Jakiego bohatera kupić - c.d

Nowe champy zazwyczają dostają OP na starcie aby ludzie ich kupowali. Od dawna takie coś jest praktykowane, a potem i tak schodzą do "mniejwięcej" balance. "Taka sytuacja".

Strasznie nie lubię takiego gadania. Dość duża część champów wychodzi dobrze zbalansowana i nie potrzebuje aż takich drastycznych nerfów o jakich mówicie. Ludzie często mówią że coś jest OP tylko dlatego, że nie mają pojęcia jak przeciw takiemu wrogowi zagrać przez pierwsze xx dni. Potem nagle okazuje się, że albo postać przestaje być pickowana, albo przynajmniej przestaje być postrachem. Jeśli natomiast pojawia się nerf, jest marginalny. Najlepszym przykładem jest... Darius. Jedyny nerf jaki kojarzę od momentu jego wyjścia to zmiana refreshu CD na ulcie z kompletnego na chwilowy po zabiciu wroga. Przez wiele miesięcy był płacz jaki to nie jest OP, w praktyce nic się nie zmieniło, a nikt nim obecnie grać nie chce...

Czy przypadkiem pasywka Aatroxa z ożywaniem nie jest tym samym, co ma Anivia albo Zac? Też przecież jest na tym CD z tego co pamiętam z PBE. I tak, to tylko pytanie, nie miałem okazji go jeszcze spotkać ostatnio.

Miss Fortune czy Pantheon ?

Głownie ganguje ^_^ na bocie/ midzie

@n4zArh Jego pasyw odnawia tyle hp, ile masz zebranej krwi + 35% maksymalnej jej ilości.

@iFuuq7 Polecam Pantheona. Możesz nim grać na każdej lini, a jedyną jego wadą jest to, że w late troche słabnie.

Miss Fortune czy Pantheon ?Głownie ganguje na bocie/ midzie

A o co chodzi?...

Jeśli chodzi o same gankowanie, to Panth ze swoim ultem jest bardzo dobrym wyborem. Problem tylko w tym, że podałeś dwóch champów których rzadko widuje się naprzeciw siebie (Pantha poza topą i midem już długo nie spotkałem).

Pantheon - sprawdza się na mida w 100% na early/mid, top - early na kontre np. teemo, tak jak n4zArh napisał słabnie w late i jest praktycznie useless.

Co do MFki, to tak jak to z carry bywa, jak się nafeeduje, to zje cały team przeciwnika, jednak dla mnie aktualnie na late "blue ez", "cait", "vayne" - i z całej trójki wybiorę vayne, hyper carry w late w dobrych rękach. Tuble z ulti wygrywa wszystko.

jeżeli choć trochę pomogłem to bardzo mi miło, jeżeli nadal się zastanawiasz, to polecam ci ad carry, czyli mf, bo patrząc nawet na mecze ludzi z gold+ itd. to panth rzadko kiedy jest pickowany, natomiast mf, gdzieniegdzie jest nadal bardzo viable champem, chociażby ze względu na AoE ult.

Pozdrawiam.

Miss Fortune czy Pantheon ?Głownie ganguje na bocie/ midzie

Nie rozumiem o co ci chodzi właściwie. Bo jeżeli chodzi o to na kogo kasę wydać, to kup MFkę, idzie tylko i wyłączanie na bota i jest trochę łatwiejsza niż "spartanin". Panth potrzebuje ze swoimi gankami dobrego teamu, który wie jak wbić się z inicjatorem albo jak go wyciągnąć gdy np. skacze na ryzyko i jednak miał pecha. Ewentualnie możesz mieć bardzo dobrą farmę i build, wtedy nie jest trudno podnieść morale twojego teamu swoimi akcjami. Czyli Panth bardziej wymagający ale gdy się go ogarnie to właściwie niezastąpiony mate. Shen też wskakuje do swoich kolegów z drużyny i można by ich tak porównywać, ale od Pantha jest łatwiejszy do ogarnięcia, dlatego kiedyś leciały ciągle na niego (shena) bany.

Pantheon, aż tak nie słabnie w late, a już na pewno nie jest useless! Ludzie, jak się nim nie umie grać to tak jest, wystarczy dobry build i tyle. Jak mnie takie gadanie wnerwia.

To jest mój main i grając nim mase meczy jeszcze nie zauważyłem jakiegoś drastycznego osłabienia w late. Tak to jest jak się gra tym samym buildem na każdej postaci, ale to już mówiłem. Pantheon jest bardzo dobrym wyborem i nie jest aż tak trudny jakby się wydawało. MFka jest dużo trudniejsza, jeśli chcesz siać zamęt :D.

@N4zArh, podobne, tylko że anivie i zaca możesz zabić podczas "powrotu z zaświatów", a ta menda się w ciągu kilku sek zhealuje do (CONAJMNIEJ) połowy hp i gówno mu przez ten czas możesz zrobić (jakbym widział naszych posłów, immunited!) , jedyną rzeczą jest ucieczka.

A na szybko na start na topka malphite tank czy Sion pod ad ?.

I kiedy mu przywraca to hp jest untargetable, więc coś tu jest nie tak.

Jest prawie jak ze swainem na zhonyi z włączonym ultem. Kruki latają, healują go, a ty nic nie możesz zrobić. Tyle dobrego, że respi się po jakichś 2-3 sekundach od śmierci, więc możesz mu uciec, albo się dobrze ustawić, żeby go zabić.

Strasznie nie lubię takiego gadania. Dość duża część champów wychodzi dobrze zbalansowana i nie potrzebuje aż takich drastycznych nerfów o jakich mówicie. Ludzie często mówią że coś jest OP tylko dlatego, że nie mają pojęcia jak przeciw takiemu wrogowi zagrać przez pierwsze xx dni. Potem nagle okazuje się, że albo postać przestaje być pickowana, albo przynajmniej przestaje być postrachem. Jeśli natomiast pojawia się nerf, jest marginalny. Najlepszym przykładem jest... Darius. Jedyny nerf jaki kojarzę od momentu jego wyjścia to zmiana refreshu CD na ulcie z kompletnego na chwilowy po zabiciu wroga. Przez wiele miesięcy był płacz jaki to nie jest OP, w praktyce nic się nie zmieniło, a nikt nim obecnie grać nie chce...(...)

To zbyt krótko grasz aby zauważyć takie zagrania ze strony RIOT games i "Zaskoczenie" graczy nowym champem, bo nie potrafią vs niemu grać, nie ma nic wspólnego.

A na szybko na start na topka malphite tank czy Sion pod ad ?.

Na normalach lepiej ćwiczyć sionem, bo potem ci się ładnie odpłaci (!). Na rankedy bierz Malpha gdyż jego ulti już zostaje zapomniane, a wcale się nie postarzało. Nie wiem dlaczego ten skalniak już rzadko się pojawia, skoro gdy go widzę to ta drużyna jest bardzo trudno do pobicia.

Pantheon, aż tak nie słabnie w late, a już na pewno nie jest useless! Ludzie, jak się nim nie umie grać to tak jest, wystarczy dobry build i tyle. Jak mnie takie gadanie wnerwia.To jest mój main i grając nim mase meczy jeszcze nie zauważyłem jakiegoś drastycznego osłabienia w late. Tak to jest jak się gra tym samym buildem na każdej postaci, ale to już mówiłem. Pantheon jest bardzo dobrym wyborem i nie jest aż tak trudny jakby się wydawało. MFka jest dużo trudniejsza, jeśli chcesz siać zamęt .(...)

Niech cię tam nic nie wnerwia. Tutaj wypowiadają się gracze od zwykłych niedzielnych trolli (co niby mają ten 30 lvl i jakiś gold albo nawet platynę, ale nie mają zbyt wiele gier- na farcie wbija masa ludzi na plate V i wyżej), przez osoby nie mające nawet 30 lvl, po tych co nie zdobyły nawet tej średniej dywizji (golda). Ja się cieszę (tj. olewam prowokacje) ze wszystkich słabych wypowiedzi i nobowskich podejść, bo wiem, że może kiedyś na podobnego gracza w przeciwnej drużynie trafię i zwyczajnie z takim wygram (co da mi awans, gdzie lower zostaje na swoim miejscu). Każdy ma swoje zdanie i punkt widzenia. Jeden powie ci, że na normalach gra ciągle Zedem i wyrgywa, a jak trafi na rankeda to go wyśmiewają i spamują raportami.

Ktoś kto czyta ten temat może sobie sam przeanalizować co może być dla niego pożyteczniejszą informacją, bo chyba też gra w LoLa i potrafi myśleć (mniej lub więcej).

Calm down, keep playing.

Vliczy piszesz takie głupoty, że szkoda gadać.

To zbyt krótko grasz aby zauważyć takie zagrania ze strony RIOT games i "Zaskoczenie" graczy nowym champem, bo nie potrafią vs niemu grać, nie ma nic wspólnego.

Według ciebie to, że nie wiem jakie postać ma skille, nie wiem, czy jest ap czy ad i jeśli przegram, bo będzie to b. dobry counter pick, to nie dlatego, że nie wiedziałem jak grać, tylko dlatego, że jestem noobem? Akurat n4zArh gra w lola bardzo długo i wydaje mi się, że orientuje się lepiej od ciebie. (zed na midzie useless!!!!)

Nie wiem czy pamiętasz, ale weszła zyra i mało nią grali. Nic jej nie zmienili i chyba po jakimś turnieju(już nie pamiętam) wszyscy zaczęli nią grać i mówić, że jest OP. Nerfa nie dostała, a przynajmniej ja żadnego nie kojarzę, a dalej jest mało grana.

Tak wogóle to piszesz, że zostaliśmy wycarrowani do platyny, czy tam golda. Jeżeli twój nick to Vilq to widać, że ciebie carryowali. KDA 2.8/5.7/12.3? Ty chyba za często nie carryujesz gier;)

Jeszcze te twoje staty :D 2/7 nasus na topie 1/7 ww w jungli (wygrana o dziwo), czy 2/11/4 taric nie świadczą za dobrze o tobie:D

@UP

Niektórzy lubią po prostu grać duo z high elo kolegami i jarać się goldem (lol), bo zostali wycarrowani. Co z tego, że wiedza rodem z Bronze VII (dat Zed), skoro jest na goldzie, bo tam grają prosy, bo tam się inaczej banuje, bo to niedostępne dla noobów elo, a prawda jest taka, że na takim silverze jest często wyższy skill graczy niż nawet na platynie, którzy kaleczą jak bronze (bo zostali właśnie wykerowani lub kupili konto/elo boost etc). Jak ktoś gra dobrze, to w końcu wejdzie wyżej, po roku, po pół, ale wejdzie, więc gadanie o elo jako wiedzy o lolu jest trochę nie na miejscu.

Zejdźmy już z naszego pana pro playera, bo nie do tego służy ten temat, to że np. ma K/D/A ratio słabe nie koniecznie świadczy o jego grze, bo jeśli most played to taric czy ktoś, to nie można się dziwić.

@up

Taka jest niestety prawda, dlatego większość tych wycarrowanych siedzi na V dywizji :P

Bezsensu jest takie carrowanie ludzi przez ekipy z jakiegoś golda, bo potem wychodzi wszystko i gościu prędzej czy później spadnie znowu do sreberka czy do brązu bo wyjdzie jego brak doświadczenia... wole mieć po 100-200 rankedów i wymęczyć dostanie się do srebra V i potem piąć się dalej ku górze niż dostać się jeszcze wyżej w ciągu kilkunastu rankedów, no ale to moja opinia.

Co do siona to sion jest tylko solo topowcem ?

Z własnego doświadczenie powiem wam tyle, żebyście nie grali sionem, bo się nie opłaca. Jest dużo lepszy picków.

A co do siona tylko na topa. W s1 i początku s2 grało się nim na midzie pod ap. Nigdy mi ta postać nie przypadła do gustu.

Jak już chcesz coś dobrego na topa to jayce , zac , singed , renekton, rumble , shen, kennen.

Jako tako mainuje topa i moim zdaniem to są aktualnie najlepsze picki.

Zac nie jest do końca dobrym pickiem na topa, wg. mnie lepiej na jungli się sprawdza. Sion AD jest postacią typowo late gameową, ale zamiast niego dużo lepszy w lacie jest powiedzmy Nasus, nawet na jungli.

@magnum

Nie da się spaść np. ze srebra na brąz, ewentualnie dywizje.

Gram od ery Vayne i jakkolwiek pamiętam postacie nieco zbyt mocne przy wyjściu, tak nie pamiętam wyjścia postaci która niszczyłaby wszystko nie wymagając ani trochę skilla. Chociaż poziom zwracanego HP Aatroxowi nieco mnie martwi biorąc pod uwagę że jako solotop champ trochę survi jednak posiada.

Zauważ, że Dariusowi potrzebne jest R jeżeli podejdzie do wroga, a co jeśli nie podejdzie?

W erze S1 OP shitem był Xin Zhao. Nadszedł S2 i w tym sezonie mianem "most OP" nazwano Dariusa (ew. Rengara). Teraz jest S3 i z dotychczas wydanych postaci to miano może uzyskać Aatrox. Nie oznacza to, że postać jest zbyt silna, ale "płaczki", nie przegrywając nawet z tą postacią hardo, będą płakać. Bo tak. Po prostu. Darius też nie był wcale OP, tylko dojście do momentu, w którym ludzie nauczyli się na niego grać sporo czasu zajęło. Co do Siona, na obecną chwilę nie polecam go pickować. Współczesne gry (solo) wymagają ustawienia sobie gry pod early/mid, gdzie do late często nie dochodzi. W tym momencie widać, że Sion nie jest najlepszym wyborem. Rework dla niego (zarówno wizualny, jak i gamplay'a) został już zapowiedziany, tak więc jego zakup jest dobrą (chyba) inwestycją w przyszłość (zwłaszcza, że pewnie dostaniemy traditional skina, jeśli mieliśmy go kupionego przed reworkiem), ale na chwilę obecną niezbyt się sprawdza.

Zac nie jest do końca dobrym pickiem na topa, wg. mnie lepiej na jungli się sprawdza. Sion AD jest postacią typowo late gameową, ale zamiast niego dużo lepszy w lacie jest powiedzmy Nasus, nawet na jungli.@magnumNie da się spaść np. ze srebra na brąz, ewentualnie dywizje.

Da się spaść ze srebra na brąz.. sam spadłem z Platyny III na Gold I jak nie grałem 3 miesiące :)