Jakie ddr3 do starszej płyty

Dzień dobry.

Udało mi się wygrzebać płytę główną msi ms 7616 oraz procesor i3 550, ale nie posiadam kości ddr3. Większość aukcji ma w opisie napisane, że mogą nie działać ze starszymi płytami itd.

Płytę testowałem ra ramach G.SKILL RIPJAWSX CL9 4GB

Proszę, żebyście pomogli mi coś dobrać. Budżet: 100-140zł 2x4GB (nowe/używane, ale z gwarancją). Nie zależy mi na gamingowych kośćiach. Gram w mało wymagające gry (PoE/d3/i jakieś tam starsze tytuły)

Przykładowe aukcje:

W czym ma ktoś ci pomóc jak tu dylematu nie ma. Jedno to śmieć i drugie to śmieć, dużej różnicy o ile jakiejkolwiek nie odczujesz. Nie ma między nimi żadnej różnicy.

Nie chciałem porównania tych kości, tylko chciałem, żebyście jakieś polecili. Podałem tylko przykładowe aukcje. Chodzi mi oto, że nie jestem pewny jakie ramy będa pasowały. Z tego co wiem to powinny być 2stronne a po zdjęciach tego nie widać

Naprawdę do takiego komputera czy wybierzesz ram taki czy taki to ci różnicy nie zrobi. Jedyna różnica to będzie odczuwalna jak wybierzesz używany przez rok ram a przez 3lata.

Zwłaszcza że masz ddr 3 co jest straszne, bo za 200zł na ddr 4 masz takie hyperX 8gb nowe które jak na te cenę są niesamowite jak dla mnie.

Ja rozumiem, że to co mam to muzeum, ale nie jestem wymagający na chwilę obecną. Głównie PC używam do internetu i jak pisałem starszych gier. Dzięki za odppwiedź kolego.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

1lajk

No mówię, przy takim kompie nie będzie różnicy żadnej, bierz tylko mało używane ram lub nowe i tyle, z ramem trudno wyczuć różnice jak masz kompa za 5/6 tysi, coś tam czuć ale też nie jest to góra lodowa, więc tym bardziej dla ciebie to żadna różnica. :slight_smile:

1lajk

Cóż np:

jeśli już chcesz jakieś konkretne albo coś z goodram, adata, geil
tak na prawdę zależy w jakiej cenie znajdziesz 2x 4 gb