfqKaibZ1_XseWwDCKrc1IO0iyHcaAgVC8P8HAQ

Ta obudowa Fractal niestety odpada bo wymaga usuwania polek na hdd zeby zmiescic gtx 970 (320 mm GPU - maximum w Fractalu bez wyciagania polek to 290 mm) a polki mi sa potrzebne bo korzystam z dyskow z malej serwerowni roboczej. Tzn na weekend wyciagam dyski i biore do domu :)

O jezu twra dopiero widzę iz masz gigabuta… wybierz Asusa albo MSI, będzie to lepszy wybór.

Dodatko obie wejdą do ARCa bez wyjmowania katek.

A to juz za pozno :) bo tego GTX-a juz mam, w starym PC smiga. Czemu uwazasz ze MSI czy Asus Strix lepszy ? Wg wielu opinii i receznji ktore czytalem to wlasnie Gigabyte G1 Gaming jest najlepszym niereferencyjnym modelem GTX 970. Chociazby tu : http://www.overclock.net/t/1516121/gtx-970-comparison-strix-vs-msi-gaming-vs-gigabyte-g1

EDIT :a przepraszam teraz dopiero zauwazylem ze dodalem do zestawu nie dokladnie ta karte ktora mam. Prawidlowa konfiguracja na ten moment :

CPU Cooler: Noctua NH-D15 82.5 CFM CPU Cooler (£74.72 @ CCL Computers)
Memory: G.Skill Sniper Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-1866 Memory (£133.81 @ Amazon UK)
Storage: Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive (£35.94 @ Aria PC)
Video Card: Gigabyte GeForce GTX 970 4GB WINDFORCE Video Card (£285.56 @ Scan.co.uk)
Power Supply: Enermax REVOLUTION X't 730W 80+ Gold Certified Semi-Modular ATX Power Supply (£76.48 @ Scan.co.uk)
Total: £1084.64
Generated by PCPartPicker 2014-12-04 15:17 GMT+0000
Bardzo dziekuje za wszystkie rady :)

Witam, mam takie pytanie,

Czy w zestawie takim :

CPU Cooler: Cooler Master V8 GTS 82.0 CFM CPU Cooler (£54.99 @ Amazon UK)
Memory: G.Skill Sniper Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-1866 Memory (£134.64 @ Amazon UK)
Video Card: Gigabyte GeForce GTX 970 4GB WINDFORCE 3X Video Card (£269.98 @ Amazon UK)
Power Supply: Cooler Master V1000 1000W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply (£150.12 @ Scan.co.uk)
Total: £1123.80
Generated by PCPartPicker 2014-12-04 08:33 GMT+0000
Zaleca sie juz chlodzenie woda czy ten cooler i ta obudowa zapewnia odpowiednio niskie temperatury przy minimalnym OC procesora i GPU ?
Pytanie kieruje miedzy innymi do uzytkownika XarduneK bo widze ze sie zna bardzo dobrze na tym.