Ostatnio nauczyłem się pisać naprawde fajne strony w HTML, sam język już znam bardzo dobrze i się zastanawiam jaki wziąć kolejny. Myślałem o Javie, ale chyba narazie będzie zbyt trudny. Czy ktoś kto w tym siedzi mógłby mi poradzić jakiś język żeby nie zbył zbyt skomplikowany?
Języki programowania
HTML->CSS - pomijając fakt, że musiałbyś jeszcze zahaczyć o HTML5 i śledzić jego rozwój... Więc jeszcze nie skończyłeś się go uczyć. Na dokładkę mógłbym Ci poradzić Javascript, dobry wstęp do zrozumienia "jak to wszystko działa". Potem jak będziesz chciał się uczyć php czy któregoś z języków C nie będziesz miał problemu ze zrozumieniem składni w większym stopniu.
Chcesz pisac strony www? Jezeli tak to:
Moge polecic jave, jako ze sam w niej siedze. Jest przenosna, na kazdy system, www, desktop, mobile. Android ma z nia wiele wspolnego.
C# nie znam, ale nie podoba mi sie monopol jednej firmy w technologi, czytaj M$. W Javie technologie-frameworki tworzy spoleczenstwo wokol niej. Jezeli chesz sie nauczyc jednego frameworka i w nim pisac idz w kierunku C#, lecz jezeli chcesz isc razem z nowinkami i sila rzeczy ciagle sie uczyc idz w kierunku javy, spring, seam, gwt. Warto zauwazyc ze google wchodzi ostro we wspolprace ze springiem promujac swoje gwt w polaczeniu z tym. A mam tu na mysli Spring Roo. Jest to projekt ala Ruby on rails czy Django. No wlasnie, doszlimy do kolejnych jezyow/frameworkow ROR i Django, wedlug mnie oba tez sa godne polecenia. Ja zapoznalem sie tylko z Django, ale tobie proponuje z oboma.
Idac dalej na JVM powstaja coraz to nowe jezyki programowania takie jak Scala czy Clojure. Chociaz Scala ma 10 lat to zaczela sie rozwijac dopiero z 2-3 lata temu. Wedlug spolecznosci oba sa przyszlosciowe, jednak wedlug mnie jezeli ktorys z nich mialby zastapiac w przyszlosci jave, to wlasnie scala, jako ze daje mozliwosc uzywania bibliotek w niej napisanych i ma podobna skladnie.
Takze dzisiaj decyzja do podjecia nie jest latwa
Ja jednak polecam jave z jej bogatymi frameworkami.
Dobra, to już mam zajęcie . Jeszcze podczas poszukiwań natknąłem się na Pascala i że on też jest takim "wstępem" do programowania, zająć się również nim?
Po odpowiedzi temat do zamknięcia
Zapomniałeś także dodać, że aplikacje pisane właśnie w tym środowisku są zasobożerne w dość dużym stopniu co czasami uniemożliwia ich prace na słabszych maszynach...
@UP
To zależy od Ciebie, przeskakujesz z języka HTML na języki obiektowe. Dobrze się zastanów do czego chcesz taką wiedzę wykorzystać. Pascal jakby nie patrzeć jest podstawą, ale wcale nie musisz od niego zaczynać. Jako, że siedzisz w stronach www to nadal radze zabrać się za Javascript.
Jeżeli chcesz robić strony internetowe to CSS lub JS, Pascala lepiej zostaw, a jeżeli bardzo chcesz wejść w programowanie to zacznij sobie od C/C++, potem C#.
Jak chcesz sie bawic w Pascalu to polecam pobawic sie najpierw w schematy blokowe itd... Algorytmy /emoticons/nowe_tongue.png" alt=":P" srcset="/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">
Moge polecic jave, jako ze sam w niej siedze. Jest przenosna, na kazdy system, www, desktop, mobile. Android ma z nia wiele wspolnego. C# nie znam, ale nie podoba mi sie monopol jednej firmy w technologi, czytaj M$. W Javie technologie-frameworki tworzy spoleczenstwo wokol niej. Jezeli chesz sie nauczyc jednego frameworka i w nim pisac idz w kierunku C#, lecz jezeli chcesz isc razem z nowinkami i sila rzeczy ciagle sie uczyc idz w kierunku javy,
Pozwolę się z tym nie zgodzić. Po pierwsze C# to nie tylko .NET ale też otwartoźródłowe Mono, które też jest rozwijane przez społeczność, działa na wszystkich popularnych platformach (Windows, Linux, MacOS, iPhone, Android i coś by się jeszcze pewnie znalazło). Java jest natomiast rozwijana przez Oracla, który to jest dla mnie większą zarazą niż Microsoft - to jest firma która doi ogromne pieniądze na OpenSource, wykupuje projekty a potem je niszczy (tak było z OpenOffice.org i tak się dzieje właśnie z Javą). Dla mnie po prostu C# jest językiem dużo bardziej rozbudowanym, czytelnym i przemyślanym niż Java ale każdy woli co innego. No i należy jeszcze wspomnieć że kod .NET wykonuje się znacznie szybciej niż JVM - C# z tego co pamiętam był tylko dwukrotnie wolniejszy niż języki kompilowane do kodu maszynowego.
spring, seam, gwt. Warto zauwazyc ze google wchodzi ostro we wspolprace ze springiem promujac swoje gwt w polaczeniu z tym. A mam tu na mysli Spring Roo. Jest to projekt ala Ruby on rails czy Django. No wlasnie, doszlimy do kolejnych jezyow/frameworkow ROR i Django, wedlug mnie oba tez sa godne polecenia. Ja zapoznalem sie tylko z Django, ale tobie proponuje z oboma.
Ja jestem teraz wielkim fascynatem Rubiego więc polecę RoR, chociaż tak naprawdę to go nie polecę. To jest kombajn który może i do tworzenia jakichś gigantycznych projektów jest świetny ale ja wolę coś małego i lekkiego i samemu pisać dodatkowe funkcjonalności (to umożliwia np. Ramaze bądź Sinatra). W przydku Pythona też pewnie jest jakaś alternatywa dla Django ale na tym się nie znam.
Obecnie MÓJ ranking języków wygląda tak (od lewej te lepsze)
Ruby, C#, Oxygene, Javascript, ... , C/C++, ... , PHP.
W miejsce "..." należy wstawić jakąś sporą ilość języków
Boże, ogrom tego, do studiów mam czego się uczyć Zacznę od C++, potem przyjmę javascript i ten ruby od Hanii.
Dziękuję wszystkim którzy udzielili się w temacie, bardzo mi pomogliście. Temat do "wiecznego zamknięcia"
Ostatnio nauczyłem się pisać naprawde fajne strony w HTML, sam język już znam bardzo dobrze i się zastanawiam jaki wziąć kolejny. Myślałem o Javie, ale chyba narazie będzie zbyt trudny. Czy ktoś kto w tym siedzi mógłby mi poradzić jakiś język żeby nie zbył zbyt skomplikowany?