Jestę Shadowę, czyli kilka rad dla początkującego gracza

Od niedawna gram w PoE, wybrałam klasę Shadow. Chciałabym walczyć przy pomocy dwóch broni, ale po wykonaniu pierwszego questu jako nagrodę wybrałam ognistą pułapkę, a nie umiejętność walki dwiema broniami (po prostu doszłam do wniosku, że bardziej mi się przyda przy większej grupie przeciwników) - czy to wpłynie znacząco na rozwój mojej postaci? Czy będzie można to później nadrobić?

W co najlepiej inwestować, grając tą klasą postaci?

Jeśli chodzi o skille, to obecnie posiadam podwójne ostrze, ognistą pułapkę i wskrzeszonego zombie walczącego u mojego boku.

Kamienie ze skillami będziesz miała w kolejnych questach. Więc z tym nie ma problemu, walczyć dwiema broniami też możesz. Wpłynąć znacząco też nie powinno, bo kamień możesz wyjąć ze slota w każdym momenie. Na oficjalnym forum POE jest dział poświęcony Shadow'owi, tam możesz znaleźć build jaki by ci odpowiadał.

Generalnie polecam zacząć grać na czyimś, już gotowym buildzie. Jest ich sporo na oficjalnym forum. Drzewko skilli jest duże i nie znając mechaniki gry może być ciężko. Wiele nowych graczy ma tendencję do robienia glass cannon buildów, którą przejawiali również moi znajomi jak i ja na pierwszych postaciach - tzn. sam dmg, 0 armora, hp, resów, które w tej grze są niezwykle ważnie, aby postać była w ogóle grywalna - w szczególności melee.

Nie chcę korzystać z gotowego buildu, ponieważ zamierzam spróbować własnych sił. Punkty umiejętności rozdaję na bieżąco w zależności od tego, co w danej chwili uważam za potrzebne (i wbrew pozorom nie jest to tylko dmg ;)) + inteligencja i zręczność. Ostatecznie jako broń wybrałam łuk i póki co się sprawdza. Staram się również możliwie wszechstronnie składać ekwipunek i zapewnić sobie trochę armora. Nie jest źle, wzięłam sobie umiejętność przywoływania zombie i kiedy one tankują przeciwników, ja wybijam ich łukiem.

Nie chcę korzystać z gotowego buildu, ponieważ zamierzam spróbować własnych sił. Punkty umiejętności rozdaję na bieżąco w zależności od tego, co w danej chwili uważam za potrzebne (i wbrew pozorom nie jest to tylko dmg ) + inteligencja i zręczność. Ostatecznie jako broń wybrałam łuk i póki co się sprawdza. Staram się również możliwie wszechstronnie składać ekwipunek i zapewnić sobie trochę armora. Nie jest źle, wzięłam sobie umiejętność przywoływania zombie i kiedy one tankują przeciwników, ja wybijam ich łukiem.

Uuu... Ambitnie. Z przykrością muszę stwierdzisz, że daleko w ten sposób nie zajedziesz. Naprawdę radzę podążyć czyimś sprawdzonym buildem. Zaoszczędzi ci to mase czasu. A na produkowanie własnych przyjdzie czas jak się ogarniesz w mechanice gry.

Z tego co widziałem w innym temacie już masz problemy z Brutusem, co naprawdę nie powinno mieć miejsca

~~nas

Ok, pójdę zatem za Twoją radą i zerknę na proponowane buildy :).

Od niedawna gram w PoE, wybrałam klasę Shadow. Chciałabym walczyć przy pomocy dwóch broni, ale po wykonaniu pierwszego questu jako nagrodę wybrałam ognistą pułapkę, a nie umiejętność walki dwiema broniami (po prostu doszłam do wniosku, że bardziej mi się przyda przy większej grupie przeciwników) - czy to wpłynie znacząco na rozwój mojej postaci? Czy będzie można to później nadrobić?

W co najlepiej inwestować, grając tą klasą postaci?

Jeśli chodzi o skille, to obecnie posiadam podwójne ostrze, ognistą pułapkę i wskrzeszonego zombie walczącego u mojego boku.