Karta dźwiękowa (zewnętrzna) do 300zł

Witam.
Posiadam słuchawki ( CAL! )
Oraz aktualnie zintegrowana karte dzwiekowa.
Co za tym idzie dźwięk jaki otrzymuje z komputera jest tragiczny.
Ponadto potrzebuje wygodnego zarządzania dźwiękiem, podpinania jacka od majka słuchawek itp. z racji rozwalonych wejść w obudowie.
Nie jestem audiofilem, i np. jakość muzyki odsłuchiwanej w alac. na komórce poprzez podłączone do telefonu CAL! jest dla mnie 100% zadowalająca, lecz niestety ta z komputera jest nieporównywalnie gorsza. Co więcej potrzebny mi całkiem dobry dźwięk przestrzenny do gier.
Dlatego też chcę zewnętrzną karte dźwiękową. Która będzie zarówno do gier jak i muzyki czy też czasami filmów.
Nie chcę również mieć w przyszłości problemów ze sterownikami. Na windows 7/8/10

Mam na oku 2 konkretne modele.

Creative X-fi HD ~300zł
Creative X-fi 5.1 Surround Pro ~200zł
Audiotrak Maya U5 ~190zł
Creative SB Omni 5.1 ~260zl < te najbardziej polecają zazwyczaj.

p.s.
Wyjaśnijcie mi też proszę czym różni się DAC od karty dzwiekowej ?

p.s 2
Wyczytałem o domniemanych opóźnieniach dzwieku do obrazu oraz trzaskach.
Z czego wynikają te problemy?

...
Specyfikacja mojego riga.

Intel Xeon E3-1230 V3 / do 3.7ghz

8gb ram ddr3 1600mhz

Msi GTX 650 ti boost

Te pseudo 5.1 raczej bym sobie darował.... jeśli masz miec to pod mikrofon i słuchawki.

Moja propozycja to Audiotrak Prodigy Cube.

Mały i duży jack na słuchawki oraz jack na mikrofon.

Dodatkowo posiada wymienny op amp więc będziesz mógł dostosować lekko dzwięk do tego co lubisz.

Możesz podpiąc słuchawki i głośniki pod nią i jednym kliknięciem (przycisk na karcie) zmieniać z czego aktualnie chcesz korzystać + dodatkowo posiada potencjometr co jeest naprawde wygodne.

EDIT:

Teraz widzę że ona nieco podrożała... więc troche lipa.

akurat te 5.1 mnie zainteresowało z racji że planuje z czasem kupić zestawik głośniczków.

A co do audiotrak brałem go pod uwagę ale niestety za drogi. I tak planowałem z początku wydać tylko 200zł na karte lecz z racji tego Omni i pozytywnych opinii o nim postanowiłem o stówkę ten budżet powiększyć.
Audiotrak ponoć też ma problemy ze wsparciem i tzw Passthrough na w7 w8

Posiadam tego audiotrak'a (wczesniej maya u5) i oba na Win 8.1 funkjonuja bez problemu.

Maya U5 jest bardzo ciekawą propozycją... ale brak potencjometru troche boli.

a testowałeś tego Creative Omni 5.1 ?

Co sądzisz o tym teście?

http://tinyurl.com/testykartzew

Nie niestety niemiałem, aczkolwiek jak bym miał okazje nabyć gdziej po promocyjnej cenie wezme by porównać.

Jakieś tam pcformaty sobie daruj, wejdz na jakis portal/forum zwiazany ściślej z dzwiękiem i tam szukaj recenzji bądź opini użytkowników.

właśnie przeglądam i w zasadzie nie znalazłem negatywnych opinii na temat brzmienia tej karty.. chyba się na nią zdecyduje.
Najwyżej oddam przed końcem 14 dni :P
I napisze tu swoje wrażenia.

Myśle że najsensownej kupić Maya u5.

z tego co się orientuje to z sterownikami nie ma problemu. Lecz nie mam obecnie tej dźwiękówki

Ma wiele negatywnych opinii wole nie ryzykować :P i dopłacić.

Negatywnych?

Prędzej zaufał bym Auditorakowi aniżeli firmie Creative ;d

Ale pisze przez prymat ogółu nie tej konkretnej karty (mowa o creative).

Ogółem Creative jest dobrym wyborem jak kupisz tanio na licytacji. Tak to w życiu nie poleciłbym ci Creative oraz jego głośników bo to zwykłe pierdziawki.

Prodigy Cube to czołówka i już poza zakres "dobrej dźwiękówki" i do tego trzeba na prawde mieć co podłączyć.

skoro masz CAL! które swoją drogą bez recablingu są gównem a z recablingiem zwykłym średniakiem to kup za 90zł wewnętrzną Asus Xonar ze względu na wzmak słuchawkowy i tyle w tym zakresie. Te słuchawki nie są warte podłączenia do tak drogiego źródła a tym bardziej dobre źródło jak np. Prodigy Cube zmarnuje się i to w dużym stopniu.

Nie warto wywalać krocie na zewnętrzną jeżeli nie chcesz Mayu u5 która swoją drogą i tak już jest wystarczająco dobra dla twoich słuchawek.

Maya u5 przyjrzałem się jej bliżej, na wielu forach ma opinie "zewnętrznej integry", boli mnie również brak potencjometru, brak wsparcia dla 224bit/96khz , oraz innych bajerów które posiada najnowszy Creative.
Dlatego liczyłem na ŻETELNĄ opinie kogoś kto testował osobiście tego Creative SB Omni 5.1 a nie tylko opinie na podstawie opinii i urazy do nazwy firmy.

co do CAL!.
Dla mnie te słuchawki są najlepsze ze wszystkich jakie przesłuchiwałem w sklepach muzycznych oraz sieciówkach. do Ceny 300zł Dopiero Marshale Major Black pobiły na mój gust jakość CAL!.

Nie jestem audiofilem ani muzykiem.
I słuchawki te spełniają moje wymagania w 100% lecz tylko podczas słuchania muzyki z telefonu.
Na integrze jest masakra...

edit:
Zdecydowałem iż kupie obie karty, Maya oraz Creative Omni zaś potem jedną z nich oddam w ciągu 14dni..

Powiem tylko na temat tego co miałem.

Posiadam CAL jako drugorzędne słuchawki (są chole*nie wygodne, więc co kilka godzin lądują na głowie), a do tego przy laptopie podłączony jest Asus Xonar U3, a Maya U5 przy PC.

Szczerze powiedziawszy, jeżeli nie planujesz w przyszłości sprawić sobie lepszego sprzętu, to Xonar U3 spokojnie ci wystarczy, a stówka zostanie w kieszeni. W przeciwnym razie do 200 zł Maya U5.

@Tidies

Zależy jaki przedział cenowy. Do 200zł CAL to ścisła czołówka, do 300zł też górna półka jeżeli chodzi o dźwięk. No chyba, że chcesz je porównywać, do sprzętu za ponad 400/500zł (wzrok pełen politowania...).

W kwestii słuchawek niezapominajmy o firmie Takstar która to ma bardzo ciekawe propozycje (dobrze wycenione).

Gdyby Maya U5 posiadałą potencjometr pewnie sam dalej bym na niej przebywał... no ale nie można mieć wysztkiego.

Tak wiec musisz siezastanowić czy wybierasz Maya U5 czy dopłacasz do Creative'a (nie wiem jak u niego z dzwiękiem), teraz decyzja należy do ciebie.

Bo jak rozumiem dopłata do Prodigy Cube nie jest na chwile obecną możliwa? Bo wtedy ona była by chyba najlepszym wyjściem.

kuszący jest ten prodigy, lecz nie wiem czy zwyczajnie wykorzystywałbym jego możliwości.
Nie planuje nagrywania muzyki itp.
Bardziej pod gry i niekiedy muze i filmy.

Jak ten prodigy radzi sobie w grach? są opóźnienia dzwieku do obrazu? trzaski itp. ?

Edit:

Znacie karte dźwiękową "AIM AS372N" kosztuje na AUDEOS około 280zł ???

I jak wrażenia z używania obu kart ?

Witam.
Posiadam słuchawki ( CAL! )
Oraz aktualnie zintegrowana karte dzwiekowa.
Co za tym idzie dźwięk jaki otrzymuje z komputera jest tragiczny.
Ponadto potrzebuje wygodnego zarządzania dźwiękiem, podpinania jacka od majka słuchawek itp. z racji rozwalonych wejść w obudowie.
Nie jestem audiofilem, i np. jakość muzyki odsłuchiwanej w alac. na komórce poprzez podłączone do telefonu CAL! jest dla mnie 100% zadowalająca, lecz niestety ta z komputera jest nieporównywalnie gorsza. Co więcej potrzebny mi całkiem dobry dźwięk przestrzenny do gier.
Dlatego też chcę zewnętrzną karte dźwiękową. Która będzie zarówno do gier jak i muzyki czy też czasami filmów.
Nie chcę również mieć w przyszłości problemów ze sterownikami. Na windows 7/8/10

Mam na oku 2 konkretne modele.

Creative X-fi HD ~300zł
Creative X-fi 5.1 Surround Pro ~200zł
Audiotrak Maya U5 ~190zł
Creative SB Omni 5.1 ~260zl < te najbardziej polecają zazwyczaj.

p.s.
Wyjaśnijcie mi też proszę czym różni się DAC od karty dzwiekowej ?

p.s 2
Wyczytałem o domniemanych opóźnieniach dzwieku do obrazu oraz trzaskach.
Z czego wynikają te problemy?

...
Specyfikacja mojego riga.

Intel Xeon E3-1230 V3 / do 3.7ghz

8gb ram ddr3 1600mhz

Msi GTX 650 ti boost