Jakiego bohatera kupić - c.d

Co do Volibear'a i Nautilusa to według mnie nie najlepszy wybór na top'a, jak już sam wspomniałeś to są junglerzy. Na topie sprawują się średnio a nawet słabo. Choć jeżeli frajde sprawia Ci gra nimi na topie to bierz przecież o to chodzi w grach. Ja osobiście brałbym Voliego ze względu na to że Nautilus jak dla mnie jest strasznie flegmatyczny, choć jego szeroki wachlarz CC ogromnie wspomoże drużyne w czasie TF i nie tylko. Niedźwiedź za to ma ogromny potencjał inicjacji który dobrze wykorzystany da dużą przewagę.

Co do Quinn z tego co mi się wydaje nic z nią nie robiono, a sama postać jak dla mnie ciekawa choć osobiście wole tradycjnych ADC. Więcej się nie wypowiem ze względu na to iż grałem nią tylko w czasie rotacji.

Archangel + RoA + bazowa mana + mana/lvl + masterki w przypadku Ori= 2791 many. Tylko Ori spamuje skillami. Dolicz do kielicha 12% many za asystę lub killa, plus darmowy pasyw Veigara, CDR oraz M.RES. Ty chcesz wyciągnąć 80 AP z Archangela? No chyba z trzema Rabadonami. Buduj jak chcesz, ale ja wolę postać w TF dłużej niż tyle, co wycastować R.@JunioRNie dostała żadnych zmian, a to czy dostanie wie tylko Riot. Chociaż wątpię, teraz zajmują się champami, którymi gra topka, a do Quinn jakoś ich nie ciągnie. Ona defacto nie ma ulta, bo jak zrobisz się na adc, to padniesz w TF (chyba, że od razu go wyłączysz), a jak pójdziesz bardziej tanky, to tracisz na dmg. Imo średniak. Są lepsi.

Nie chce wyciągać, tylko wyciągam, mam wyraźnie napisane +78 AP.

No to teraz tak, poszukuje topera, którym łatwo jest zrobić first blooda (jak np. Rengarem, idę w tribusha na 1 lvlu i jak typek facecheckuje to albo musi recallować na 10-20% hp i jest w d#pę z farmą i lvlem. albo łapie FB), postać musi być AD.

+ pytanko: czy Jayce jest raczej pod early czy late? No i jak u niego z tym FB.

//Ciągle potrzebuje 1.20zł na paysafecardzie ;p

Według mnie Jayce jest dobry we wszystkich fazach gry a co do FB to nie sądzę, aby był dobry burst potrzebuje Q i E a i nawet wtedy jeżeli nie grasz kontra idiota to nie będziesz miał killa. Zresztą FB top bez ganku od junglera? Takie rzeczy chyba tylko w bronze/silver. Jeżeli nie masz nadpobudliwego przeciwnika ani Ty taki nie jesteś to top farmi i czeka na junglera, który prawdopodobnie i tak dużo nie zdziała biorąc pod uwagę wardy. Jeżeli jednak nadal masz ochotę na FB to polecam Riven która całkiem wcześnie zniszczy przeciwnika lub Nasusa od 4 lvl'u.

Według mnie Jayce jest dobry we wszystkich fazach gry a co do FB to nie sądzę, aby był dobry burst potrzebuje Q i E a i nawet wtedy jeżeli nie grasz kontra idiota to nie będziesz miał killa. Zresztą FB top bez ganku od junglera? Takie rzeczy chyba tylko w bronze/silver. Jeżeli nie masz nadpobudliwego przeciwnika ani Ty taki nie jesteś to top farmi i czeka na junglera, który prawdopodobnie i tak dużo nie zdziała biorąc pod uwagę wardy. Jeżeli jednak nadal masz ochotę na FB to polecam Riven która całkiem wcześnie zniszczy przeciwnika lub Nasusa od 4 lvl'u.

Obejrzyj sobie stream (lub na YT) Dekar173 - 2.5k elo, Diamond I i Rengarem łapie w prawie każdej grze FB bez żadnego ganku.

@up Tak samo mógłbym powiedzieć obejrzyj sobie Voyboy'a Dyrusa czy Best Riven NA i jeżeli zobaczysz że czekają na FB to napisz. Nie mówię że to nie możliwe bo jeżeli przeciwnik popełni błąd lub grasz postacią którą widzisz że dasz rade zabić to przecież oczywiste że trzeba to wykorzystać. Jednak wyjątek potwierdza regułe.

@up Tak samo mógłbym powiedzieć obejrzyj sobie Voyboy'a Dyrusa czy Best Riven NA i jeżeli zobaczysz że czekają na FB to napisz. Nie mówię że to nie możliwe bo jeżeli przeciwnik popełni błąd lub grasz postacią którą widzisz że dasz rade zabić to przecież oczywiste że trzeba to wykorzystać. Jednak wyjątek potwierdza regułe.

Napisałeś "takie rzeczy to tylko w bronze/silver", więc dałem Ci przykład, że na diamondzie też można... Co do Riven to myślałem o niej, ale jednak coś bardziej ciągnie mnie w stronę Jayca czy Renektona. Czekam na dalsze propozycje.

Renekton i Pantheon mają bardzo mocne early i o ile nie trafią na kontrę to są w stanie zrobić FB. Przykład Rene - stun na pierwszy poziom, farmisz spokojnie, a jeśli dojdzie do spięcia - AA, stun, AA, może drugi i odejść. Jeśli masz furię - jeszcze gorzej. Jeśli przeciwnik straci 1/2 hp, a ty wbijesz drugi poziom - dash, aa, stun, aa, aa, dash (żeby nie uciekł) i pomoc ignitem. Oczywiście warto mieć pomoc junglera i nie zawsze się to tak łatwo uda, ale dość łatwo skontrolować wroga.

Pantheon - włócznia na start, razem z kilkoma manapotkami żeby nie wypluć się z many w 100%. Obrzucasz wroga włóczniami, a na poziomie 3 - mając dasha i "dobicie" z pasywki z E - można spokojnie zabić wroga w pojedynku 1v1.

Obie te postacie powinny zdominować lane na początku gry, jeśli tylko mogą sobie na to pozwolić (Renekton będzie mieć twardy orzech do zgryzienia w pojedynku z takim Garenem). Inna sprawa że są bardzo zabójcze i dominują lane w większości przypadków...

Pantheon to najlepszy wybór moim zdaniem. Nie słabnie w late jak Rene i może w razie czego pomóc innym linią dzięki ultowi. I te jego obie passywki ahh..

Cóż, w bezpośrednim pojedynku Panth przejedzie się po Rene (kwestia jego skilli), ale jeśli chodzi o użyteczność w late to śmiem się nie zgodzić - obaj słabną w takim samym zakresie. U Pantha nie jest to aż tak bardzo widoczne, bo zadaje duże obrażenia w jeden cel, ale mając podobnego feeda Rene w late potrafi być równie groźny ze względu na potężną dawkę AoE i o wiele bardziej przydatnego w bezpośredniej walce ulta (dla mnie ult Pantheona ma znaczenie czysto strategiczne, jako gank albo odcięcie wrogi uciekającemu wrogowi - obrażenia zadaje raczej niewielkie, podczas gdy ult Renektona dodaje mu sporo HP, dodaje regenerację furii w zastraszającym tempie i zadaje obrażenia wszystkim wokół, pięknie współdziała z sunfire cape). Obie postacie są potęgami w early, obie postacie robią dobry użytek z feedu i obie mają problem jeśli w pewnym momencie kasy braknie.

co sądzicie o karthusie? widziałem ostatnie takiego naprawde ogarniętego karthusa i wszystkich kroił ale jak ja próbowałem to mid prawie zawsze lose... co jest z nim nie tak?

Z Karthusem jest ten problem że jeżeli go w miare nie ogarniesz to na nic się nie przydasz. Często się widzi Karthusa który zna tylko przycisk R, a poza tym to minion jest bardziej użyteczny. Karthusem trzeba być odważnym i wchodzić w środek jak tylko to możliwe. Twój E zrobi niesamowity damage, nie ważne że Cię sfocusują prawdopodobnie masz Zhonye a jak nie to pasyw. Takim stylem gry wprowadzasz chaos wśród wrogów, którzy mają 3 wyjścia z których każde jest dla nich na niekorzyść. 1. Mogą Cię sfocusować co i tak dzięki pasywce nic im nie da 2. Mogą Cię olać co będzie równie złe dla nich w skutkach 3. Mogą próbować uciekać po zabiciu Cię, jednak uciekający przeciwnik to dla twojego teamu łatwy cel. Podsumowując jeżeli boisz się być agresywnym i nie lubisz umierać to Karthus nie jest dla Ciebie, żeby być skutecznym zawsze musisz być w środku nie z boku.

EDIT: @up To jest złe myślenie, strając się żeby Cię nie sfocusowali stoisz z boku czyli cały twój dmg to Q jak dostaniesz focusa to tym bardziej. Właśnie od takiego Karthusa wole miniona.

@up TrueRene jak i Panth w late lekko odchodza od reszty ale Renka dosiega to szybciej : d

Niekoniecznie, wystarczy zrobić go nieco bardziej tanky i przykleić się nim do ADC/APC wroga (albo chronić swoich). W ten sposób Rene może być przydatny nawet w late, mimo że już nie jest taką bestią jak wcześniej :)

Witam, Chcę kupić po jednej postaci każdego rodzaju: ad,ap,adc,support,jungler. Ap myślę nad kupnem kassadin,xerath,ahri lub jakies inne?. chodzi mi żeby pograć rankedy. Adc=Caityl właśnie jest darmowy więc idę go sprawdzić. Ad xin co sądzicie czy ktoś inny lepiej się na da ?. Jaki support-tutaj nie mam pojęcia. Jungler też bez pojęcia ;p

@up: Nie pomożemy Ci, jeśli się nie dowiemy jaki styl gry preferujesz...

- mid: Orianna / Kennen

- ADC: Ezreal

-Supp: Lux

-Top: Jax - na rankedach często banowany

-Jungle: Kha'Zix - up

Wymieniłem Ci moje ulubione postacie na każdą z tych linii, ale gdzie sens ?

@wajos

Obojętnie jaka postać sprawdzająca się na danej pozycji. Sprecyzuj trochę. No, ale jak chcesz po 1 na pozycję, to coś z tańszych.

Polecam:

AD - Xin, ew. Vi jeśli cena to nie problem.

AP - Katarina, drożej, np. Ahri

ADC - Miss Fortune/Ezreal, ew. Draven

Support - Taric, ew. Tresh

Jungle - z tańszych może być Nasus, ew. Xin, Vi, Hecarim.

@up: Nie pomożemy Ci, jeśli się nie dowiemy jaki styl gry preferujesz...- mid: Orianna / Kennen- ADC: Ezreal-Supp: Lux-Top: Jax - na rankedach często banowany-Jungle: Kha'Zix - upWymieniłem Ci moje ulubione postacie na każdą z tych linii, ale gdzie sens ?

Błagam, Kolbi, nie polecaj nikomu lux pod supporta. Jest dużo lepszych postaci na tę pozycję, choćby janna, taric czy sona. Luxą nie jesteś w stanie efektywnie bronić swojego AD Carry w late game. Imo najlepsze supporty atm. Thresh, Sona i Lulu ;)

Dla ludzi lubiących nietypowe wyzwania - Udyr, dobry zarówno na top jak i na jungle. Po buffach na jungle bardzo szybko czyści jungle, a ganki z niedźwiadkiem zrobiły się bardzo śmiercionośne. Na topce się utrzyma dość długo i nie da się wypchać z linii, a takiego wspominanego wcześniej Jaxa składa, nawet jeśli ten dostanie feeda na początek meczu (mając 1/3 i 20 cs w plecy udało mi się wrócić do gry i spokojnie wyjść na 5/4 z przewagą nad Jaxem). Na chwilę obecną jeszcze mało popularny, ale to może się wkrótce zmienić...

A co preferujesz na nim maxowac? I z czym zaczynać. Widziałem niektórych którzy zaczynali z R, innych z E (chyba), więc różnie to z nim bywa.

@2up: Nie zgodzę się :D Tarcza Lux + Double stun + slow, w late jest calkiem dobry, poniewąż gdy ktoś broni ADC to po przeniknięciu stun leci dalej ;P

Mi się nią bardzo przyjemnie gra, nie twierdzę, że nie ma lepszych, ale ja preferuję taki styl gry, nie mam pewności, czy ktoś kto o to pyta nie gra podobnie. ;)

Co do Udyra to na nim maksuje się R, gdyż najbardziej przydaje się i do jungli i na top'a. Na topie możesz zacząć od 1 punktu w Q co pozwoli Ci na 1 levelu zadać całkiem spore obrażenia. Żółwika możesz maksować jeżeli dostajesz baty i musisz grać pasywnie wtedy idealnie się do tego sprawdza i tarcza i życie z ataków. Co do E ja osobiście zawsze maksuje jako 2 ze względu że Udyr jest postacią która żeby cokolwiek zrobić musi dobiec, a niedźwiedź daje mu całkiem dużą mobilność plus stun który po patchu stał sie jeszcze lepszy.