KalOnline

Witam. Mam zamiar zacząć grać w Kal'a...graliście kiedyś? jakieś wrażenia? Polecacie grac na Kalu PL czy shit jak w metinie? Prosiłbym o nie wypowiadanie się noobów, że Kal to gówno tylko kogoś kto grał jakiś czas i ma wyrobione zdanie o tej grze.

Więc tak, spróbuje opisać to w takich kilku skromnych zdaniach.

Grałem w kal online ;) znalazłem paru dobrych graczy, z którymi dało się grać i porozmawiać.

ale szczerze gra nie przyciągnęła mnie jakos zbytnio... po graniu jakoś przez 3 tygodnie...

częściej wchodziłem na Vantrillo niż do gry ;)

Ale jeżeli podoba ci się ta gra to graj ;)

Grałem w KalOnline przez pół roku, później przerwa, powrót na około 4-5 miesięcy, kolejna przerwa i powrót na.. półtorej miesiąca.

Całą moją przygodę mogę Ci opisać tak:

na początku grałem w kafejce, było zarypiście bo miałem z kim grać. Dwa miesiące później grałem w domu i to była ta gra, której szukałem. Minęło pół roku, zacząłem szukać innego tytułu no i przerzuciłem się :) Po jakiś dwóch latach wróciłem do Kala. Masa ulepszeń, nowi przyjaciele. Kolejna przerwa (przyjaciele przestali grać, to i ja też). I w końcu powrót do tej niegdyś świetnej gry. I tu przeżyłem szok. Polski serwer to dno, niestety, ale taka prawda. Przez te półtorej miecha byłem wysoko na listach w kategorii magów. Przez około 2 tygodnie byłem w top15, później spadek. I nagle bach. Pojawił się nowy mag, o którym nie słyszałem wcześniej. Okazało się, że dzięki bugowi wbił wyższy lv w ciągu kilku dni niż ja w ciągu dwóch tygodni. Przekręty, matactwa, kombinowanie. Masa botów, i underground hackerów. To mi wystarczyło żeby zakończyć grę na stałe.

I teraz podsumowanie wszystkiego: gra nie jest zła, ale monotonna, wymaga wielu godzin, dni, lat grindu żeby coś osiągnąć. Balansu między klasami brak - dwóch magów potrafi zabić koło 40 mobów w czasie gdy rycek zabija ich z 5-6 (licząc odpoczynki na manę w przypadku rycka oraz całego mana bara u maga). Na oficjalnych serwerach zaczęła istnieć swoista bugolandia. Mission scrollowe lvlupy, Imperial Hacki - to niszczy tą świetną grę. Świetną, ponieważ nie wymagała wiele żeby nauczyć kogoś grać w nią. Dla nowych osób - nie radziłbym rozpoczynać gry. A jeśli już to z całą pewnością nie na polskim serwerze. No chyba że chcecie przywyknąć do tego, że legalnie nie osiągniecie nic, zaś "top pro" zabójca który swego czasu był numerem jeden na listach miał najlepsze dostępne itemy. Powód? Wtyki w GM-teamie, więc wiedział, czego oraz z czego drop jest zawyżony (dziennie 2-3 party g50 zbroi kiedy ludzie w g46 biegali jeszcze? Nie, to nie jest mega szczęście).

Witam. Mam zamiar zacząć grać w Kal'a...graliście kiedyś? jakieś wrażenia? Polecacie grac na Kalu PL czy shit jak w metinie? Prosiłbym o nie wypowiadanie się noobów, że Kal to gówno tylko kogoś kto grał jakiś czas i ma wyrobione zdanie o tej grze.