Jakiś ciekawy sandbox

hejka

Szukam jakiegoś fajnego sandboxa, jest ich trochę a nie chce mi się wszystkich ściągać i po kolei sprawdzać, więc może pomożecie?

Nie lubię gier typu theme park, wolę sandboxy, ale z reguły sandboxy stawiają bardzo duży nacisk na grę w party/gildii a ja nie jestem zbyt towarzyski.

Czego szukam?

• w miarę fajnej grafiki, jakieś lasy, góry, bagna do zwiedzania, lepiej pełne 3D ale ostatecznie może być nawet 2D
  • żeby było dużo eksploracji i szukania różnych rzeczy
  • wiem że w takich grach na ogół jest full drop i open PvP - i jestem gotowy ginąć i coś stracić, ale żeby nie zdarzało się to co chwilę
  • i żeby mimo nacisku na grę w zespole, była opcja robienia różnych rzeczy samemu

Nie mam parcia na bycie w topce, chodzi mi o jakąś fajną eksploracje i szukanie cennych rzeczy.

W co już grałem?
Albion online - nie podeszło mi bo miałem wrażenie że jest totalnie nastawiony na party
EVE online - fajna giera, ale kosmos mi nie leży, wolę coś "chodzonego.

Myślałem o Rust albo Life feudal, ale sam nie wiem, co byście polecili?

W Conan Exiles jest wszystko czego szukasz.

1lajk

Dokładnie, Conan Exiles gorąco polecam, może też Rust, zawsze wracam do tej gry, jak coś dodaj na steam jero1992 można pograć w conana

Conan Exiles i Rust na pewno. Z 2D może CryoFall. Jak MMO to dodał bym Mortal Online, może Life is Feudal.

Minecraft - dobry do grania solo jak i na serwerach. Jest pełno modów zmieniających i dostosowujących rozgrywkę. Jest nawet mmo zrobione w minecrafcie - Wynncraft (questy, klasy postaci, crafting, lvlowanie)

Runescape - stare ale jary klasyk. Ostatnio przeżywa swój renesans za sprawą wydania gry na steamie.

Elite dangerous - niektórzy mówią, że w tej grze brakuje contentu ale moim zdaniem do eksploracji jest bardzo przyjemna. W obecnej chwili nie można niestety poruszać się na piechotę ale jest zapowiedziany update dodający taką możliwość

No man’s sky - warto poczekać na jakąś promocję. Gra się niesamowicie rozwinęła od momentu wydania. Nastawiona na eksploracje solo lub w co-opie.

Astroneer - eksploracyjna gra solo/co-op z widokiem z trzeciej osoby

Jeszcze przychodzi mi na myśl Star citizen ale na obecnym etapie to może być wyrzucenie pieniędzy w błoto. Warto na pewno śledzić rozwój.

Co do rust to pewnie zależy od serwera ale na zwykłych zazwyczaj wygląda to tak że jest wipe serwera co miesiąc i jest wyścig szczurów po ładunki wybuchowe. Jak ostro nie przyfarmisz to potem budzisz się nagi i masz zraidowaną bazę ;). Pewnie na specjalnych serwerach (np. RP) to tak nie wygląda -sam na takich nie grałem.

Również polecam Conan Exiles.

1. Lasy są, góry są, bagna są.
  2. eksploatacja i szukanie różnych rzeczy - jest
  3. można zginąć i tracić, można zginąć i nie tracić, można nie umierać. Pełna dowolność ustawień serwera
  4. możesz grać sam na swoim serwerze, możesz zwołać ludzi na swój serwer, albo możesz dołączyć do czyjegoś serwera. Pełna swoboda działania

Do tego cała masa modów, umilających zabawę i język polski

W OSRS masz wszystko czego szukasz.

dzięki za info :slight_smile:

Jak dodadzą chodzenie po powierzchni to się zainteresuję tą grą.

A tu jest chodzenie po planetach?

A jaki jest/może być cel gry w trybie singleplayer?

W no Man sky możesz przejść na piechotę każda planetę dookoła. Zajmie Ci to mniej więcej całe Twoje życie.
W Conan Exiles na single możesz się bawić w eksplorację, Craft, fabułę, bodownictwo. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Trochę dziwne, że nikt tu nie polecił jeszcze ARK: Survival Evolved. Gra w stylu takiego Conan Exiles czy Rust, ale z dinozaurami, fantastycznymi stworzeniami i z sc-fc. Niedawno podstawka była za free na Epic Store, więc pewnie gdzieś na allegro można ją kupić za grosze. Na steam aktualnie Top 10 jesli chodzi o ilość aktywnych graczy.

Przecież w Conan Exiles nie musisz grać w trybie singleplayer jak nie chcesz. Masz przecież jeszcze tryb kooperacji i multi.
Jeśli chodzi o tryb singlowy, to @Swishy wyjaśnił, jak się bawić można

Z tego co zaproponowaliście najbardziej mi się podobają No Man’s Sky i Conan Exiles.
Bo jak zerknąłem na filmik z Life is feudal i jak tam gościu niósł kawał drewna przez kwadrans - to sory ale nie kupuję takiego hardkoru :slight_smile:

@Przystal @Hawwa @Swishy
A może ktoś napisać jak wygląda kwestia trybów single/multi w No Man’s Sky i Conan Exiles?
Nie pytam o to czym się różnią i co można robić, ale o to jak wygląda progres, czy jest osobny do singla i multi czy jak? Bo w No Man’s Sky to chyba jest jakoś wspólny co nie?
Ale nie czaję jak to działa, bo w normalnym MMO - progres jest na serwerze i nie mam wpływu na swój sejw, a w takim No Man’s Sky czy Conan Exiles to jest chyba sejwowanie jak w klasycznych singlówkach i jak to się ma do trybu multi w tych grach?

W No Mans Sky zapisuje twój postęp plus możesz sam sejwować. Masz tam sesje na które możesz wejść sam albo pozapraszać ziomków. Oczywiście przy wejściu do sesji respicie się w swoich galaktykach ale nie ciężko jest się odnaleźć. Szybkie parę warpów i jesteś. Jak grałem to tak to działało. Tu nie jestem pewny ale może mnie ktoś poprawi. Jeśli założysz klan i budujecie razem z funflami to ten progres zostaje.
W Conanie masz osobne servery pve,pvp i jakiś mix tego i tego, bodajże nazywa się konflikt pve ale mogę się mylic… Dodano też nową mapę jako osobny server. Także jeśli raz wybierzesz sobie server pve to swojego progresu na inny serv przenieść nie możesz. Jeśli chcesz zmienić serv to zaczynasz od nowa. Zawsze możesz kupić i postawić własny server co nie jest skomplikowane i ustawić go pod siebie. Mam na myśli mnożniki expa, dropu etc etc. Możesz swój server zablokować żebyś tylko ty w nim grał a możesz dać go na ogólną listę i wtedy ludzie dołączają.

W Conan Exiles masz oddzielny zapis na serwer solo / własny i oddzielny na multi

No muszę Wam powiedzieć że ten No Man’s Sky to naprawdę unikatowa giera, fajny umilacz czasu, prześledziłem postęp jaki twórcy gry zrobili od czasu premiery i jestem ciekawy czy nadal będą ulepszali tą grę. Dzięki za pomoc, bo bez Was może bym nawet nie sięgnął po ten tytuł.